MTI Tech

Szeptember 5-én adják át az Oláh György Ifjú Tudós Díjakat

A Széchenyi Tudományos Társaság egyik legfontosabb céljának tartja, hogy egy olyan társadalmi légkör jöhessen létre hazánkban, amely értékeli, elvárja és megbecsüli a szellemi munka kiemelkedő teljesítményeit. Fontos az is, hogy a tudománynak olyan társadalmi beágyazódása legyen, ami igényli a hazai és nemzetközi tudományos eredmények alkalmazását, hasznosítását.

MTI Tech

A Lockheed Martin gyártja majd a holdraszálló Orion űrhajót

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) csütörtökön a Lockheed Martin céget bízta meg az Orion űrhajó tervezésével és gyártásával, amely az elöregedő űrrepülőgép-flottát váltja le a 2020-ig a Holdra, illetve később a Marsra tervezett utazásoknál - jelentette be a NASA közleményben.

MTI Tech

Ősztől Magyarországon a Panasonic Blu-ray lejátszói

Idén ősszel dobja a hazai piacra a Panasonic az egyik első Blu-Ray lejátszóját. A nagy teljesítményű digitális lemezeknek hála ezzel a technológiával soha nem látott képminőség, s minden eddiginél tökéletesebb hangzás lesz a jutalma azoknak, akik nem sajnálják a várhatóan igen borsos összeget a készülékért.

hvg.hu Karrier

Csetelés a munkahelyen: tiltsuk, tűrjük vagy támogassuk?

ICQ, MSN, AOL, Gtalk és a sor még folytatható. A rövidítések mind különféle, valós idejű üzenetek cseréjét lehetővé tévő szoftvereket takarnak. A fiatalok körében óriási népszerűségnek örvendő alkalmazások egyre jobban beférkőznek a munkahelyre is. Hogyan viszonyulnak a jelenséghez a dolgozók, a munkáltatók, illetve mi a törvényi szabályozás az üzenetek küldőire és fogadóira nézve.

euractiv.hu Tech

Rákkeltő lehet a műfüves focipálya

Veszélyes lehet műfüvön focizni – derült ki a holland Arnhem város tanulmányából. A kisváros tanácsának javaslatára elvégzett vizsgálat kimutatta, hogy a város új, műfűvel telepített focipályáján a talaj felett mérgező gázfelhők, apró részecskék vannak.

MTI/hvg.hu Tech

A megunt mobiltelefonunk mindent elárul rólunk

Noha csábító lehetőség a telefoncserénél a korábbi, immár nem olyan divatos modell eladása, nem árt az óvatosság: titkainkat is továbbadhatjuk a megunt készülékkel.

MTI/hvg.hu Tech

A Lockheed Martint bízta meg a NASA az új űrrepülő gyártásával

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) csütörtökön a Lockheed Martin céget bízta meg az Orion űrhajó tervezésével és gyártásával, amely az elöregedő űrrepülőgép-flottát váltja le a 2020-ig a Holdra, illetve később a Marsra tervezett utazásoknál - jelentette be a NASA közleményben.

MTI Tech

Vasárnap csapódik a Holdba a SMART-1

Befejezve 16 hónapos sikeres küldetését, vasárnap reggel közép-európai idő szerint 7 óra 41 perckor csapódik a Hold felszínére a SMART-1, az első európai Hold-szonda.

MTI Tech

Az új illemhely nem keveri az emberi végtermékeket

A szelektív hulladékgyűjtési mozgalom elérte az illemhelyeket is: Svájcban kedvezően fogadta a közönség a nemrég bemutatott új, minden eddiginél környezetbarátabb szerkezetet, amely külön gyűjti a kis- és a nagydolgokat.

MTI Tech

Újabb extrém lényekre bukkantak a tenger alatt

Japán és német biológusok mikrobák milliárdjait találták egy tenger alatti folyékony széndioxid tavat fedő üledékben, s a kutatók az élet ilyen extrém körülmények közötti fennmaradásából arra következtetnek, hogy más bolygókon is érdemes keresni, mert „csak ennyire mostoha” körülmények például a Marson is előfordulhatnak.

MTI/hvg.hu Tech

Oroszlánokat és zebrákat az amerikai síkságokra

Amerikai ökológusok szerint sem tudományosan, sem politikailag, sem gazdaságilag nem használható az ötlet, amely szerint Észak-Amerika kiterjedt síkságainak sokszínű őskori faunáját nagy afrikai emlősállatok áttelepítésével kellene helyreállítani.

MTI/hvg.hu Tech

A budapesti vihar a hurrikánskála leggyengébb fokozata alatt volt

A John nevű hurrikán fenyegetése, s az éppen egy éve történt New Orleans-i hurrikánkatasztrófa feléledő emléke ismét felhívta a figyelmet e trópusi forgószelekre. Hogy milyen erőkről van szó, azt szemlélteti, hogy az augusztus 20-i budapesti vihar a hurrikánskála leggyengébb fokozatát sem érte el.

MTI Tech

Vibrációs párnát fejlesztettek ki álmatlanság ellen

Altatópárnát fejlesztettek ki japán tudósok az álmatlanságban szenvedő emberek megsegítésére. A párna több fajta rezgést, vibrációt képes utánozni, ezek intenzitását a használó állítgathatja kedve szerint.

MTI Tech

Közlekedési dugó lehet az űrben

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA kedden közölte: szeptember 6. a legkorábbi időpont, amikor újból megkísérelhetik a Atlantis űrsikló indítását a Nemzetközi Űrállomásra.

MTI Karrier

A hosszabb munkaidő megemeli a vérnyomást

A hosszabb munkaidő magasabb vérnyomással jár: aki hetente 51 óránál többet dolgozik, 29 százalékkal nagyobb eséllyel betegszik meg hipertóniában – áll egy kaliforniai tanulmányban.

hvg.hu Tech

Videomegosztó portált indított az econet

Magyar nyelvű videómegosztó oldalt indított az econet.hu. Az egyelőre béta verzióban elérhető új közösségi oldalon egy gyors regisztrációt követően bárki azonnal megoszthatja mozgóképeit a világgal.


A címlapról ajánljuk