A Hezbollah és Hamász Izrael-ellenes provokációi ismét bizonyítják, milyen jól tudják kihasználni a terroristák az emberi jogokat és a médiát a demokráciák elleni küzdelmükben.

© AP
Az iszlám szélsőségesek, saját polgáraik mögé rejtőzve, választás elé állítják a demokráciákat: vagy megszegitek saját erkölcsi törvényeiteket, amikor szembeszálltok velünk, és eközben óhatatlanul is ártatlan polgárok életét oltjátok ki, vagy pedig, betartva erkölcsi elveiteket, szabad kezet adtok nekünk, hogy célba vegyük a ti ártatlan polgáraitokat. Akármelyiket is választják a demokráciák, köztük Izrael, csak veszíthetnek, a terroristák pedig csak nyerhetnek.

Egyetlen olyan tényező van, amely megváltoztathatja ennek dinamizmusát, és gyengítheti a terrorizmusnak, mint taktikának a vonzerejét. A nemzetközi közvéleménynek, a média Izrael-ellenes szegmensének, és az emberjogi szervezeteknek fel kellene ismerniük, a terroristák eszközként használják őket, hogy céljaikat elérhessék. Amikor egy demokrácia úgy dönt, megvédi polgári lakosságát és szembeszáll a civilek között rejtőzködő terroristákkal, a megbélyegzők triója működésbe lép: szinte azonnal megvádolják az illető demokráciát, hogy akciója „túlmértezett", "aránytalan” volt, "sértette az emberi jogokat". Ezzel tulajdonképpen a terroristák kezére játszanak, és újabb terrorakciókat tesz lehetővé, és mindkét oldalon még több polgári áldozat az eredmény. 

A Hamász és a Hezbollah arra törekszik, hogy az izraeli támadásoknak minél több libanoni és palesztin civil áldozata legyen.  Ezért tárolják a rakétákat szinte a polgárok ágyai alatt. Ezért indítják a rakétákat sűrün lakott településekről, ezért igyekeznek elvegyülni a civil lakosság között. Az áldozatokat „sahidoknak”, mártíroknak tekintik, akkor is, ha azok nem is akartak mártírok lenni. A törvény szerint az, aki emberi pajzsot használ védekezésül, felelős az illető haláláért, még akkor is, ha a „pajzs” életét egy rendőrgolyó oltotta ki.

Most azok, akik az izraeli városokat rakétákkal árasztották el, azzal fenyegetőznek, hogy meglepetéseket tartogatnak Izrael számára – vegyi és biológiai fegyverek bevetésére célozgatnak. Mit mondanának Izrael bírálói, ha a zsidó állam megpróbálna megelőzni egy ilyen támadást, és ennek civilek is áldozatul esnének? Vajon meg kellene-e várnia e fegyverek iszonyatos pusztítását, mielőtt visszacsaphat? Izrael kritikusai mit tartanának „arányos” válaszcsapásnak?

Alan Dershowitz a Harvard egyetem professzora. A kommentár eredetileg a Boston Globe-ban jelent meg. A fordítás a szerző engedélyével készült.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!