Így is lehet dolgozni: a technológia már segíti a távmunkát

2012. május 05., szombat, 17:25
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ;

A szélessávú mobil internetnek és az egyre gyorsabb, biztonságosabb és olcsóbb mobil eszközöknek - mint az...

A szélessávú mobil internetnek és az egyre gyorsabb, biztonságosabb és olcsóbb mobil eszközöknek - mint az okostelefonok, tabletek, noteszgépek - köszönhetően eljutottunk oda, hogy technikai szempontból a munka közel irodai, "asztali" hatékonysággal végezhető szinte bárhonnan. Technikai akadálya nincs a távmunka minél szélesebb körben való elterjedésének, sokkal inkább társadalmi és kulturális korlátai vannak hazánkban ennek a munkaformának.

 Bizalom kérdése a messziről, különösképp az otthonról végzett munka. Számos cégvezető úgy gondolja, hogy jobban ellenőrizheti a munkavállalók teljesítményét az iroda falain belül. Megfelelő infrastruktúra hiányában nem bízik a távmunkában dolgozó alkalmazott hatékonyságában. A sikeres, modern vállalati kultúrával rendelkező cégeknek nem az számít, hány órát ülünk az irodában, hanem hogy hatékonyan elvégezzük a feladatokat. Ennek ellenőrzésére már számos lehetősége van a munkaadónak. 

A megfelelő hardveres és szoftveres elemekből felépített célrendszerek egyszerre támogatják, irányítják, segítik a dolgozókat, automatizálják, biztosítják a folyamatos információ-áramlást. Ezzel teljes mértékben ellenőrizhetővé válik a távmunka hatékonysága. Ezen túl a jogi környezet is hozzájárul ahhoz, hogy a távmunka valóban hatékony legyen. A Munka Törvénykönyve alapos útmutatással szolgál a távmunka jogi szabályozásával kapcsolatban. Persze a feleknek meg kell állapodniuk számos olyan pontban (kapcsolattartás, költségek, eszközök), ami távmunka hiányában nem merülne fel.

 A válság hatására előtérbe kerültek a költségkímélő megoldások, így a távmunka is egyre népszerűbbé válik Magyarországon. A távmunka bevezetéséből a munkaadók és a munkavállalók is jelentős mértékben profitálhatnak. (Épp e munkaforma népszerűsítésére találta ki a Telenor április 21-re a „Dolgozz otthonról” napot.)

A web alapú megoldásokat kiszolgáló architektúra és a felhőszolgáltatások ma már egyaránt megfelelnek a távmunka által támasztott funkcionális és biztonsági követelményeknek, a segítségükkel könnyebben rendszerbe szervezhető a cég működése a központi iroda falain túl is. A technológia a maga részéről tehát már megteremtette a távolból végezhető munka feltételeit. Most már a munkaadókon a sor, hogy elgondolkozzanak ezen a lehetőségen.

 

Véleménye van? Ossza meg velünk!


Így is lehet dolgozni: a technológia már segíti a távmunkát
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Most erről beszélnek

galaxy felhasznalo : „latom Gyorgy te meg nem birtokoltal galaxy S 2-3-4-5 keszuleket, vagy...” » Samsung Galaxy S5 teszt: idén is jobb lett, de idén is műanyag


L4z4: „Ezen az oldalon nem működik semmi.” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával


norabalazs94: „olvasni jó!!!!!!!!!!!!!” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával

Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X