szerző:
hvg.hu

Az egykori PayPal-os Peter Thiel talán az egyetlen vezető a Szilícium-völgyben, akit Trump maga mögött tudhat. Neki köszönhető, hogy a tech-szektor nagyágyúi végül tárgyalóasztalhoz ültek az új elnökkel. Azonban úgy tűnik, ő sem feltétlen híve Trump politikájának, legalábbis erről árulkodik, hogy rosszabb időkre azért intézett magának egy új-zélandi állampolgárságot is.

Már nem egy jótékonysági alapítvánnyal vagy egy Teslával villognak a tech-szektor vezetői, az új státusz szimbólumnak egy második állampolgárság számít egy távoli, békés, jóléti országban. Mondjuk Új-Zélandon. Ha már vállalatbirodalmaiknak az elérhető legjobb adózási feltételek szerint választanak otthont, miért ne vásárolhatnák meg annak az országnak az állampolgárságát, amely a legszimpatikusabb számukra, ahol aztán meghúzhatják magukat, ha esetleg Trump politikája lángra lobbantja az USA-át - olvasható a Techcrunch-on.

Nemrég írta meg egy új-zélandi lap, hogy a milliárdos Thiel nemcsak hogy egy 193 hektáros ingatlan vásárolt az országban, de már állampolgár is. Ugyanis ahhoz, hogy valaki amerikai állampolgárként ingatlant vásároljon az országban, engedélyre van szüksége. Azonban kiderült, hogy Thielnek nem kellett, mert ő új-zélandi állampolgár. Ezt megerősítette az ezzel foglalkozó hivatal is, ahol azt mondták, hogy minden szükséges okiratot megkaptak, mielőtt az állampolgárság kiadásáról döntöttek volna.

Azonban ahhoz, hogy valaki állampolgárságot kapjon, a törvényi előírások szerint az elmúlt öt évben 1350 napot az országban kellett tölteni, évenként legalább 240 napot. Mivel Thiel San Franciscói lakos, így valószínűtlen, hogy a hagyományos úton igényelte állampolgárságát, feltételezhetően inkább speciális állami eljárásban részesült. Bár igénylését valószínűleg a 2016-os elnökválasztási kampány előtt benyújtotta a Trumpot pénzel is támogató techvezér, így nem vádolható azzal, hogy miközben hatalomra segítette már a B terven dolgozott, egy biztos: ha nem jól sülnek el a dolgok, akkor ő egyszerűen meghúzza magát egy csendes új-zélandi birtokon.

hvg.hu Vállalat + Vezető

Trump összehívta a tech-agytrösztöt

A CNBC információi szerint szerdán asztalhoz ül az amerikai elnök a technológiai szektor nagyágyúival, akik közül többekkel nem mondható felhőtlennek a viszonya. Egyikük már jelezte is távolmaradását.