Tech

Százötven óra közmunka, internetes hozzászólásért

Egy prágai jogászt, aki egy internetes fórumon – állítólag alaptalanul – megvádolt egy helyi politikust, százötven óra közmunkára ítéltek. Az elítélt elutasította a büntetést, amit teljesen jogtalannak tart, a cseh internetezők és jogvédők körében pedig fellángolt a vita: mi a tény, mi a vélemény és mennyiben sérti a drákói szabályozás a szólásszabadságot?

Gazdaság

Új lehetőségek a vezeték nélküli interneten

A magyarországi internet-felhasználóknak a jelenlegi 2,4 gigaherzes frekvenciánál lényegesen szélesebb sáv és nagyobb teljesítmény áll majd rendelkezésére 2005. január 1-jétől egy Genfben aláírt megállapodás alapján. A Nemzetközi Távközlési Egyesület Rádió-távközlési Világértekezletének záró okiratát a magyar kormány nevében Pataki Dániel, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium helyettes államtitkára írta alá július 4-én.

Itthon

Számítógépes időjárás-előrejelzés a balatoni vitorlázóknak

A várható időjárásról, a szél, a felhőmozgás, a víz és a levegő hőmérsékletének változásairól ad gyors tájékoztatást a siófoki vitorlás kikötőben fölállított számítógép, amihez hasonlót szeretne elhelyezni mind a 19 vitorlás-révjében a Balatoni Hajózási Rt.

Itthon

A legtöbbet a mobiltelefonosok költik

Csak minden tizennegyedik magyar háztartásban van internet-hozzáférés, derül ki a Szonda Ipsos és a Hírközlési Felügyelet (HíF) közös felméréséből. A háztartások 6 százalékában semmilyen telekommunikációs eszköz nincs.

Tech

Mobil Ablak-Zsiráf

Az Európai Unió (EU) által támogatott m-learning (m-tanulás) nevet viselő program eredményeképp új értelmet nyerhet a mobiltefon: az alapvető számolási- és íráskészség-hiánnyal küszködő iskolakerülő, iskolát otthagyó, iskolát nem kedvelő fiatalokkal van hivatva megismertetni a betűket és számokat. Ön szerint a mobiltelefonos tanulás segíthet-e rajtuk?

Tech

Uniós internet-tartománynevek az év végétől

Az interneten használt felsőszintű tartománynevek sorába valószínűleg még az év vége előtt bekerül a .eu kiterjesztés is, az Európai Unió területén működő webhelyek megkülönböztető azonosítójaként.

Tech

Az IHM újravizsgálja az internetszolgáltatást korlátozó rendeletét

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) a szakmai ellenvetések miatt újravizsgálja azt a rendeletét, amely szerint áprilistól a 2,4 gigahertzes frekvenciát csak beltéri szolgáltatásra lehet használni. Ezen a sávon eddig mikro- és rádióhullámú internethozzáférést nyújtottak az internetszolgáltatók.

Gazdaság

Erősödik a vezetékes és a mobiltelefonálás közötti verseny

Márciusban tovább csökkent Magyarországon a vezetékes telefonvonalak száma, miközben a mobiltelefon-előfizetéseké ismét nőtt - derül ki a Hírközlési Felügyelet március végén lezárt jelentéséből. A mobiltelefónia extenzív fejlődésének alighanem vége, a verseny mindinkább a vezetékes és a mobiltelefonálás közötti párbajjá alakul át.

Tech

A British Telecomnak csökkentenie kell az internetkapcsolat nagykereskedelmi árát

A brit távközlés állami felügyelete (Oftel) pénteken elrendelte, hogy a British Telecom (BT) jelentősen csökkentse a korlátlan internetkapcsolat nagykereskedelmi átalányárát. A BT minap jelentette be, hogy 2 fonttal mérsékli a szélessávú kapcsolat árát, ám az internetszolgáltatók akkor arról panaszkodtak, hogy más, rejtett költségek nem teszik lehetővé a kiskereskedelmi árak csökkenését.

Tech

KSH: 2002 ismét a mobil előretörését hozta

A magyar távközlési piac 2002-ben az előző évhez hasonlóan ismét a mobil előretörését és a vezetékes telefónia visszaszorulását hozta. Az internetes előfizetések száma 39 százalékkal 446 ezerre nőtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Tech

Az IHM hat szolgáltatóval állapodott meg az internettarifa-csökkenésről

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) az Inter.nettel, a GTS-Datanettel, a VivaNettel, a Vivendivel, az Enternettel és a Profinterrel írt alá megállapodást a dial-up-os hozzáférések 25 százalékos díjcsökkentéséről. A legnagyobb internetszolgáltató, az Axelero már korábban, állami támogatás nélkül csökkentette tarifáit.

Tech

Emelkedik az internetes cégek árfolyama az iraki háború hatására

Ötvenkét hetes csúcsot döntött az amerikai központú internetes vállalatok részvényeinek árfolyama a technológiai cégeket tömörítő Nasdaqon, mivel a befektetők főként olyan papírokba teszik pénzüket, amelyek az egyre fokozódó iraki háborús helyzetben biztonságosnak tűnnek.

Tech

Cége informatikai rendszerét atombiztos bunkerbe tegye!

Jó befektetéssé vált egy angol cég számára az 1998-ban megvásárolt, Londontól 110 kilométerre lévő, a hidegháború idején, 1951-ben épült atombiztos bunker: 2001. szeptember 11. óta számos cég helyezte itt el számítógépes rendszerének biztonsági másolatát, drága pénzért. Amennyiben Londont terrortámadás érné, az előrelátó vállalatok működése zavartalan lenne, az irányítás a földbe ásott betonbunkerből történne. Ön bérelne helyet atombiztos óvóhelyen, ha lenne ilyen?

Tech

Ki az internetes bűnöző?

Összemossa, azonos elbírálásnak veti alá az internetes politikai tiltakozó akciót és a súlyos károkat okozó rendszerfeltörést az a hamarosan az Európai Parlament elé kerülő határozattervezet, melynek célja a közös uniós szabályozás elfogadása az információs rendszerek elleni támadások kezelésére - vélik a javaslat bírálói, akik szerint a tervezet hibái a felületes általánosításokból erednek. Ön szerint elegendő az internetes támadások törvényellenességét a zavarokozás ténye alapján megállapítani, vagy szükség van az e cselekedetek mögötti motiváció vizsgálatára is?

Tech

Megvalósul a 25 százalékos lakossági internetár-csökkenés

Az Országgyűlés Informatikai és Távközlési Bizottságának keddi ülésén az internetszolgáltatók (ISP) egyetértettek abban, hogy az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) által bejelentett állami támogatások és a Matáv nagykereskedelmi árkedvezménye révén megvalósulhat a lakossági internetes piacon a 25 százalékos végfelhasználói díjcsökkenés. Az alternatív szolgáltatók szerint azonban az állami támogatás nem jelenthet hosszútávú megoldást a hazai internetpiac problémáira.

Tech

Az alternatív internetszolgáltatók is csökkentik áraikat

Március közepétől nemcsak a Matáv leányvállalata, az Axelero, hanem további internetszolgáltatók is csökkentik kedvezményes lakossági díjcsomagjaik árát, miután támogatást kapnak az Informatikai és Hírközlési Minisztériumtól, illetve a számukra távközlési szolgáltatást nyújtó Matávtól. Az egyelőre szóbeli megállapodást a jövő hét elején követi a végleges, ekkor lesz egyértelmű, hogy mely szolgáltatók élnek a lehetőséggel. A múlt héten hat szolgáltató tiltakozott amiatt, hogy a jelenlegi konstrukciókkal nem tudnak az Axeleróhoz hasonló kedvezményeket nyújtani ügyfeleiknek.


A címlapról ajánljuk