szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Celebkötvény – David Bowie nemcsak a zenei és a művészvilág nagyja volt, de sikeres vállalkozónak és a pénzügyi világ egyik úttörőjének is számított.

Kaméleon, zseni, úttörő – ez a három jelző a legtöbb David Bowie-ra emlékező cikkben olvasható. Ám a 69 évesen elhunyt zenei ikon nemcsak fantasztikus művész volt, hanem sikeres vállalkozó és pénzügyi úttörő is.

©

Mint az a Quartz cikkéből kiderül, Bowie 1997-ben írt történelmet azzal, hogy piacra dobta az úgynevezett celebkötvényt. A BowieBondsnak nevezett eszközfedezetű kötvény fedezetéül a sztár 1990 előtt megjelent 25 albumának 287 dala szolgált, pontosabban azok jogdíjbevételei. A kötvénykibocsátás 55 millió dolláros bevételt jelentett, Bowie 7,9 százalékos hozamot ígért 10 éves időtartamra, miközben az amerikai államkincstár akkoriban csak 6,4 százalékot biztosított a kötvényei után. A kötvények remekül futottak egészen a fájlletöltő programok megjelenéséig, végül a Moody’s hitelminősítő 2004-ben BAA3-ra fokozta le a Bowie-kötvényeket.

A celebkötvény-kibocsátásban olyan művészek követték Bowie-t, mint James Brown vagy Marvin Gaye – de ők már nem voltak szerencsések és már a kibocsátáskor elhaltak ezen üzletek. Ugyanakkor maga az ötlet megmaradt, jelenleg főleg a sport világában ismert az egy-egy sportolóra létrehozott kötvény, mely befektetéseket eszközöl a jövőbeli bevételekért cserébe.

Bowie 1998-ban saját internetszolgáltatót (Bowienet) és 2000-ben online bankot  (BowieBanc) hozott létre, ezekkel éppen úgy megelőzte a korát, ahogy zenéjével és művészetével.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, iratkozzon fel hírlevelünkre!