Panoráma Tech

Az éhség kergette el őseinket Afrikából?

A modern ember nem az eddig feltételezett útvonalon vándorolt ki Afrikából, hanem elképzelhető, hogy a tenger gyümölcsei iránti éhség késztette rá őket, hogy 60-75000 évvel ezelőtt a Vörös-tenger és az Indiai-óceán mentén eljussanak Ázsiába – ezt a feltételezést közölték Leeds és Glasgow egyetemének tudósai a Science amerikai tudományos folyóirat legújabb számában.

Panoráma Tech

Még nincs itt, de gyorsan közeleg a VoIP forradalom

Az internetes telefonálás az elkövetkező években teljesen kiszorítja majd a hagyományos telefon beszélgetéseket – erre a következtetésre jut a Connect német szakfolyóiratban megjelent szakmai jelentés.

hvg.hu Tech

Megkezdődik az európai multi-biometrikus vízum bevezetése

Még az első felében elkezdődik és egy évig tart majd Biodev néven ismert multi-biometrikus azonosító rendszer próbája, amely az új európai határellenőrzési- és vízumrendszer technikai hátterét adja. A teszthez a francia Sagem elektronikai konszern konzulátusokat és határállomásokat szerel fel berendezéseivel.

eurohirek.hu Világ

Vidéken károsabb lehet a mobiltelefon

Nyolcszor nagyobb a rosszindulatú agydaganatok kialakulásának valószínűsége a mobiltelefont használó vidéki lakosság körében, mint a városlakók esetében - derült ki egy felmérésből, amely eredetileg nem kifejezetten a mobiltelefon hatását szándékozott vizsgálni.

MTI Világ

Magyar tudósjelölt lett a világ legjobbja

Rátai Dániel találmánya - amely 25-30 ezer forintos ráfordítással a közönséges személyi számítógépet háromdimenziós készülékké, és egyben érintőképernyős PC-vé képes változtatni - hat első díjat is elhozott a 21 éven aluli tudósok "olimpiájáról".

hvg.hu Tech

A NASA sikeresen tesztelte a „napvitorlát”

Az amerikai űrügynökség egy szuperkönnyű meghajtórendszert vizsgált, amellyel a tervek szerint gyorsabban lehetne elérni a naprendszer peremét, mint bármely eddigi űrszondával.

hvg.hu IT-SZALON

A Sony bemutatta a PlayStation 3-at

Miután a rivális Microsoft a múlt héten lerántotta a leplet saját konzoljának, az Xboxnak a következő generációs modelljéről, a japán multicég is a nyilvánosság elé tárta a jelenlegi piacvezető játékgép jövőre érkező, továbbfejlesztett változatát.

hvg.hu Karrier

Az Oracle regionális szakértői központot hoz létre Budapesten

Az Oracle bejelentette, hogy új szakértői centrumot hoz létre, amely a közszolgálati informatikai rendszerek bevezetését fogja támogatni az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott országokban. A budapesti központú szervezet a közintézmények számára elérhetővé kívánja tenni mindazt az ismeretet, amelyet az Oracle a különböző európai közszolgálati projektek során halmozott fel.

eurohirek.hu Itthon

Magyarország hátul kullog a netezők listáján

A 25 tagú EU-ban a 16-74 évesek 47 százaléka használta az internetet 2004 első negyedévében. Az internetezők között több a férfi, mint a nő, és több a fiatalabb, mint az idősebb. 2004 elején a vállalkozások 89 százaléka vette igénybe a világhálót, ezek több mint fele széles sávon kapcsolódott a netre.

MTI Tech

Megtalálták a "kínai Pompei" romjait

Olyan település romjaira bukkantak Kínai régészek, amely az ókori Pompei-hez hasonlóan hirtelen pusztult el egy katasztrófa következtében - jelentette vasárnap az Új Kína hírügynökség.

PC Dome Tech

Játszd újra a magyar szabadságharcot!

Az előirányzott őszi megjelenés eltolódott idén március 10-re, de a tavaszi megjelenés, valljuk meg, sokkal jobb időpont a játék témájából adódóan. A Hydrogame játéka minden tiszteletet megérdemel, mert látszik, hogy tisztességes és precíz munkával alkották meg, ráadásul kiváló ismeretterjesztő.

MTI Tech

Alacsony nálunk az internet-használat

Magyarországon a lakosság 28 százaléka, a vállalatok 78 százaléka használta rendszeresen az internetet - tavaly év eleji adatok alapján. Magyarország mindkét adattal az Európai Unió sereghajtói közé tartozik, derül ki a témáról pénteken Brüsszelben közzétett 25 országos statisztikából.

Panoráma Fókusz

Oltás szívinfarktus ellen

Svéd kutatók áttörést remélnek a szívinfarktus elleni harcban: olyan oltóanyagot fejlesztettek ki, amely egereknél megakadályozza a véredények elmeszesedését - jelentette a Diabetiker Ratgeber című, a cukorbetegséggel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozó német gyógyszerész újság.

hvg.hu Gazdaság

A mikrovállalatok harmada megvan internet nélkül

Bár olyan kisvállalkozást már csak nehezen találhatunk, amely nem rendelkezik számítógéppel, az internetpenetráció terén mégiscsak megrekedt a fejlődés - derül ki a frissen közzétett GKI-T-Mobile e-Gazdaság Indexből. A GKI Gazdaságkutató Rt. és a T-Mobile Magyarország Rt. - a Sun Microsystems Kft. -vel együttműködve - a vállalatok internethasználati szokásait, s a hazai elektronikus gazdaság fejlődését mérte fel.

PC World IT-SZALON

Outlookkal az AIDS ellen

A Microsoft tudósai, Washington Állam Egyetemének kutatói, valamint az ausztráliai Royal Perth Kórház biomérnökei azon dolgoznak, hogy az Outlook és a Hotmail levelezőkben használatos, a spam terjedésének megfékezésére irányuló eljárásokat a HIV-vírus mutációs sémáinak feltérképezésére használják fel.

PC World IT-SZALON

Kártyaolvasó, számítógép nélkül

Akinek nincs számítógépe, az gondban lehet a digitális fényképezőgéppel, hiszen a nagyitól nem várhatjuk el, hogy PC-n nézze a nyaralás élménybeszámolóját. A SanDisk azonban megoldotta a rokonlátogatás problémáját.

Folk György (hvg.hu) Tech

Istenien formás, mégsem tökéletes

Első pillantásra ékszerdoboz, kézbe véve könnyebb, mint egy iskolai mappa, bekapcsolva gyors és meggyőző, komolyan használva azonban gyorsan kiderülnek gyengéi. A Sony Vaio notebook családjának szupervékony Extreme 505 példányát teszteltük.

hvg.hu Tech

Önmásoló robotot fejlesztettek ki

Az eddig csupán a sci-fi írók és a jövőbelátó tudósok képzeletében létező kis eszköz már nem csak a fantázia szüleménye. Az önmagát klónozó robotot az űrmissziók során is alkalmazhatják.

hvg.hu Tech

Elektromos meghajtású űrhajók indulnak a Marsra

Egy év múlva már elkészülhetnek azok az első forradalmi űrhajómotorok, amelyek alkalmasak lesznek arra, hogy a Hold- és a Mars expedíciók teherszállító egységeit célba juttassák.


A címlapról ajánljuk