Leleplezik az eddigi legbonyolultabb rosszindulatú kártevőt

2012. május 29., kedd, 13:47
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ;

A mostanában lángra kapott Flame-et a világ eddigi legösszetettebb vírusaként tartják számon.

A mostanában lángra kapott Flame-et a világ eddigi legösszetettebb vírusaként tartják számon. A biztonsági szakértők még vizsgálják a kártevő kódját, de néhány tényre már fényt derítettek. (Hogy milyen fába vágták a fejszéjüket, arra csupán egyetlen adalék: a Kaspersky Lab alapítója, Eugene Kaspersky elmondta, hat hónapjuk ráment a Stuxnet elemzésére, ez a program viszont legalább húszszor bonyolultabb.)

Nagyjából 20 Mbájtos a vírus (csak összehasonlításképp: a rettegett Stuxnet „mindössze” 500 Kbájtos volt), Windows XP, Vista és 7-es rendszereket támad, s eddig Oroszországban, Egyiptomban, Szíriában, Ciszjordániában, Szudánban, Iránban és Líbiában érték tetten.

A vírus amúgy ügyesen kémkedik, nemcsak képernyőfotókat készít nagy titokban, hanem bekapcsolja a gép mikrofonját, és felveszi az esetleges beszélgetéseket. Legalább 100 antivírus szoftvert ismer, amelyek elől el tudja rejteni a jelenlétét. Még az előre beállított gépi paramétereket is képes megváltoztatni. Az ellopott adatokat egy erre a célra létrehozott adatbázisban tárolja.

Akár egy USB kulcson át is fertőz, sőt nyomtatókkal kapcsolatba kerülve megfertőzheti a helyi hálózatot.

„Ezt a vírust nem holmi pattanásos arcú kamaszok írták, este a hálószobájukban. Ez a vírus nagy, bonyolult, minden eddigi kártevőnél összetettebb, és kifejezetten az adatlopásra specializálódott”  – állítja Alan Woodward, a Surrey Egyetem számítógépes tanszékének professzora.

Véleménye van? Ossza meg velünk!


Leleplezik az eddigi legbonyolultabb rosszindulatú kártevőt
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Most erről beszélnek

galaxy felhasznalo : „latom Gyorgy te meg nem birtokoltal galaxy S 2-3-4-5 keszuleket, vagy...” » Samsung Galaxy S5 teszt: idén is jobb lett, de idén is műanyag


L4z4: „Ezen az oldalon nem működik semmi.” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával


norabalazs94: „olvasni jó!!!!!!!!!!!!!” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával

Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X