szerző:
NIZS
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem hazugság, tévedés. Kellemetlen, de előfordul.

Történt, hogy a hvg.hu tudósítója csütörtökön Brüsszelben véletlenül összetévesztette a CÖF tüntetőihez szóló szónokok egyikét a "civil szervezet" szóvivőjével, ifjabb Lomnici Zoltánnal. Kellemetlen, de előfordul.

A szóvivő mindenesetre látványosan és harsányan kiakadt, nem tévedésről beszélt, hanem tudatos hazugságról, fenyegetett, számonkérő levelet írt, majd posztolt Facebookon, közleményt adott ki az Országos Sajtószolgálat révén. A hvg.hu azonnal helyreigazított, elnézést kért a cikkben, illetve megtette ezt egy ifjabb Lomnici Zoltánnak küldött levélben is – ahogy illik.

Pénteken azonban odatévedtünk a CÖF honlapjára, ahol az első hír egyből egy meghívó volt "A valódi rendszerváltás? című Civil Akadémiára". A szöveg szerint az "Aktuális civilitika: Dr. Csizmadia László – CÖF alapító, CÖKA elnök" (sic!), a vendég pedig Bíró Zoltán történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgatója.

Eddig semmi gond, biztos izgalmas. Van azonban fotó is, és hát itt már gond van. A képen ugyanis Sz. Bíró Zoltán történész látható, aki kiváló szakember, az egyik legismertebb Oroszország-szakértő, és biztos markáns véleménye van a rendszerváltásról is. Viszont semmiképpen sem a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgatója.

A főigazgató ugyanis egy másik Bíró Zoltán. Szintén ismert személyiség, tanár és irodalomtörténész, ráadásul politikai múltja is van, mégpedig a rendszerváltáshoz kötődő: ő volt a Magyar Demokrata Fórum első (ügyvezető) elnöke. Illik tehát ismerni. Ha a téma a rendszerváltás, mindenképpen. A CÖF-alapítók listáját végignézve, nekik kiváltképpen kötelező lenne.

Ellentétben ifjabb Lomnici Zoltánnal, mi nem kérjük ezért sem a CÖF-elnökség lemondását, és még hazugságról sem beszélünk. Szerintünk csak tévedtek. Kellemetlen, de előfordul.

Persze lehet, hogy az egész képcsere Soros műve. De ha mégsem, segítünk:

Ő Sz. Bíró Zoltán:

©

Ő pedig (a kép bal oldalán, kicsiben) Bíró Zoltán:

©

De MTI-fotó is van róla:

©

No, szép hétvégét!

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!