szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Gyógyszeres kezelés helyett, mintegy nyugtató terápiaként kezdett el régi zsebórákat karórákká átalakítani a Nógrád megyei Őrhalomban élő Varga Balázs.

Varga Balázs öt évvel ezelőtt egy multinál dolgozott munkavédelmi vezetőként, és – mint fogalmaz – „az elvégzendő feladat mennyisége a teljesíthetetlenség határát súrolta”. Az idegcsillapító tevékenység ötlete nem volt légből kapott: már gyermekkorában is imádott órákat szerelni. „Hatévesen megjavítottam a nagyanyám óráját. A mai napig nem tudom pontosan, mit csináltam vele, de a végén újra pontosan járt” – nosztalgiázik. A multinál töltött stresszes idők irányították vissza a régi hobbijához: először régi zsebórákat kezdett restaurálni. „Egy régi, családi örökségből származó zsebóra felújítása közben ugrott be, hogy ha átalakítom a szerkezetet, akár karon is hordható lesz az óra” – emlékszik vissza a kezdetekre.

A precíz, aprólékos munkát 2011-ben egy orosz gyártmányú, Molnija márkájú zsebórával kezdte. Szinte hamvaikból építi, éleszti újra az antik szerkezeteket, ebből – a Phoenix Design Custom kifejezésből – ered a Phestom márkanév. Első, eredetileg saját magának készített óráját a munkahelyén vásárolták meg tőle. „Szó szerint levették a karomról” – mondja. Három éve már főállásban készíti az órákat, főleg olyan megrendelők számára, akik ajándéknak szánják a portékát, illetve azoknak, akik a családi ereklyét szeretnék megőrizni vagy hordani, modern formában.

Varga Balázs órásmester, órakészítő
©

Személyes indíttatás is áll az egyedi termékek készítése mögött. „Otthon mindig én voltam a Varga Pista fia. Azt akartam elérni, hogy egyszer majd az édesapámra mondják: ő a Varga Balázs apja.” Az elismerés iránti vágy által hajtott, 35 éves fiatalember ma már a világ távoli pontjain élő gyűjtőkkel, egykori kereskedőkkel vagy azok leszármazottaival tartja a kapcsolatot, s tőlük szerzi be az egyedibbnél egyedibb alapanyagot. „Kanadából is folyamatosan kapok alkatrészeket, az ottani ismerősömnél mindig van elfekvőben egy-egy számlap vagy más darab, ami nekem éppen kapóra jön” – példálózik. A restauráláshoz kellenek is a jó kapcsolatok: például egy 1930-as években készült Cortébert zsebóra manapság olyannyira ritkaságnak számít, hogy nem könnyű alkatrészeket találni a felújításához. Léteznek porcelán számlapos zsebórák, amelyek annak ellenére, hogy százévesek, teljesen újnak tűnnek, mert a porcelán, ha nem sérül, nem öregszik. Így ezek kiválóan felhasználhatók az átalakításhoz. Egyes számlapoknak pedig kifejezetten jól áll, ha látszik rajtuk a koruk, ettől patinásak.

Varga szerint a karórává átalakított zsebórák piaca folyamatosan bővül – legalábbis a megrendelései ezt mutatják. „Mostanában havonta többen is megkeresnek. Igaz, a többség bevallja, eddig elképzelni sem tudta, hogy a zsebóra átalakítható karórává” – mondja. A növekvő kereslethez igazodva mások is elkezdtek foglalkozni ezzel a tevékenységgel, de Varga Balázs tudomása szerint hivatalosan, márkanév alatt egyedül ő van fenn a magyar palettán.

Mostanság az antik tárgyak átalakítása mellett már speciális órákat is rak össze. Úgy tapasztalta ugyanis, hogy mind nagyobb az igény expedíciós órákra, ezért elkezdett extrém helyzetben stabilan, pontosan működő szerkezeteket készíteni hegymászók, felfedezők részére. Előre egyeztet az utazóval arról, hogy milyen körülmények közé készül, és ehhez tervezi meg a szerkezetet. Legutóbbi extrém karórájának hőmérsékletét egy úgynevezett belső hőpajzs tartja állandóan – ami szükséges a pontos működéshez –, mégpedig úgy, hogy a viselője karjától veszi át a hőt. 

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, iratkozzon fel hírlevelünkre!