Kipróbáltuk: Samsung MV800 MultiView - hajtogassunk fényképezőgépet

2012. február 06., hétfő, 13:30
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ;

A Samsung MV800 első ránézésre talán nem is tűnik annyira különlegesnek.

A Samsung MV800 első ránézésre talán nem is tűnik annyira különlegesnek. Szemből nézve például teljesen hétköznapi kompakt fényképezőgép. A kétségtelenül kis méret viszont meglehetősen izgalmas belsőt és a kategóriában szokatlan technológiai megoldásokat tartalmaz. Mert hát azt a fene se gondolná, hogy egy ekkora fényképezőgépbe rögtön egy 16 megapixeles CCD érzékelőt (1/2,3") tesznek, s megfér még benne az ötszörös optikai zoom is. Sőt, olyan kellemes extrák is akadnak, mint az optikai és digitális képstabilizátor együttes megléte. A kis készülékházba még egy beépített vakut is belegyömöszöltek, de akinek ez még nem lenne elég, azt talán majd meggyőzi a készülék MultiView elnevezésének névadója, a 180 fokban felhajtható, 3"-os érintőképernyő.

Bizony, míg szemből nézve fényképezőgépre hasonlít, addig hátulról inkább egy érintős mobilra emlékeztet a készülék. Az érintőképernyőnek köszönhetően túl sok gomb nincs is rajta, a képernyő mellett csak egy Home és egy Play gombot találunk, a gép felső részén a ki- és bekapcsoló gomb, illetve az exponáló kapott helyet. Ha pedig felhajtjuk a képernyőt, akkor a készülékház hátsó felén is találunk egy exponáló gombot, amire a teljesen felhajtott képernyő esetén van szükség, mivel az ilyenkor lefedi a felsőt. A "hajtogatás" nem csak akkor praktikus, ha magunkat akarjuk fotózni, hanem makrónál, alsó nézetnél, vagy mondjuk egy tömeg fölé emelve a gépet is jól jöhet. Utóbbi esetben egyébként kicsit fura módon fordítva kell tartani a gépet, de a kijelzőn természetesen jól látjuk a képet.

A gép oldalán találunk Micro USB és Micro HDMI csatlakozást, alul van csatlakoztatási felület az állványnak, mellette pedig az akkut takaró kis fedelet találjuk. E mögött egyébként nem csak a cserélhető akku bújik meg, hanem a MicroSD foglalat is. Utóbbi kell is, mert a pár megabájtos belső memória nagyjából semmire sem elegendő.

Lehetőségek, extrák
Az érintőképernyőn a Samsung TouchWiz 3.0 felületét használhatjuk, amitől tényleg kicsit mobilos érzése támad az embernek. Ráadásul a sorakozó ikonoktól olyan, mintha rengeteg jópofa kis alkalmazást kapnánk, az elkészült fotókat például az okostelefonokon megszokott módon szerkeszthetjük, és van "Történet készítő" is, amelyben saját képeslapokat gyárthatunk fotóinkból, majd önálló képként menthetjük azt.

A többi ikon a különféle albumokat és üzemmódokat takarja. Van intelligens automata, amely mindent beállít helyettünk, lehetőségünk van részleges manuális beállításokra, és persze akad Témaválasztó is. Emellett olyan extra üzemmódok közül is választhatunk, mint az Önarckép, a Kép a képben, a Bűvös keret (különböző sablonokat kapunk, amelyekhez hozzáigazíthatjuk a kompozíciót), a Vicces arc (realtime torzító effektek az arcfelismerő funkcióra alapozva), Kép- és videoszűrő (szintén realtime effektek fotókhoz és videókhoz), Háttérelmosódás, Modellfotó (ez rögtön retusálja is az arcokat), Közeli felvétel (avagy 5 cm-es makró üzemmód), Dual IS. Emellett a gép képes automatikusan zoomolni arcokra, van önkioldó, érintős fókuszra kioldás, sőt, még Pozíció vezető üzemmód is. Utóbbinál sziluettek segítségével a profiknál divatos pozíciókba állíthatjuk a fotóalanyt. Ha még ez is kevés, akkor már csak az élő panorámával és a 3D képpel tudunk szolgálni. A panorámaképeket nagyon egyszerűen elkészíthetjük, a 3D képek pedig elvileg 3D-s tévékészülékeken élvezhetők, ha HDMI csatlakozást használunk (ezt sajnos most nem tudtuk kipróbálni).

Az aprócska készülék a fényképezésen kívül természetesen videózásra is használható, HD 720p minőségben videózhatunk, H.264 kodekkel, beépített mikrofonnal. Az optikai zoom a videofelvételeknél is működik.

A funkciók tekintetében tehát nem lehet okunk panaszra. Ekkora méretbe ennél többet valószínűleg nem nagyon lehet belegyömöszölni. És mielőtt elfelejtjük: van rendes 16:9-es képarányra is lehetőségünk (és persze 4:3, 3:2 is állítható).

Utazáshoz és bulizáshoz kiváló
Aki szeretne minden opciót maga beállítani, annak az MV800 nem jó választás, aki viszont inkább az automatizálás híve, sőt, szereti ha a fényképezőgép tanácsokat is ad (még a fotóalany beállításához is), annak kifejezetten érdemes elgondolkodnia a beszerzésén. Elsősorban persze utazáskor praktikus a kicsike, hiszen kényelmesen elfér a zsebben, és a kihajtható kijelzővel akár extrém pozíciókból is fotózhatunk, például ha túl sok a turista körülöttünk és takarják a lényeget.

A fotókat tekintve átlagos kompakt kamerával van dolgunk, amelynél lehet, hogy a megapixelek egekbe növelése helyett inkább a képminőségre kellett volna nagyobb hangsúlyt fektetni. Néha kicsit lassú felfogású, de azért teszi a dolgát. A 740 mAh-s akkuhoz alapból nem kapunk töltőt, így csak a fényképezőgépben tölthetjük. Persze vehetünk hozzá külön töltőt, s mivel cserélhető, vihetünk magunkkal többet is belőle. Az MV800 a méreteihez képes "súlyos", de ez természetesen nem azt jelenti, hogy megszakadunk tőle, akku nélkül 121 g. Igazi bulizós fényképezőgép, a sok extra effekttel (keretek, torzítások stb.) remekül fel lehet dobni bármilyen fotót, a közös fotók készítéséhez pedig nagyon praktikus a kihajtható kijelző. Aki ezek alapján úgy érzi, hogy neki találták ki, annak 70 ezer forintot kell beáldoznia a dologra és már viheti is haza.

Véleménye van? Ossza meg velünk!


Kipróbáltuk: Samsung MV800 MultiView - hajtogassunk fényképezőgépet
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Most erről beszélnek

galaxy felhasznalo : „latom Gyorgy te meg nem birtokoltal galaxy S 2-3-4-5 keszuleket, vagy...” » Samsung Galaxy S5 teszt: idén is jobb lett, de idén is műanyag


L4z4: „Ezen az oldalon nem működik semmi.” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával


norabalazs94: „olvasni jó!!!!!!!!!!!!!” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával

Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X