szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hogyan lehet megtalálni a legjobb munkaerőt a világ másik oldalán? Tudta, hogy Japánban a családot is meg kell győzni munkahelyválasztáskor? Globális toborzás Magyarországról.

Az NNG-nél jelenleg mintegy 900 szakember dolgozik tizenkét irodában az Egyesült Államoktól Japánig, a központja továbbra is Magyarországon van és a hr-tevékenység – köztük a toborzás és a kiválasztás - is itt történik, méghozzá egy összesen hatfős csapattal.

Kerestek már kollégákat Amerikába, Brazíliába, Indiába és Japánba. Erre azért van szükség, mert az autóipari elvárások a navigáció iránt földrészenként, gyakran országonként is különböznek, de nincs ez másképp a tárgyalási stratégiákkal sem, amelyek ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeresen fejlődjön a cég külföldön is.

©

Persze a globális toborzás komoly kihívást is jelent. Például hogyan tud vonzó lenni egy magyar cég a tengerentúl is, vagy hogyan lehet leküzdeni vállalaton belül a kulturális különbségeket.

A különböző eszközök használatára az egyik legjobb példa Japán, ahol két városban, összesen hét kollégát toborzott eddig a cég.

„Japán érdekes kihívás volt, rengeteget tanultunk arról, hogy mi motivál egy japán szakembert a munkahelyválasztásban. Ott nem váltogatják gyakran a munkahelyeket, hanem hosszú távra köteleződnek el egy cég mellett. Sokszor nem az adott munkavállaló az, aki választja a munkahelyet, hanem a család, így az ő bizalmukat is el kell nyerni. Ha meg akarjuk győzni őket arról, hogy az NNG-nél folytassák karrierjüket, a regionális vezetőinknek és a toborzó csapatnak szorosan együtt kell működnie. Csak így lehetséges, hogy itthonról is meg tudjunk felelni a különböző kulturális elvárásoknak” – mondta Magyari Andrea, az NNG HR vezetője.

A külföldi terjeszkedés mellett a cég azt is fontosnak tartja, hogy külföldi szakembereket csábítsanak Magyarországra, ezzel is segítve a különböző regionális projektek sikerét. De fontos az is, hogy külföldön élő magyar szakembereket hozzanak haza: az elmúlt években Németországból, Amerikából, de még Ausztráliából is sikerült hazahívni munkatársakat. A tervek szerint az NNG létszáma az idén eléri az ezer főt.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, iratkozzon fel hírlevelünkre!