szerző:
hvg.hu

Az olyan munkakörök kerülnek veszélybe, amit már eddig is olcsóbb munkaerővel rendelkező országokba szerveztek ki.

Várhatóan több ezer munkahely szűnik meg a nagybankoknál, miután az jogi szabályozások lekövetésére alkalmazott embereket a költséghatékonyabb mesterséges intelligenciára (AI) cserélik. A jogi megfelelés – compliance – területét eddig is olyan országokba szervezték ki, ahol olcsóbb a munkaerő, de úgy tűnik, az AI-vel még több pénzt spórolhatnak az egyre inkább felfutóban lévő munkakörben – írja a Financial Times.

A könnyedén digitalizálható területen rengeteg költséget spórolhatnak a bankok: a Citigroup becslése szerint a compliance-en dolgozók száma rövid időn belül duplázódott, ami összesen évi 270 milliárd dollárnyi költséget jelent a bankoknak, működési költségük durván 10 százalékát. Így a mestersége intelligencia jelentős megtakarítási potenciált jelent számukra. „Az olcsó, kiszervezett munkaerőt az automatizáció váltja, és ez a trend gyorsan végigsöpör majd az egész bankszektoron - mondta az FT-nek Richard Lumb, az Accenture kutatócég pénzügyi üzletágának vezetője.

Megizzasztják a bankokat a fintech cégek, de ez a javukra válik

A pénzküldést megreformáló TransferWise egyik alapítója szerint a bankok évtizedeken keresztül túl magas költségekkel terhelték az ügyfeleket, de a fintech cégek most felforgatják a pénzügyi szektort. Egy szakértő szerint azonban ez a változás ugyanúgy a bankok malmára is hajthatja a vizet. Pay It Forward sorozatunk következő része.