szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A döglődő családi vállalkozásból élelmiszeripari óriást épített a felvásárláskor még csak tizennyolc éves ausztrál lány.

Az ausztál bizniszpunk, Richard Branson társaságában.
©

A tizennyolc éves Carolyn Creswell egy müzlis cégnél dolgozott részmunkaidőben, hogy finanszírozni tudja tanulmányait. A tucatnyi kávézót és boltot ellátó családi cég tulajdonosai azonban úgy döntöttek, hogy eladják a bizniszt és közölték vele, hogy minden bizonnyal így megszűnik majd az állása.

Carolyn viszont szerette a munkáját, ezért kollégájával együtt összedobták megtakarított pénzüket és ajánlatot tettek a családi üzletre. Meglepetésükre az ezer ausztrál dolláros – 215 ezer forintos – ajánlatot elfogadták a tulajdonosok, így ketten vitték tovább a bizniszt, ami minden lelkesedésük ellenére pangott. Így két év után Carolyn magára maradt, miután társa is kiszállt.

Végül nyakassága a tulajdonosváltás után öt évvel, 1997-ben érett be, ekkor ugyanis bekerült a müzlije Ausztrália második legnagyobb szupermarket-láncába, a Coles-ba. Mára a Carman’s Fine Foods 18 milliárd forintos cég, az ausztrál sajtó pedig csak „müzli királynőként” emlegeti az egykor állásáért aggódó Carolynt. Termékei csak Ausztráliában 3 ezer üzletben kaphatóak és 32 országba exportál. A BBC beszámolója szerint a most 42 éves üzletasszony bár büszke a sikereire, azért az első három évet szívesen kihagyta volna. A müzli királynő azt is hozzáteszi, hogy fiatalságának nagy részét felemésztette az üzlet, barátaival szemben neki kimaradt az életéből a bulizás és utazgatás.