szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar kormány hivatalos „sértődésfelelőse” most éppen az ENSZ-főtitkárra akadt ki, és a Trump-modellt követve már az ország kivonulását lebegteti a világszervezet egyik tárgyalássorozatról.

A Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsora vendégeként a magyar külgazdaság és a külpolitika megtestesítője azon kesergett egy jót, hogy António Guterres ENSZ-főtitkár a minap lehetőségként említette a migrációt, mint olyan folyamatot, amely erősíti a gazdasági növekedést, csökkenti az egyenlőtlenségeket és összeköti a különböző társadalmakat.

A nyilatkozat egyébként már pénteken is alkalmat adott a Fidesz-nek egy jó sorosozásra, akkor Rogán propagandaminiszter államtitkára, Tuzson Bence osztotta a világszervezetet, és ha már ott van, akkor Soros Györgyöt.

Most azonban jött Szijjártó és a „magyar harag” című produkció, amelynek lényege:

-   a Guterres-nyilatkozat legitimációs problémákat vet fel, hiszen az ENSZ-ben még csak most foglalkoznak azokkal az irányelvekkel, amelyek mentén a későbbiekben kezelnék a migrációt;

-   ehhez képest Szijjártó szerint a főtitkár „gyakorlatilag eredményt hirdet úgy, hogy egyébként világosan tisztában lehet azzal a ténnyel, hogy ebben a kérdésben semmilyen módon sem élvezi a tagállamoknak egyöntetű egyetértését”;

-   mindezek után „ha úgy fogjuk látni, hogy a véleményünket ebben a rendkívül fontos kérdésben a jövőben is figyelmen kívül hagyják, akkor annak a megfontolását javaslom majd a kormánynak, tekintsük át, hogy ezeken a tárgyalásokon van-e értelme részt venni".

Összegezve: a magyar kormány megsértődött, zsarol is kicsit, de mindenek előtt ezt igen hangosan elmondja itthoni szavazóinak, hadd érezzék ezt az erős öntudatot, erős kezet, erős vezetőt.

Hogy aztán majd esetleg mégis ott leszünk, mégis aláírjuk a papírt (lásd még: 1300 menekült)? Nem ügy. Addig jön még pár Orbán-levél, a választás is lemegy, és egyébként is, ezt csak Szijjártó mondta, őt meg ezért tartják.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!