Jönnek a 60 terabájtos merevlemezek

2012. május 25., péntek, 10:00
Szerző:


Címkék: ; ; ; ;

Hihetetlen fejlődés várható a merevlemezek tárolókapacitásában, legalábbis ezt jósolják egybehangzóan a piackutatók...

Hihetetlen fejlődés várható a merevlemezek tárolókapacitásában, legalábbis ezt jósolják egybehangzóan a piackutatók és a gyártók. Az iSuppli például a HDD-k maximális tárolókapacitásának megduplázódását várja 2011 és 2016 között, a Seagate pedig biztos benne, hogy 2016-ra megjelennek a 60 Tbájtos merevlemezek, a laptopok tárolóegységei pedig legalább 10-20 Tbájtosok lesznek.

Az iSuppli előrejelzésében egyébként arról is szó esik, hogy 2016-ban 1800 Gbájtnyi adatot tárolnak majd a lemezek négyzetinchenként (2011-ben ez az érték 744 Gbájt volt).

Szükség is van ekkora adatsűrűségre, hiszen hihetetlen mértékben megnövekedtek a vállalatok tárolási igényei, valamint a játékok és videók is egyre több helyet foglalnak el.

3 HOZZÁSZÓLÁS
2012. május 25., 18:31 Norbert Bánki

Én elférek egy 250 GB-os külső merevlemezen. :D
És valóban: gyakorlatilag csak HD-s tartalmakkal lehet megtölteni egy ekkora merevlemezt. (mással elég nehéz.)

2012. május 25., 10:58 P100

Szükség van rá. A mai netekkel 2-3 óra alatt meg lehet tölteni 1 TB-t. Nekem is folyton törölgetnem kell, mert nem férek el a 3 TB-os vinyómon. Alig tudok valamit archiválni.

2012. május 25., 10:35 Varga István

Valahol ez logikus is, és be kell következnie, hiszen a mai maximum 2-3 TB-os lemezeket hamar meg lehet tölteni pl. Full HD-s tartalommal. Így ezek a mai lemezek nem is nevezhetők túlságosan nagynak. Úgy tűnik számomra, hogy a merevlemezek kapacitása nem ugyanabban az ütemben követi a tartalmak méretének növekedését, ha pedig ez így marad, idővel ennek hátránya is lesz. Persze kerülő megoldások vannak archiválásra: többlemezes rendszerek, RAID tömbök, JBOD, stb, de ha egy eszközön belül szeretnénk megoldani, költséghatékonyan, ráadásul minél kevesebb energiafogyasztás mellett, akkor erre a célra nem túl optimálisak az előbbi megoldások. Az SSD archiválásra kizárt, ahogyan a szalagos, illetve optikai lemezes megoldások is. Az elsőt nem erre a célra találták ki, a másik kettő viszont ma már macerás és időigényes. Én pl. évek óta nem írtam archiválási célból DVD-t, mindent egy hálózati adattárolón tartok. Rendszeres, heti mentés megoldott a NAS-on belül (nem RAID, mert mint tudjuk, az nem backup megoldás). Természetesen a szalagos mentés is használatban van vállalati környezetben, de itt most a multimédiás tartalmakról beszélek.

Véleménye van? Ossza meg velünk!


Jönnek a 60 terabájtos merevlemezek
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Most erről beszélnek

galaxy felhasznalo : „latom Gyorgy te meg nem birtokoltal galaxy S 2-3-4-5 keszuleket, vagy...” » Samsung Galaxy S5 teszt: idén is jobb lett, de idén is műanyag


L4z4: „Ezen az oldalon nem működik semmi.” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával


norabalazs94: „olvasni jó!!!!!!!!!!!!!” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával

Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X