300 ezer magyar munkakereső szenzitív adatai váltak elérhetővé a neten
Tech

300 ezer magyar munkakereső szenzitív adatai váltak elérhetővé a neten

Mennyit érne, hogy megtudja, a beosztottjai, munkatársai, ismerősei, esetleg a főnöke nem elégedett a munkahelyével, és már javában másik állást keres? És ha a fizetési igényüket is megismerhetné? Nos, van egy jó – valójában borzasztóan rossz – hírünk: talán egy gondatlanságot kihasználva mindezt egyszerűen és ingyen megszerezheti.

MTI Tech

Meg lehet állítani a tengeri élet pusztulását

Sokkal változatosabb az élet az óceánok mélyén, mint azt eddig feltételezték, ugyanakkor a lehalászás egyes fajok létezését fenyegeti. Ezek a legfőbb következtetései az öt évvel ezelőtt elkezdett vizsgálatoknak, amelyeknek célja a tengerekben létező élet tudományos feltérképezése.

MTI Tech

Újabb Uránusz-holdakat fedeztek fel

Két újabb Uránusz-hold és két újabb gyűrű felfedezését jelentették be amerikai kutatók a Science című tudományos folyóirat hasábjain.

MTI Tech

Átadták az idei Gábor Dénes-díjakat

Átadták a 2005. évi Gábor Dénes-díjakat csütörtökön az Országházban. A díjat a jelentős szellemi alkotásokat létrehozó szakemberek tevékenységének elismeréseként adják át minden évben, 1989 óta.

MTI Tech

Jön a Sunfuel, az olcsó alternatív üzemanyag

A szénhidrogén alapú üzemanyagok készleteinek véges volta új energiaforrások felkutatását teszin szükségessé. Az egyik sokat ígérő lehetőség a biomasszából nyert üzemanyag lehet.

hvg.hu Tech

Új ár- és licencpolitika a többmagos processzoroknál

Miután megjelentek a piacon a többmagos processzorokkal szerelt számítógépek, a szoftvergyártóknak el kellett gondolkodniuk, hogy ez vajon egy gép vagy több. Végül kompromisszumra jutottak, akár csak az Oracle, amelymost jelentette be, hogy megújítja a többmagos processzorokra vonatkozó ár- és licenckonstrukcióit.

MTI Tech

A tüdőrákot mutató röntgen gyakran téves

A tüdőrák diagnosztizálására szolgáló röntgenvizsgálatok eredménye igen gyakran téves, de ez a módszer mégis hasznos a betegség korai stádiumának kimutatására, és ezzel a gyógyulás esélyének javítására – olvasható egy amerikai tanulmányban.

MTI Tech

Hogy is van a világ teremtése?

A németek fele abban hisz, hogy a világot magasabb rendű hatalom teremtette – derült ki az Emnid közvélemény-kutató intézet reprezentatív felméréséből, amelyet 1003 tizennégy éven felüli személy bevonásával készatett.

Tech

Csapatban támadnak ránk a mikroorganizmusok

Az igen gyorsan változó polio vírusok csapatban támadnak – erre találtak bizonyítékot amerikai biológusok matematikai modellezés segítségével. A kvázi fajnak is nevezett, egymást segítő mutáns felhő együttesen erősebben fertőző és jobban alkalmazkodik, mint a mutáció során létrejött vírus variációk külön-külön.

hvg.hu Tech

HIV-rezisztens immunsejteket fejlesztettek ki

A kaliforniai Richmondban működő Sangamo biotechnológiai cég arról számolt be, hogy az Aids kórokozójának ellenálló immunsejteket fejlesztettek ki géntechnológiai módszerek felhasználásával.

Tech

A computerek ökokatasztrófát jósolnak

A légkör hőmérsékletnek emelkedése lassan felolvasztja az örökké fagyott talajt az északi tájakon, s a tundrát, az erdőségeket mocsárrá, ingovánnyá változtathatja az évszázad végére, miközben óriási mennyiségű üvegházhatást erősítő gáz szabadul fel tovább gyorsítva a globális folyamatot. A felmelegedés az épített környezet, az úthálózat és a települések pusztulását is előrevetíti.

hvg.hu Tech

A Novell 600 ezer munkaállomásból álló rendszert épít

A Novell informatikai multi 39 millió dollárért egy olyan átfogó szoftveres biztonsági, felügyeleti és infrastrukturális rendszert épít Nagy-Britanniában, amely a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (National Health Service – NHS) számára teszi lehetővé a hatékonyabb működést.

MTI Gazdaság

Az AOL kikosarazta a Microsoftot és a Google-t választotta

A Google internetes keresőprogram vállalkozása 5 százalékos részesedést szerzett a világ vezető médiavállalkozásának, az amerikai Time Warnernek a birtokában lévő AOL (American Online) cégben, egymilliárd dollárért. Az AOL gyakorlatilag kikosarazta a másik amerikai kérőt, a Microsoftot.

hvg.hu Tech

Az év hírei az IT és a tudomány világából I.

Visszatekintve a 2005-ös esztendőre, a kutatók, tudósok, mérnökök és feltalálók idén sem henyéltek, ennek köszönhetően számtalan érdekes felfedezésről, fejlesztésről és találmányról érkeztek hírek a nagyvilágból. Legnépszerűbb cikkeinkből válogattunk.

hvg.hu Tech

Magyar tudósok panteonja épül a fővárosban

A magyar tudósok panteonja és a Nobel-díjasok múzeuma szimbolikus alapkőletételeként, Nobel-díjas magyar tudósok és világra szólót alkotó társaik közös márványtábláit avatták fel az ELTE Természettudományi karának aulájában csütörtökön, Bolyai János születésnapja alkalmából.


A címlapról ajánljuk
Még több hír a Nissan támogatásával