szerző:
hvg.hu

A kínai Forbes közzétette a 100 legkiválóbb női vezetőjét rangsoroló listáját, aminek élén az ország legnagyobb légkondicionáló gyártójának elnöke, Dong Mingzhu áll, aki azóta nem vett ki egyetlen szabadnapot sem, mióta 1990-ben értékesítőként csatlakozott a céghez.

A légkondicionálók gyártásával foglalkozó Gree Electric Appliances 62 éves elnökasszonyát szókimondó emberként ismerik, aki bátran odamondogat riválisainak. 2001 óta vezeti a céget, amely irányítása alatt egy alig ismert márkából, az ország legnagyobb gyártójává vált: tavaly öt eladott légkondiból kettőt a Gree gyártott. Ugyanakkor a naggyá válás útja nem volt bökkenőmentes. Amikor az elmúlt években a kínai gazdaság gyengélkedett, a gyár eladásai is visszaestek, amit Dong a termékportfólió diverzifikálásával próbált ellensúlyozni: beszállt az okostelefonok és az elektromos autók piacára is, azonban ezek a kísérletek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket – írja a Quartz.

Akik tényleg belehalnak a munkába - Japánban új szó is született az agyonhajszolt dolgozókra

Karosi - így hívják azokat japánban, akik a túlmunkába halnak bele. Tavaly több mint 1400 dolgozó karosi lett. A pozitív visszajelzés hiánya borzalmasan kártékony. A helyzet azért is drámai, mert néhány év alatt tízszeresére nőtt a halálba hajszoltak száma, mindennek persze gazdasági következményei is vannak, hiszen a cégeknek komoly kártérítéseket kell fizetni az elhunytak hozzátartozóinak.

A kínai médiában sokszor nyilatkozó üzletasszony azóta nem vett ki egy nap szabadságot sem, mióta először csatlakozott a céghez, azaz huszonhat éve, miközben férje halála óta egyedül neveli gyermekét. A nagyfokú elkötelezettségnek azonban megvan az ára: Dong az óvodai ballagástól a diplomaosztóig fia minden nagyobb életeseményéről lemaradt, amit utólag bán, de egy interjúban elmondta, hogy szerinte ahhoz, hogy „a világot jobbá tegyük, néhány embernek áldozatokat kell hoznia. Én feláldoztam a magánéletem, a barátaimat és a családomat.”

hvg.hu Vállalat + Vezető

Adj annyi kávét, amennyit csak akarnak – 20 dolog, amit minden menedzsernek tudnia kell

Az üzlet soha nem marad sokáig egy helyben, a változás állandó és elkerülhetetlen, és mindig meg kell vizsgálni minden egyes lépést. Kitalálni és újra kitalálni, soha nem hagyhatod abba, ha nem sikerült, ismételj. Egy cégvezetőnek is első a család, az alkalmazottak pedig a cég jelenét és jövőjét jelentik, ezért ösztönözni és támogatni kell őket. Jótanácsok egy cégvezetőtől menedzsereknek.