Balavány György
Balavány György
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Messzemenően alkotmányosnak tartja, sőt, ezúton szívélyesen gratulál hozzá.

Miután az Alkotmánybíróság tizenhét vallási közösség panasza, valamint az ombudsmani állásfoglalás mérlegelése után alkotmányellenesnek és érvénytelennek ítélte Semjén doktor „kodifikációs remekművét”, vagyis az egyházügyi törvényt, igen érdekes állásfoglalások születtek. Az érintettek (mint mindenki, aki ad a vallási és lelkiismereti szabadságra) természetesen örültek –  halleluja, a kirekesztett közösségek visszakapják  az egyházi státuszt,  s a kormány köteles garantálni, hogy az Országgyűlés nem politikai alapon, és nem hitelvi megfontolásokból, pl. Wittner képviselő asszony teológiai premisszái alapján szűri a vallási közösségeket.

Az mno.hu azonban rögtön úgy értékelte a kialakult helyzetet, hogy „újra szabad az út a bizniszegyházaknak”, gyakorlatilag törvénysértéssel is meggyanúsítva az eddig jogfosztott közösségeket. Az egyházügyi államtitkárság pedig közleményében leszögezte: „az egyházi törvényt tartalmilag messzemenően alkotmányosnak találta az AB”, valamint: „az Alkotmánybíróság alapvetően egyetért az egyházi törvény tartalmi céljaival és megerősíti a kormánynak, valamint az Országgyűlésnek az egyházi státussal való visszaélések kiszűrésére irányuló törekvéseit. Mindez a lelkiismereti és vallásszabadság érdekében végzett kormányzati munka eredményességét jelzi.”

A pofátlanság lényegéhez tartozik, hogy határtalan.

Az AB valóban nem azt állapította meg, hogy bárkinek, feltétel nélkül egyházat lehet alapítani, hanem pl. azt, hogy, idézek a hivatalos közleményből:  „...az ilyen, jogi mérlegeléssel megítélendő, alapjogi vonatkozású egyedi ügyekben a döntéshozatalnak a független bíróságtól való elvonása és kizárólagosan az alapvetően politikai karakterű Országgyűléshez telepítése nem egyeztethető össze az Alaptörvénnyel.... az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek minősítette az Ehtv.-nek azokat a rendelkezéseit, amelyek alapján az Alkotmánybírósághoz panaszt benyújtó korábbi egyházak a jogállásukat elvesztették...  az alaptörvény-ellenes rendelkezéseket hatálybalépésükre visszaható hatállyal semmisítette meg... az alaptörvény-ellenes rendelkezések alapján elfogadott... határozathoz és az Ehtv. alaptörvény-ellenes rendelkezéseihez joghatás nem fűződhet... az egyházak egyházi jogállásukat nem veszítették el, vallási egyesületté történő átalakulásuk nem kényszeríthető ki.”

Mindebből, persze csak ha helyesen olvassuk, megállapítható: az egyháztörvényt az Ab nem alkotmányellenesnek tartja, hanem éppen és messzemenően ellenkezőleg, sőt, ezúton szívélyesen gratulál hozzá. Valamint: az ég zöld, a fű kék, a föld lapos, nincs megszorítás, a haza pedig meg van mentve, bármit csaholjanak az idegenszívűek. (Ja, valószínűleg az Ab által megsemmisített egyháztörvényt a NER szellemében beleírják majd az alkotmányba, ott biztonságban lesz, és nem lehet majd elvenni a Magyar Emberektől.)

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!