Kipróbáltuk: HTC Radar - felnőtt a Windows Phone!

2011. november 28., hétfő, 10:00
Szerző:


Címkék: ; ; ; ;

Az elmúlt pár napban a HTC Radar készülékét volt szerencsénk próbálgatni, és azt kell mondanunk, kifejezetten...

Az elmúlt pár napban a HTC Radar készülékét volt szerencsénk próbálgatni, és azt kell mondanunk, kifejezetten kellemessé tette e napokat. A készülék maga egyébként nem hoz túl sok újat, egy 1 Ghz-es ARMv7 processzort (Adreno 205 GPU-val és 512 MB RAM-mal) muzsikál a letisztult formavilágú, javarészt fém készülékházban. Lehetett volna teljesen is fém, de ezt a HTC többnyire kerüli, így a hátlap felső részén a kameránál és alul egyaránt műanyag betétet találunk. Utóbbi levehető, ez alatt bújik meg a SIM kártya helye (az akku viszont nem cserélhető). A mobil ettől még jól néz ki és nem is nyekereg sehol. Ráadásul még pont az a méret, ami kényelmesen fogható.
Az előlapon egy 3,8"-os kijelzőt találunk 480x800 pixeles felbontással. A képe kevésbé kontrasztos mint a végsőkig magasztalt AMOLED kijelzőké, de ha nem teszünk mellé egy ilyet, semmi bajunk nem lesz vele.
Összességében tehát egy jól összerakott, de amúgy átlagos WP7-es mobilról van szó. Amitől igazán érdekes: alapból a Windows Phone 7.5 Mango változatával érkezik.

Szoftver
A Radaron a Windows Phone 7.5 mobil rendszer található, amelyre tulajdonképpen méltán lehet büszke a Microsoft, mert egyedi a felület, kényelmesen használható, gyors és megbízhatóan működik. Ennél több meg nem nagyon kell, illetve ami még kell, az a minőségi szoftverválaszték, amire részben az iOS sikere is épül. Márpedig ez előbb vagy utóbb meglesz itt is, hiszen a platformra egy halom .NET fejlesztő vetheti rá magát teljes elánnal.

A WP 7-es változatával kapcsolatban még akadtak fenntartásaink, de a Mangóval (v7.5) ezeket nagyjából szétoszlatták. A rendszer immár magyar nyelven is használható, a Market (Piactér) elérhető kicsiny hazánkból is (a telefonról és webes felületről egyaránt), és azt a borzalmat, amit eredetileg böngésző gyanánt pakoltak a rendszerbe, végre sikertül lecserélni egy IE9 mobil változatra, rendes HTML 5 támogatással. Flash az nincs, de miután maga az Adobe ölte meg - nem teljesen önként - a mobil böngészőkbe szánt Flash Playert pár hete, különösebben nem is hiányzik talán senkinek (a Flash fejlesztők cross-platform mobil alkalmazásokat és játékokat készíthetnek, így maga a Flash ettől még él és virul).

Ha már a platformoknál tartunk, érdemes megjegyezni, hogy a Microsoft a napokban frissítette a Windows Phone 7 Connection alkalmazását OS X-re is, így aki macet használ, nyugodtan vehet magának WP7.5 alapú mobilt, mindent kényelmesen szinkronizálhat (immár az Aperture-t is beleértve). Azt talán nem kell külön ecsetelni, hogy Windows alatt sincsenek szinkronizációs problémák (a Zune szoftver javasolt, ingyen letölthető a Microsofttól).
A WP 7.5 tehát már a magyarokat is emberszámba veszi, ami nagyon megható. A rendszer számtalan remek szolgáltatást nyújt, köztük kiterjedt közösségi funkciókat (teljesen integrálja a Facebook, Windows Live, Twitter szolgáltatásokat és kiválóan összedolgozik a Google fontosabb szolgáltatásaival is, így a Gmailt és vele a teljes címlistánkat, naptárunkat egy mozdulattal belőhetjük rajta). Mindezt a HTC még kiegészítette néhány extra alkalmazással, például egy látványos időjárás-jelentővel, a HTC Watch filmelőzeteseket bemutató alkalmazással, egy fotó korrekciós programmal, egy remek kis jegyzet programmal stb. Természetesen a Microsoft is adja a szokásos dolgokat, így például az alapvető szerkesztési lehetőségekkel felszerelt mobil Office csomagot.

Internet és multimédia
Az internetet részben már kitárgyaltuk az előbb: közösségi szolgáltatások, használhatóbb IE böngésző. Ezek az alapok, amelyekhez a telefon bekapcsolása után azonnal hozzájutunk. A mobilneten felül wifi 802.11n-es kapcsolatra is van lehetőségünk, vagyis megfelelő sebességű wifi pont esetén elég gyorsan tallózhatjuk a világhálót. Van Bluetooth is a készülékben, ez 2.1-es verzió. Van DLNA lehetőségünk, videolejátszás (alapból azért nem minden formátumot), és remek kis zenelejátszót is kapunk, csatlakoztatott füles esetében EQ-val.

A beépített kamera 5 megapixeles, és megfelelő fénynél elfogadható minőségű képeket készít. Mobil viszonylatban a jobbak közé tartozik, de nem kiemelkedő. Emellett 720p-s videókat is rögzíthetünk vele.

A fotós alkalmazás elég korrektre sikerült, rengeteg beállítási lehetőségünk van (fehéregyensúly, témák stb.), ha van időnk, pepecselhetünk velük (néha kell is, mert a WP7 például mániákusan visszaáll VGA felbontásra a videofelvételeknél, így mindig át kell állítani 720p-re). 

Ami nagyon jól sikerült, az a panorámafotózási lehetőség. Automatikusan készíti a megfelelő pontoknál a felvételeket és pillanatok alatt összefűzi azokat.

Jól használható és jól bírja
Összegezve a tapasztalatokat, azt kell mondanunk, hogy a Radar nem emelkedik ki semmivel a jelenlegi okostelefon mezőnyből, de egyértelműen a jól használható készülékek közé sorolandó. A WP 7.5 nagyon kényelmesen használható, dicséret illeti érte a Microsoftot. A HTC pedig egy jól összerakott, megbízható készüléket készített, még ha nem is törték magukat különösebben.
Amit viszont mindenképpen kiemelnénk: az 1540 mAh-s akku. Ez ugyan nem számít erősnek, de a jelek szerint az adott hardver-szoftver együttessel nagyon jól teljesít, több mint egy napig bírja vele a telefon a hétköznapi - okostelefon - használatot.

1 HOZZÁSZÓLÁS
2011. november 28., 18:06 Kinga Kinga

Remélem kipróbáltátok a telón, hogy milyen a techline oldala Windows Phone-on... csináljátok már meg!!!!!!!!

Véleménye van? Ossza meg velünk!


Kipróbáltuk: HTC Radar - felnőtt a Windows Phone!
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Most erről beszélnek

galaxy felhasznalo : „latom Gyorgy te meg nem birtokoltal galaxy S 2-3-4-5 keszuleket, vagy...” » Samsung Galaxy S5 teszt: idén is jobb lett, de idén is műanyag


L4z4: „Ezen az oldalon nem működik semmi.” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával


norabalazs94: „olvasni jó!!!!!!!!!!!!!” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával

Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X