szerző:
-ha

Úgy néz ki, végleg megromlott a viszony Kiskunfélegyháza fideszes polgármestere és a városi közgyűlés szintén fideszes...

Úgy néz ki, végleg megromlott a viszony Kiskunfélegyháza fideszes polgármestere és a városi közgyűlés szintén fideszes többsége között. Az Index tudósítása szerint a helyi képviselők a párt regionális igazgatójához (pártzsargonban: kápó), Kerényi Jánoshoz mint illetékes elöljáróhoz fordultak annak érdekében, hogy oldja meg Kapus Krisztián polgármesterrel egyre terebélyesedő konfliktusukat.

A hír nem több mint beszámoló egy megszokott kisvárosi csetepatéról. Volt már ilyen, lesz is még. Akkor sem bír különösebb izgalomértékkel, ha annak, a képviselők által ügyvédi letétbe helyezett iratnak mindegyik szava igaznak bizonyul, amelyik tíznél is több ügyben veti föl a polgármester büntetőjogi felelősségét.

Azonban, ha jobban megvizsgáljuk az esetet, szemünk előtt bomlik ki a Nemzeti Együttműködés Rendszerének teljes struktúrája.

  1. Egy választott testület és egy választott tisztségviselő vitájában – mindenki által elfogadott és természetesnek tartott módon – a Fidesz kinevezett megyei főfütyije fog intézkedni. Úgymond, pártvonalon.
  2.  Kerényi regionális igazgató továbbá nemcsak a megyei pártbizottságot tartja kézben, hanem vezeti a Bács-Kiskun megyei kormányhivatalt is. Kormánymegbízottként törvényességi felügyeletet gyakorol az illetékességi területén található önkormányzatok felett, és a szakigazgatási szerveken keresztül más módon is jelentős hatással van a települések életére.
  3. Kapus polgármester városvezetői megbízatása mellett tagja az Országgyűlésnek is. Parlamenti képviselőként azonban nagyban függ – mint láttuk – a szintén frakciótag Kerényitől. El lehet képzelni, hogy mennyire autonóm politikai tényező. Körülbelül annyira, mint egy delegált a népképviselők kongresszusán. Kapusi szerepe az országos politikában is addig terjedt, hogy örömét fejezte ki, hogy „Kiskunfélegyháza, Kiskunmajsa, Jászszentlászló, Petőfiszállás, Csólyospálos, Kömpöc, Móricgát polgárait képviselhette az alkotmányozásban”.
  4. Mint ahogy a szocializmus hierarchiájába, úgy a Nemzeti Együttműködésébe sem lehet akárkit beilleszteni. Bizonyos feladatokra csak meghatározott jellemű és képességű személyeket lehet használni. Nem tudjuk, hogy mi igaz Kapus rövidke polgármesteri ténykedését kísérő botrányokból, ám pályafutása nagyban emlékeztet Meggyes polgármesterére, aki mellett az utolsó pillanatig, meg még azután is kitartott pártja.  Kerényi János meg nagy kedvence a magyar sajtónak, ő volt az, aki bátran más néven mutatkozott be a tiltott dohányzáson őt rajtakapó újságírónak, a Parlamentben felszólalni pedig eddig még nem ért rá.

Az átmenet zavaros két évtizede lezárva.

(A címlapfotó Kapus Krisztián polgármester urat ábrázolja, amint éppen Jasszer Arafat és Szaddam Husszein viaszbábujával pózol.)

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!