szerző:
Romhányi Balázs

A Költségvetési Felelősségi Intézet vezetőjének írása arról, hogy már megint a nyers akarat helyettesíti a hozzáértést.

„Nagyot akart dobni a kormány: a miniszterelnök hetekkel ezelőtt bejelentette, hogy meg akarja állítani az államadósság növekedését, de nemcsak a GDP-ben, hanem forintban mérve is … azóta viszont a felelős kormányzati emberek összevissza beszélnek. Vagy arról ködösítenek, hogy tényleg 2017-re akarják-e elérni a célt, vagy arról, hogy melyik költségvetési mutatót akarják nullára állítani.”

A fáma szerint a 80-as években David Stockman amerikai költségvetési főnök a nyilatkozataiban 14 különféle költségvetési mutatót használt – mindig azt, amelyik éppen szebbnek láttatta az egyenleg helyzetét. Ugyanezt nálunk is meg lehet csinálni: mindig találni olyan egyenlegmutatót, amelyik éppen nulla.”

„Mire lenne szükség? Arra, amire a kormány mindig is képtelen volt: mély szakmai elemzés, több évre szóló tervezés és kiszámítható végrehajtás.”

 

A teljes cikk a nyomtatott HVG-ben olvasható.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!