Kipróbáltuk: Nikon 1 V1 és J1

2011. december 01., csütörtök, 08:15
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ;

Közeledik a karácsony, jönnek a téli sportok, a téli kikapcsolódási lehetőségek, szóval minden évszakban van mit...

Közeledik a karácsony, jönnek a téli sportok, a téli kikapcsolódási lehetőségek, szóval minden évszakban van mit megörökíteni fotókon. Mióta léteznek belépő szintű DSLR gépek, a jó minőségű fotók készítése szélesebb körben is elérhető lett (persze egy digitális tükörreflexes géppel is lehet pocsék fotókat készíteni, ez nem feltétlenül a gépen múlik). A DSLR-ek viszont nem feltétlenül praktikusak utazáshoz, miközben az erre a célra tökéletes kompakt kamerák vagy éppen fényképezős mobilok lehetőségei azért korlátozottak. Nagyjából a kettő közötti átmenetnek tekinthetők a tükör nélküli, de cserélhető objektíves (MILC, Mirrorless Interchangeable Lens Camera) fényképezőgépek. Ezeknél a kisebb készülékház már megfelelő méretű lehet az utazásoknál, viszont megmarad a lehetőség, hogy az objektívet bármikor lecseréljük egy olyanra, ami jobban illeszkedik a körülményekhez (mondjuk érdemes nem óriásokat feltenni, lévén az ilyen gépek ebben az esetben már "egyensúlyukat" vesztik, ráadásul akkor már vihettünk volna magunkkal egy DSLR masinát is). Minthogy ezekben a gépekben nincs tükrös rendszer, fizikailag strapabíróbbak a DSLR-ekhez képest, a képminőségük pedig jóval a hagyományos kompakt gépek minősége fölött jár, hiszen teljesen más rendszert alkalmaznak.
A kategória már nem új, vannak a piacon ilyen gépek szép számmal, de úgy tűnik, mindig lehet újat alkotni. A Nikon legalábbis megpróbálta ezt az Nikon 1 családdal.

Nikon 1 V1
Kezdjük a család kicsit sokoldalúbb változatával. A Nikon 1 V1 tehát egy MILC gép, tükrök nélkül, de cserélhető objektívekkel. Utóbbiakból a Nikon teljesen újakat kreált, kifejezetten ehhez a sorozathoz, de az FT1-bajonett adapter segítségével használhatjuk a Nikon SLR objektíveket is.

A gép 10,1 megapixeles 1"-os CX szenzort kapott, ami a legtöbb esetben tökéletesen megteszi. Tükör ugyan nincs, de a V1 rendelkezik redőnyzárral és elektronikus zárral is, amelyek között tetszőlegesen válthatunk. Az ISO érzékenységet illetően 100 és 6400 között mozoghatunk.
A géppel full HD videofelvételek is készíthetők (eközben 16:9-es aránnyal lőhetünk fotókat is). A szokásoknak megfelelően a fotókat RAW vagy JPEG formátumban rögzíthetjük (illetve akár egyszerre mindkettőben).

A gép hátsó részén található 3"-os kijelzőnek tűéles képe van, fantasztikus színekkel és betekintési szöggel. Akár napfényben, mondjuk egy tömeg fölé emelve a gépet is tökéletesen is látjuk a kijelző tartalmát, így kényelmesen megkomponálhatjuk a képet extrém tartásban is. Érdekesség, hogy emellett még egy elektronikus keresőt - dioptria beállítási lehetőséggel - is kapunk, ha esetleg valaki annak segítségével szeretne inkább fotózni.
Amiről még feltétlenül érdemes tudni technikailag, az a vaku hiánya. Természetesen vásárolhatunk a géphez külső vakut, amelyet az Accessory port segítségével kényelmesen csatlakoztathatunk. Ezzel a porttal a későbbiekben a GPS és egyéb kiegészítők is használhatók lesznek.
A Nikon 1 V1 SD/SDHC/SDXC kártyákkal dolgozik, a kártya helyét a cserélhető akku mellett találjuk. A gép oldalán egy műanyag lappal letakarva bújnak meg a csatlakozók: mikrofon, USB és HDMI csatlakoztatásra van lehetőségünk.

Használat
A Nikon 1 V1 nem éppen pillekönnyű, de utazáshoz, kiránduláshoz már tökéletes mind méretben, mind súlyban. A sorozathoz készült objektívek is "mobilizált" változatok, használatukhoz az objektíven található kis fekete gombot kell lenyomni, majd elforgatni a zoomgyűrűt. Erre amúgy a gép is felhívja a figyelmünket, illetve ha ezzel a mozdulattal kezdünk, automatikusan bekapcsol a rendszer. A zoomgyűrű tehát adott, ezzel nincs is gond, nagyon finoman dolgozott mindkét objektíven amelyekkel próbáltuk, így a videofelvételek készítésekor sem akadozik a mozgás. A manuális fókusz beállításához nem kapunk gyűrűt, azt a készülékházon található, a menüben való mozgásra és funkciók gyors elérésére is használandó tárcsával állíthatjuk, miután átváltottunk MF módba (digitális nagyítást is kapunk a pontosabb fókuszállításhoz).

A gép menüje elsőre kicsit fura, de megszokható (magyarul is használhatjuk), a beállítások fontosabb felét amúgy is elvégezhetjük menet közben a hátoldali tárcsa és gombok segítségével. Az üzemmódok közötti váltás is csak egy mozdulat.
A készülék az autofókuszt illetően félelmetesen jól teljesít, szinte azonnal állítja az élességet. Ha minden automatikusra állítunk, a gép teljesen profin teszi a dolgát.
Több olyan funkció is van, amit a felhasználók többsége valószínűleg imádni fog. Az egyik ilyen a mozgó pillanatkép, amelynél a gép egy nagy képfrissítéssel készülő, de csak pár másodperces videót készít, s ezzel párhuzamosan egy 16:9 képarányú fotót is. Ha ezt a fényképezőgépen játsszuk vissza, még zenei aláfestést is kapunk hozzá. Ezen kívül van lehetőségünk slow-motion videók rögzítésére is, maximum 5 másodpercben.

A kezdők számára is tartogat kellemes lehetőségeket a Nikon 1 V1, ez pedig nem más, mint az intelligens képválasztó, amely gyors sorozatfelvételt készít, majd a legjobbnak ítélt 5 képet elmenti, s ezek közül a felhasználó választhatja ki, hogy számára melyik a legszimpatikusabb. Emellett van D-Lighting opció is. A Nikon 1 különlegessége, hogy rögzített AF mellett képes akár 60 kép/másodperces sorozatfelvételre is. A cserélhető objektív miatt a lencsetisztításról ultrahangos pormentesítő rendszer gondoskodik.

További tesztfotók láthatók a képre kattintva

Mindent egybevetve a Nikon 1 V1 nagyon a szívünkbe lopta magát, egyszerűen használható, utazó profiknak és kezdőknek egyaránt megfelelő fényképezőgéppel sikerült előrukkolnia a cégnek. Egyedül a beépített vaku hiányzik róla igazán, de ez pótolható a külön megvehető rendszervakuval (egyébként gyenge fényviszonyok között is elég jól teljesít a gép). A teszt során készült fotókból itt látható egy összeállítás.

Nikon 1 J1
A család másik tagja a Nikon 1 J1. Ennél nincs elektronikus kereső, és hiányzik a redőnyzár lehetőség is, de a főbb jellemzői és lehetőségei nagyjából egyeznek a másik modellel.

Természetesen azonos objektívekkel használható, mint a V1. Ami viszont itt van és ott nincs, az a felpattanó, beépített vaku, amelyet több vakumódban is használhatunk. Viszont mivel a vaku pont az Accessory port helyére került, így azt itt nem találunk. A J1 háza minimálisan kisebb, mint a V1-nél, de a V1 szerintünk biztosabban fogható.

A J1 több színben is kapható, szóval aki esetleg az öltözékéhez vagy hangulatához igazított géppel ténykedne, annak is meglesz az öröme.

A kis méretnek, gyors autófókusznak, kiváló képminőségnek és a cserélhető objektíveknek egyelőre magas ára van. A Nikon 1 J1 180 ezer, a Nikon 1 V1 pedig 250 ezer forintos ártól kapható, az alap objektívvel.

Véleménye van? Ossza meg velünk!


Kipróbáltuk: Nikon 1 V1 és J1
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Most erről beszélnek

galaxy felhasznalo : „latom Gyorgy te meg nem birtokoltal galaxy S 2-3-4-5 keszuleket, vagy...” » Samsung Galaxy S5 teszt: idén is jobb lett, de idén is műanyag


L4z4: „Ezen az oldalon nem működik semmi.” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával


norabalazs94: „olvasni jó!!!!!!!!!!!!!” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával

Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X