szerző:
MTI

Az osztrák kancellár szerint amott kevésbé nehéz munkák vannak, ezért is érkezik hozzájuk külföldről sok munkás. Valahogyan szeretné ezt visszafogni.

Korlátozná a Kelet-Európából érkezők hozzáférését az osztrák munkaerőpiachoz Werner Faymann osztrák kancellár, aki minderről az Österreich című újság szombati számában megjelent interjújában beszélt. A lap szerint a politikus a növekvő munkanélküliség miatt akarja megvitatni ezt a kérdést.

Werner Faymann kiemelte: azonos munkáért azonos bérezés jár. Egy magyar munkavállaló Ausztriában ugyanannyi bért kapna, mint a többi Ausztriában dolgozó - hozta fel példaként a kancellár. Magyarázata szerint jelenleg egy Magyarországról érkezőt előnyösebb feltételekkel lehet foglalkoztatni Ausztriában, mint egy osztrák állampolgárt. A kancellár szerint túl sok munkavállaló érkezik Ausztriába, mivel itt kevésbé "nehéz" munkát láthat el. 

A kancellár csökkentené az unió esetleges bővítésekor beáramló kelet-európai munkavállalók számát is.

Az interjúból egyébént Ausztriában kisebb botrány lett, ugyanis azt pénteki megjelenése után visszavonták. A visszavont szövegben az is szerepel, hogy Faymann szerint így lehetne kevésbé vonzóvá tenni az Ausztriába való ingázást.