Íme a Firefox 14 legfontosabb új funkciói

2012. június 18., hétfő, 04:00 • Utolsó frissítés: 2012. június 18., hétfő, 08:51
Szerző:


Címkék: ; ; ; ;

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a vállalkozó kedvű Firefox rajongók már letölthetik kedvenc böngészőjük...

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a vállalkozó kedvű Firefox rajongók már letölthetik kedvenc böngészőjük készülő, 14-es verziójának bétáját. A dologhoz nincs szükség különleges hozzáférésre, egyszerűen csak el kell látogatnunk a Mozilla Firefox beta oldalára, azaz erre a linkre.
De mégis, mitől lesz olyan jó a Firefox 14, hogy érdemes legyen már most letölteni a bétát, és később frissíteni majd a végleges változatra (illetve az azt követőkre)? Íme néhány indok (a teljesség igénye nélkül).

Fokozott biztonság
A Firefox 14 több funkcióval is igyekszik fokozni a böngészés biztonságát. Először is "erőltetni fogja" a https, vagyis titkosított elérést a Google kereséseknél, indítsuk azt bármelyik megoldással (címsorból, Google felületről stb.).
Másodszor a félrevezetésre is használható faviconokat ezentúl nem fogjuk látni a címsorban, így ha ott egy kis lakat díszeleg, biztosak lehetünk benne, hogy biztonságos kapcsolatot használunk, és nem egy rosszindulatú adathalász próbálja meg elhitetni velünk ugyanezt, az oldal faviconjának átrajzolásával. Ha nem biztonságos kapcsolatot használó oldalt látogatunk meg, akkor egy egyszerű földgömböt látunk majd az URL cím előtt.

Igazodás a modern rendszerekhez
Az OS X Lion már jóideje élesben elérhető Macre, de a Firefox eddig nem volt képes kihasználni olyan funkcióit, mint például a rendszer sajátos teljes képernyős módja. Mostantól ez megváltozik, a 14-es verzió ugyanis már képes lesz kihasználni ezt a lehetőséget. Később egyébként ugyancsak idomul majd a böngésző a Microsoft készülő Windows 8 rendszerének Metro UI felületéhez is, így az új Windowst használók is teljesen kihasználhatják majd a rendszer nyújtotta extrákat. Utóbbi lehetőség egyébként már a Chrome egyik bétájában is rendelkezésre áll.

Kényelmesebb, gyorsabb használat
Az új verzió képes lesz automatikusan kiegészíteni a URL címeket, amint elkezdjük azokat begépelni. Ezen kívül a plug-inek használata is változik. A Click-to-play funkció integrálásával a beépülők - például Flash objektumok, bannerek, videók - csak akkor jelennek meg, ha külön kattintunk rájuk. Addig ugyanis csak a helyük látszik. Természetesen ha valaki adott oldalakon ragaszkodik mondjuk a Flash tartalmak megjelenítéséhez, automatizálhatja a dolgot. Nemrég megmutattuk a kissé elrejtett beállítást használatát is.

Új dizájn?
A Mozilla már egy ideje ígérgeti, hogy modernizálja a Firefox megjelenését. Elképzelhető, hogy ez a 14-es verzióval érkezik majd meg. Ha minden igaz, akkor ez a verzió már átrajzolt felülettel jelenik meg. Erről egyébként korábban mutattunk már képeket. Elképzelhető, hogy itt találkozhatunk majd az új letöltésmenedzser felülettel is, amely nagyon hasonlít a Safari OS X-en használt megoldásához.


 

1 HOZZÁSZÓLÁS
2012. június 18., 07:43 Agapios

Akkor most megkérném a cikk íróját hogy javítsa az alábbiakat: 14-es nem fogja megkapni a Metro felülethez tervezett kinézetet, se az Australis-t. Az előbbi csak definiálva lett a 14-es első kiadásáig (még Nightly csatornán), az utóbbit viszont már bőszen fejlesztik, de az alapértelmezett Nightly-t még az se érte el, egyelőre még csak kisebb elemeivel találkozhat a használó.
Az új letöltésvezérlő a 16-osban fog érkezni a jelenlegi állapotok szerint. Safarishoz való hasonlósága pedig nem a véletlen műve: az eredeti terveket még a Mozilla készítette el és tette közzé, Apple pedig lecsapott rá miközben Moz mással foglalkozott.
http://limi.net/articles/safari-downloads/

Véleménye van? Ossza meg velünk!


Íme a Firefox 14 legfontosabb új funkciói
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Most erről beszélnek

galaxy felhasznalo : „latom Gyorgy te meg nem birtokoltal galaxy S 2-3-4-5 keszuleket, vagy...” » Samsung Galaxy S5 teszt: idén is jobb lett, de idén is műanyag


L4z4: „Ezen az oldalon nem működik semmi.” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával


norabalazs94: „olvasni jó!!!!!!!!!!!!!” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával

Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X