Hogyan mentsük meg régi negatívjainkat, diaképeinket?

2012. május 21., hétfő, 06:00
Szerző:


Címkék: ; ; ; ;

A zenék, videók és képek digitalizálásával nemcsak a tárolásuk lesz egyszerűbb, hanem  az élettartamuk is jelentősen...

Az asztali szkennerek egy része is alkalmas filmek beolvasására

A zenék, videók és képek digitalizálásával nemcsak a tárolásuk lesz egyszerűbb, hanem  az élettartamuk is jelentősen nő. Régi hanglemezek, magnószalagok és videokazetták digitalizálását már sokan házilag is megoldják, azonban a szekrények és fiókok mélyén őrzött negatívok és diaképek átalakításához kevesen fognak hozzá. Pedig ez sem annyira bonyolult feladat, és talán az ilyen régi filmtekercsek vannak leginkább kitéve a veszélynek, hogy elvesznek a rajtuk őrzött emlékek.

A digitalizáláshoz használhatunk speciális filmszkennereket, de ha már beruházunk, akkor érdemesebb olyan asztali szkennert vásárolni, amelyik képes filmek beolvasására is. Tapasztalataink alapján, ezek közül az egyik leggyorsabb és legsokoldalúbban használható a CanoScan 9000F. Ezzel készült ez a bemutató is, de más filmszkennelésre alkalmas eszközzel is hasonlóan dolgozhatunk.

Egyszerre több képkockát is szkennelhetünk

Első lépésként a tekercsben tárolt filmet fel kell vágni olyan hosszú részekre, amelyek elférnek a szkenner filmtartó csíkjában. Ha bekeretezett diákat szkennelünk, akkor ehhez egy másik fajta filmtartót kell használni, vagy ha nincs ilyen a szkennerhez, akkor ki kell venni a képkockákat a keretből. Mielőtt elhelyezzük a filmet a leolvasóban, egy ecsettel óvatosan meg kell szabadítani az évtizedes portól a képeket.

Ezután a szkenner kezelőprogramjának a beállítása következik. Fontos, hogy átállítsuk a működést film üzemmódra, mert ilyenkor a fedőlapban elhelyezett fényforrás világítja át a képeket. Hagyatkozhatunk az automatikus felismerésre, de be is állíthatjuk, hogy milyen méretű és típusú filmet szkennelünk. Az előnézeti képen kijelölhetjük azokat a részeket, amelyekre szükségünk van, de ha ügyes a kezelőprogram, akkor automatikusan felismeri a képkockákat. Mivel a filmek beolvasásánál jóval kisebb területen található egy-egy kép, mint amikor papír fotókat szkennelünk, ezért a felbontást legalább 1200 dpi-re kell állítani.

A művelet elindítása után magára hagyhatjuk a szkennert, mert például ha két, egyenként 6-6 kockát tartalmazó filmcsíkot lehet egyszerre feldolgozni, akkor 5-8 percet is igénybe vesz a digitalizálás.

A régi és a legtöbbször nem igazán tökéletes állapotban levő filmről a számítógépünkre varázsolt képeken még sokat lehet javítani. Ezeket a műveleteket is végezhetjük automatikusan, de a világosság-, kontraszt-, színhelyesség-módosítást egyenként is megoldhatjuk. A képek elforgatására, illetve a karcolások, szennyeződések okozta hibák javítására csaknem minden képszerkesztő program alkalmas.

Érdemes több példányban és több helyen tárolni a mappákba rendezett képeket

Ha már alaposan kinosztalgiáztuk magunkat az esetleg évtizedek óta nem látott képek nézegetésével, akkor már csak a rendszerezés marad. Évek vagy események alapján érdemes külön-külön mappákba tenni a fotókat, és azután CD-re vagy DVD-re írni. Ne sajnáljuk és biztonsági okból inkább készítsünk két példányt, de ha van rá mód, akkor érdemes valamilyen felhő megoldást is használni a tárolásra.    

 

Véleménye van? Ossza meg velünk!


Hogyan mentsük meg régi negatívjainkat, diaképeinket?
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Most erről beszélnek

galaxy felhasznalo : „latom Gyorgy te meg nem birtokoltal galaxy S 2-3-4-5 keszuleket, vagy...” » Samsung Galaxy S5 teszt: idén is jobb lett, de idén is műanyag


L4z4: „Ezen az oldalon nem működik semmi.” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával


norabalazs94: „olvasni jó!!!!!!!!!!!!!” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával

Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X