Pesty és a romák: cenzúra-sikert ünnepel a Milla?

2012. március 21., szerda, 17:06 • Utolsó frissítés: 2012. március 22., csütörtök, 09:30
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ; ; ;

"Ez valami egészen zseniális.

"Ez valami egészen zseniális. A sajtószabadságért létrejött társaság ünnepli, hogy sikerült letiltatni egy dokumentumfilm ismétlését. A sajtószabadság hőseinek új mottója: ‘Maradéktalanul elégedettek azonban akkor lehetnénk, ha a jövőben fel sem merülne, hogy ilyen, vagy akár ehhez hasonló műsort sugározzon bármelyik csatorna.’ Nincs ezeknek semmi baja a cenzúrával, hacsak az nem, hogy nem ők állíthatják össze a tiltólistát" - írja blogjában nem kevés joggal Balogh Ákos Gergely arról, hogy a Milla üdvözölte az MTVA lépését, mely szerint nem ismétlik meg a köztévében Pesty László kissé szimplicista, hogy ne mondjuk, botrányosan előítéletes dokumentumfimjét.

A Facebook-os kommentelők jó része is nettó öngólként értelmezi a Milla neve és nyilatkozata közti diszkrepanciát. Ugyanakkor kérdés, miért is sérülne a sajtó- és véleményszabadság, ha nem a köztévén, hanem valamelyik pártközeli privát médiában adják le a romákkal (sőt: roma kisgyerekekkel!) szemben hatásvadász eszközökkel élő, helyenként kifejezetten félelemkeltő riportot.

"Az egyik fontos dramaturgiai pillanatban például azt halljuk, hogy az ötéves gyerekek között már minden negyedik cigány. A zene olyan, mint amikor a horrorfilmekben a kamera közelít a gyanútlanul zuhanyzó nő felé – csak éppen cigány csecsemők arca villan fel" - írta például Ónody-Molnár Dóra a Népszabadságban.

A Pesty Fekete Doboz március 7-i adása óriási felháborodást váltott ki, közel másfél ezren írták alá azt a petíciót, amely a hatályos médiatörvény megsértésével vádolja a köztévét, egyben követeli, hogy "a köztévé ne legyen a fajgyűlölet szócsöve! (...) ne keltsen gyűlöletet sem etnikai csoportokon belül azok tagjai között, sem  különböző társadalmi csoportok között! Követeljük a mindenkit megillető méltóságot és tisztességes beszédet!"

Pesty László azonban nem érti a vádakat: "Nem tettem egyebet, mint bemutattam egy véleményt, Forgács Istvánét.” Megkeresett ő három-négy más roma értelmiségit is, ők azonban nem vállalták a vitát. Így azonban a roma társadalomban outsidernek számító szakértő, a többek szerint "cigány öngyűlölő" Forgács István nézeteire alapult a film - ő volt az a szerző, aki tavaly októberben itt, a Hírszerzőn megjelent vitairatával óriási indulatokat kavart.

Ám mielőtt folytatnánk e cikket, ezúton kérnénk meg Pesty László kollégánkat, hogy ha műsorában a Hírszerző bármely cikkére, publicisztikájára hivatkozik, azokból idéz, annak szerzőjét az írásról beszélteti, tegye már meg, hogy meg is nevezi forrását, nem pedig "az egyik portálról" beszél. Mi sem úgy beszélünk róla, hogy "a Fidesz kampányában is résztvevő egyik ismert dokumentumfilmes." Köszönjük.

Tehát. "Nem tartozom közétek, ha szerintetek fiatalon szülni, és a nyomorba sokat szülni kulturális jog és érték. Nem tartozom közétek, ha a családon belüli erőszakról nem akartok tudni a cigánysoron, vagy arról, hogy mennyi a cigány-gyerek a lelencben, az elítélt cigány férfi Baracskán.Nem tartozom közétek, ha egy társaságban az hangzik el, hogy a többségi társadalomban mindenki rohadt rasszista" - igyekezett tabukat törni lapunkban Forgács István, szemmel látható kárörömöt kiváltva azok körében, akik régóta vártak egy "önkritikus" cigányra, aki mintegy helyettük is kimondja mindazt, amivel igazolhatják előítéleteiket, indulataikat.

A Forgács-írás (ön)kritikus hangneme, az általa felvetett kérdések azonban véletlenül sem alapozhatnak meg egy közel egy órás, pár szereplős, prekoncepciózus műsort, amelynek fénypontjaként egy roma lelkész "a romák" nevében bocsánatot kér "a magyaroktól" az általuk elkövetett bűnökért. A film totális aránytévesztésben van: kizárólag a romák felelősségéről szól, szó sincs benne a megszűnő, azóta sem létező munkahelyekről, iskolai szegregációról. "Egyetlen mozdulattal léped keresztül az összes szociológiai kutatást és elemzést, amely feldolgozza a hazai társadalom mutatóit, a gyermekszegénység és a munkanélküliség mechanizmusait, természetét" - írta válaszában Setét Jenő, aki indulatos írásában nemcsak a romák, de a demokraták közösségéből is kitagadja Forgácsot.

"Számomra azért megrázó, hogy pont a Pesty Laci csinálja ezt az uszító propagandát, mert 89-ben Miskolcon még együtt csináltuk a gettóellenes bizottságot és forgattunk egy Auschwitzból hazatért cigányasszonyról" - nyilatkozta most az Indexnek Horváth Aladár roma jogvédő. 1989 - ennek éppen 23 éve.

48 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2012. március 28., 13:24 Kosarotatio

Tåjekozatlan vagyok, van a mai Magyarorszågon CENZURA? Ha igen akkor jo demokratikus modra, mint az USA 80 ev borton(afroamerikai baråtsågos "szereto" cellatårsakkal) a TV igazgatosågånak, es akkor orulhetnek, hogy nem fejlodo Afrikai orszågban elnek, mert ott a nep LAPÅTTAL agyonverne oket!Kosa Lajos Oslo

2012. március 25., 20:24 Pártoló

A cigány vándor nép. Ha nem engedjük üket lopni akkor elmennek máshová.

2012. március 25., 17:46 Szilágyi József

Minden ötödik gyerek cigány.
sőt, az öt évesek között ötven százalék cigány.
Az elosztó-kirovó társadalmi rendszer elvéből az következik hogy a cigányaink vagy beilleszkednek -vagy a magyarság megszűnik létezni.
Kitartottunk ameddig lehetett, pedig jött ránk tatár, török, muszka és labanc, tizedelte meg országunkat himlő vagy Morbus Hungaricus, túléltünk kétezer évet, de a cigányság idejött és fegyver nélkül, egyetlen eszközével: kanalával elvette az országunkat, legyőzött bennünket.

Milyen felirat fog állni az ország helyén álló szemetes bádogváros szélén? Romungro?

2012. március 25., 10:21 szoerz

Számomra a kettő között van az igazság. Aránytalannak is mondható a film , mert eléggé egsíkúan közelíti meg a problémát, de nagyon fontos az őszinte beszéd!!Igenis, szemébe kell mondani a cigányságnak a saját felelősségüket is. Az álszent sajnálkozás lovat ad alájuk, mert mindent rá lehet fogni a sanyarú helyzetükre. Nem, nem!A Forgács Istvánt én tisztelem, amiért felvállalta a szembesítést!

2012. március 24., 14:43 kóservilág

Rendkívül káros, ha vidéki emberek milliói zöldséget, gyümölcsöt termesztenek kiskertjeikben, baromfit, sertést, tehenet hizlalnak óljaikban!
Ez egyrészt táptalaja a bűnözésnek, mert ha nincs mit lopni, akkor nem lopnak mások, másrészt tönkreteszi a külföldi tulajdonban sikeresen és rendkívül gyümölcsözően üzemeltetett Hypermarketeket, akik hiába hozták ide milliárdjaikat és távoli országokban nagyüzemileg megtermelt élelmiszereiket, ha a vidéki magyar nem akar hitelekből vásárolni kellő jövedelem hiányában, hanem eléggé el nem ítélhető módon szorgalmas munkával megdolgozik saját kis birtokán a mindennapi betevő falatjáért amíg a munkahelyén (ahol rabszolgaként dolgoztatják) nem kap annyi fizetést, amiből ezt pótolhatná.

További 43 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


Pesty és a romák: cenzúra-sikert ünnepel a Milla?
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
NYÜZSI
további posztok »
HIRDETÉS
PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDMzNHB4OyBkaXNwbGF5OiBibG9jazsiIGNsYXNzPSJiYW5uZXJ3cmFwIGJhbm5lcjIiPgogICAgPGEgaHJlZj0iaHR0cDovL2FkLmFkdmVydGljdW0ubmV0L0MvNzYzNjQvMjU3ODg4My8yNTc4ODk1MDA/IiB0aXRsZT0iSGlyZGV0w6lzIiB0YXJnZXQ9Il9ibGFuayIgcmVsPSJub2ZvbGxvdyIgY2xhc3M9ImdvQWR2ZXJ0aWN1bSI+CgkJPGltZyBzcmM9Imh0dHA6Ly9pbWFnZXMuaHZnLmh1L3N0YXRpYy9za2lucy9kZWZhdWx0L2ltZy9zcG9uc29yL0dUUy9ndHMtYmFubmVyLmdpZiIgYWx0PSIiIC8+Cgk8L2E+CQogICAgPGEgY2xhc3M9ImNhcHRpb24iIHRpdGxlPSJIaXJkZXTDqXMiIGhyZWY9Ii9yYXRlY2FyZCI+PC9hPgo8L2Rpdj4=
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X