szerző:
hvg.hu/MTI

A kivándorlás következménye: fogy az itt maradó magyar melós, aki nem megy el, ki tud harcolni magának komoly béremelést.

Megszaporodtak az olyan hírek az elmúlt hetekben, hogy a kiskereskedelmi szektorban vagy tekintélyes, 10 százalék feletti béremelést adott egy cég az alkalmazottainak (igaz, volt is honnan), vagy amelyik vonakodik, ott sztrájkra készülnek a dolgozók. A folyamatos kivándorlás miatt eladóból és más kiskereskedelmi alkalmazottból is kevés van, ezért is tudnak maguknak kiharcolni komolyabb keresetemelést.

Erre erősít rá Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, aki az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában elmondta, hogy egyre jelentősebb a munkaerőhiány a kiskereskedelemben, az idén a korábbiaknál nagyobb mértékű béremelés lesz a szektorban.

A milliárdokra másik megközelítésből ráfordulva elmondta, hogy a húsvéti ünnepek előtti bevásárlásokkal 40-50 milliárd forinttal ugrik meg a kiskereskedelem forgalma. Ilyenkor elfogy 50-60 millió tojás, ezer tonna édesség és 8-9 milliárd forint értékű sonka a boltokban.

Vámos arról is szólt, hogy az adóhatósággal online kapcsolatban lévő pénztárgépek bevezetésének hatására jelentősen nőttek a költségvetési bevételek. Információi szerint a kiskereskedelemben ez 2014-ben és 2015-ben évente 300-400 milliárd pluszbevételt eredményezett az államkasszának. Ha pedig hozzávesszük a szállodaipart és a vendéglátást is, akkor 2015-ben plusz ezer milliárd forint lesz köszönhető az online pénztárgépeknek - fűzte hozzá.

Véleménye szerint attól az intézkedéstől, amelyet ezen a héten jelentett be a nemzetgazdasági miniszter, vagyis hogy szeptembertől számos újabb szolgáltatásnál (plasztikai sebészeknél, diszkókban, autós és autóalkatrészes boltokban, fitnesztermekben, de kaszinókban és stadionokban nem) kell alkalmazni az online pénztárgépeket, 30-40 milliárd forintnyi pluszbevételt remélhet az állam.