Korrupciókutatók: A magyar kormánysajtó orosz technikával teríti a propagandát az interneten
Tech

Korrupciókutatók: A magyar kormánysajtó orosz technikával teríti a propagandát az interneten

Több mint ezer, jellemzően kormánypárti híroldalakon megjelent cikket elemzett a CRB (Corruption Research Center Budapest), vagyis a budapesti korrupciókutató központ, és súlyos megállapításokra jutottak: a Fidesz-közeli szájtok által közölt hírek bizonyítottan orosz minta alapján születnek. A hazai közösségi felületeteken közben soha nem látott kormányoldali letámadás kezdődött, amely immár nem csak írásos anyagokban testesül meg: az új fegyver a gyakran hamis állításokat felvonultató YouTube-videók.

hvg.hu Tech

Internetes közösségépítő portál

A Think.com portál keretében a diákok saját e-mail címük és weboldaluk révén érdeklődésüknek megfelelő területeken fejleszthetik kreativitásukat, akár iskolán belüli csoportokban, akár a rendszerhez csatlakozott másik 17 ország diákjainak körében.

hvg.hu Tech

Számítógépek, alkatrészek 1 forinttól

A Vatera.hu online aukciós piactér weboldalon, egyre több hazai nagyvállalat és multinacionális cég árusítja ki elfekvő készleteit. A közelmúltban az IBM egyik legnagyobb hazai disztribútora jelent meg, IBM-Outlet néven, számítástechnikai cikkekkel a Vatera.hu oldalon.

hvg.hu Tech

A Microsoft 536 millió dollárt fizet a Novellnek

A Novell bejelentette, hogy a Microsofttal kötött megállapodás keretében 536 millió dollár készpénz fejében eláll a NetWare operációs rendszerrel kapcsolatos trösztellenes bírósági pert ő l. A Novell azonban azt is közzétette, hogy az 1990-es évek közepén a tulajdonában lévő WordPerfect szövegszerkesztő forgalmának okozott károkkal kapcsolatos meghatározatlan veszteségek ügyében újabb trösztellenes keresetet nyújt be a Microsoft ellen.

Tech

Linux az asztalon

Már Magyarországon is elérhetővé vált a vállalatok és intézmények számára készült új generációs asztali Linux operációs rendszer, a Novell Linux Desktop.

MTI Gazdaság

Megelőzték az osztrákok a Matávot

A Telekom Austria opciót kapott a bolgár Mobiltel mobilszolgáltató részvényeseitől arra, hogy a jövő év végén megvásárolhassa a helyi Mobiltelt. A bolgár távközlési cég érdekelte volna a Matávot is.

hvg.hu Tech

Veszélyes laptop-használók

Semmibe vett biztonsági szabályok, kétséges eredetű letöltések, a törvény mellőzése: ez jellemzi a laptophasználók széles rétegét állítja egy nemrégiben befejeződött független vizsgálat.

MTI Tech

Már illatokat is küldhetünk az internet segítségével

A francia informatikus által kidolgozott rendszerhez szükséges egy illatpermetező, amelynek ára jelenleg százezer forint körül van. A számítógéphez kapcsolható illatpermetező az e-mailben érkező információ alapján bocsátja ki a meglévő választékból a megfelelő illatot.

MTI Gazdaság

A Telekom Austriáé lesz a bolgár Mobiltel

A Telekom Austria távközlési cég opciót kapott a bolgár Mobiltel mobilszolgáltató részvényeseitől arra, hogy a jövő év végén megvásárolhassa a társaságot. Az irányár 1,6 milliárd euró.

hvg.hu Tech

A Metro rádiófrekvenciás áruazonosító rendszert fejleszt

A kiskereskedelmi biztonságtechnikai megoldásokat fejlesztő ADT cég szállítja azokat az RFID (rádiófrekvenciás) adatleolvasókat, melyeket a Metro Csoport németországi Neussban lévő RFID innovációs központjának kapuinál szerelnek fel.

Tech

A 21-es tárgyalóterem megérkezett a 21. századba

Noha a jogi pálya közismerten a leginkább tradicionális hivatások közé tartozik, az Egyesült Államok bíróságai ma már a csúcstechnológia alkalmazása érdekében is egyre gyakrabban mondanak védőbeszédet. A Virginia államban található, a legkorszerűbb technikai eszközökkel felszerelt 21-es tárgyalóterem (Courtroom 21), amely a világ egyik legmagasabb műszaki színvonalú törvényszékének számít.

Folk György (hvg.hu) Tech

Hamarosan elektronikus szem segítheti a vakok közlekedését

A gyakorlatban is bizonyított az a mesterséges szem, amelyet japán tudósok látássérült emberek segítésére fejlesztettek ki az úttesten való átkeléshez. A Kyotoi Műszaki Egyetemen kifejlesztett rendszer nemcsak azt képes megbízhatóan felismerni, hogy hol van az úton felfestve kijelölt gyalogos-átkelőhely, hanem azt is meg tudja határozni, milyen széles az út, illetve, hogy mikor biztonságos az átkelés.

Tech

A túl sok iskolai számítógép-használat elbutíthatja a gyerekeket

Egy 31 országot érintő nemzetközi felmérés eredményei a számítógép-használat és a tanulmányi eredmények kapcsolatát illetően ellentmondásos összefüggésekre mutattak rá, kétségbe vonva, hogy az iskolai számítógép-használat valóban fokozza a tanulók teljesítményét.

Tech

A munkahelyi szörfölés rizikói

Bár a hálózati biztonság minden vállalat számára elsőrendű szempont, a céges alkalmazottak jelentős része nincs tisztában azzal, hogy esetlegesen mekkora biztonsági kockázattal járhat a munkaidőben történő szörfölés - állapította meg a Network Appliance legutóbbi felmérése, amelyből arra is fény derült, hogy a megkérdezettek 73 százaléka a munkahelyén is rutinszerűen használja privát céljaira az internetet.

Karrier

Az otthonról végzett távmunka árnyoldalai

Az Egyesült Királyságban jelenleg körülbelül 8 millióra tehető azoknak a száma, akik otthonukban távmunkát végeznek. Bár az irodán kívüli munka a különböző vállalatok foglalkoztatási gyakorlatának rugalmasabbá válásával egyre népszerűbbé válik, egyes felmérések szerint - állítja a BBC tudósítása - a távmunkavégzésnek is jelentős árnyoldalai lehetnek.

Tech

Problémamegoldó számítógépes hálózat önkéntesekkel

Akár az Ön számítógépe is részt vehet a világ legégetőbb egészségügyi és társadalmi problémáinak megoldásában. A napokban útjára induló World Community Grid (Közösségi Világháló; WCG) projekt ugyanis a kezdeményezéshez csatlakozó önkéntes felhasználók asztali számítógépeinek üresjáratait, vagyis kihasználatlan feldolgozó kapacitását kívánja igénybe venni, hogy az így létrejövő virtuális szuperszámítógép segítségével különféle összetett problémákra találjon megoldást.

hvg.hu Tech

Ingyen Windows a csaló kereskedők ellen

Azon felhasználóknak, akik újonnan vásárolt számítógépükre a kereskedő illegális Windows példányt helyezett fel, és ezt bejelentik, valamint számlával igazolják a vásárlást, a Microsoft ingyenes operációs rendszert bocsát rendelkezésükre.


A címlapról ajánljuk