szerző:
hvg.hu

Kreatív, boldog munkavállalókat szeretne, vagy robotokat?

Senki nem vonja kétségbe, hogy egy cég működéséhez szükségesek a szabályok, és hogy azokat be kell tartani valamennyi munkavállalónak. Ám a modern cégkultúra éppen abba az irányba tart, hogy ezen szabályrendszernek abból kell kiindulnia, hogy a munkavállaló nagykorú, és míg ennek ellenkezőjét nem bizonyítja be, így is kell vele viselkedni. Ahhoz, hogy a különböző típusú emberek jól is érezzék magukat egy cégnél, ezért érdemes ezt a szabályrendszert minél rugalmassabbá tenni.

Ehhez képest sok cég még azt is szabályozná, hogy a dolgozó mikor vegyen levegőt.

A cégvezetők sokszor azt hiszik, akkor mennek a dolgok rendben, ha mindent szabályoznak, és ha valaki átlép egy határt, akkor ahelyett, hogy megfelelően kommunikálnának a kollégák felé – átbeszélve az adott helyzetet –, hoznak egy tiltó szabályt, felállítanak egy újabb kerítést. Aztán meg lehet újabb szabályokat alkotni, amikor kiderül, hogy előzőt nem lehet mindenkire ráhúzni.

Ráadásul a túlzó szabályok általában rontják a munkamorált és leginkább passzivitást váltanak ki a dolgozókból, ami pedig negatívan hat a teljesítményre.

Az Entrepreneur összeszedte a legidiótább munkahelyi szabályokat, amivel leginkább csak elijeszteni lehet a dolgozókat.

Az internet korlátozása

Nyilvánvaló, hogy vannak az internet használatnak is szabályai, és egyértelmű, hogy a dolgozók ne töltsenek le pornográf tartalmakat a munkahelyükön. De közösségi oldalakat vagy akár az internethasználatot teljes mértékben tiltani őrültség. Az a dolgozó, aki el van tiltva internettől, az az információtól van eltiltva. Egy leendő alkalmazottról, ügyfélről számos, döntést befolyásoló dolog tudható meg az internetről. Ugyanilyen fontos a konkurencia, vagy a piac monitorozása, ráadásul olyan hírek, események maradhatnak így ki, amelyek akár a cég életére is hatással lehetnek. És ha a munkát elvégzik a kollégák, ne fájjon már az a tíz perc facebookozás, chatelés vagy szörfözés.

©

Szigorú érkezés-távozás

A legtöbb munkakörben az elvégzett munka után fizet a cég, és nem azért, hogy valaki mennyit ült az asztalnál. Biztos lehet abban, hogy senki nem kezd új munkába öt perccel a munkaidő lejárta előtt, csak azért, mert kényszerűen ott kell ülnie, míg a távozást jelző gong meg nem szólal. Ha a szabadságon, netán betegszabadságon lévő kollégáját is ellenőrzi a főnök, az pedig olyan fokú bizalmatlanságot mutat, hogy vagy mondjon fel a munkavállalónak, vagy saját magának, mert alkalmatlan a vezetésre.

Drákói e-mail-szabályok és a mobil letiltása

Van olyan cég, amely olyan szigorú levelezési szabályzatot működtet, amelyben még a betűméret is meg van adva. Soha ne vegyen fel olyan munkatársat, akiből nem nézi ki, hogy meg tud írni egy ügyfélnek, partnernek, vevőnek szánt levelet az alapvető kommunikációs szabályok alapján. Az pedig megint bizalmi kérdés, ha az e-mail-küldést annyira leszabályozzák, hogy a dolgozók csak olyan témában írhatnak, amely a munkakörükhöz tartozik és mindenféle magánjellegű levelezés tiltott.

Limitált WC-szünet

Aki még a vécéhasználatot is korlátozni akarja, alkalmazzon inkább robotokat, vagy készüljön fel rá, hogy azok, akik nem mondanak fel azonnal, hamarosan orvosi igazolást hoznak, hogy márpedig fél óránként indokolt a kijárás.

Túlzott politikai korrektség és az önkifejezés tiltása

Nagyon pozitív, ha egy cégnek fontos a politikai korrektség, ha deklaráltan ellenzi a diszkriminációt. De azért az enyhe túlzás, ha már boldog karácsonyt sem lehet kívánni, nehogy megsértsük azokat, akik esetleg nem ünneplik ezt az ünnepet.

Szigorú öltözködési szabályok, egységes munkaasztal, ahol nem lehet semmi személyes és még a kávés bögrék is egyformák. Ezzel éppen azt közvetíti a cégvezetés, hogy az egyéniségre nincs szükség. Akkor viszont kreativitást se várjon az alkalmazottaktól, és ne csodálkozzon, hogy nem lesz népszerű a munkavállalók között.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, iratkozzon fel hírlevelünkre!