Politikai csatározások a magyar Wikipédiában

2006. augusztus 25., péntek, 06:48 • Utolsó frissítés: 2006. augusztus 25., péntek, 09:30


A jelenleg körülbelül 38 ezer szócikket tartalmazó magyar Wikipédia gyors növekedése ugyanabból fakad, amiből kétséges megbízhatósága: más nyelvű társaihoz hasonlóan bárki szerkesztheti. A többnyire a dilettantizmus jegyeit mutató lexikon jó szándékú munkatársai nem tudják megakadályozni, hogy néhány szélsőséges politikai nézeteket valló szócikkíró ne kompromittálja az amúgy hasznos kezdeményezést.

A magát „teljes és pontos tartalmú" enciklopédiának szánó Wikipédia „Politika” címszavának bevezetőjében a következők olvashatók: „Max Weber Politika, mint hivatás c. könyve alapműnek tekinthető. Weber a XX. század elején élt. A politikatudomány soha nem lehet teljesen értékmentes. A tudós nem jelenthet elfogultságot. Elemzés közben nem lehet más értéket leminősíteni. Fő kérdés: Mi van? Mi legyen? Ez már kívül esik a politológia tudós hatáskörén. A jóslások nem tartoznak a hatáskörükbe. Társadalomtudományi igény szerint a politológus beszéljen a jövőről, adjon útmutatást. Jövőbemutatás esetén ne ríjon le róla, hogy melyik irányzat képviselője.” Ha rekeszizmait rendbeszedvén a látogató ezután nem távozik viharos gyorsasággal a lexikon oldalairól, szürreális világ tárul a szeme elé.

A lexikon „szerkesztői” – akik a szócikkeket írják, illetve egymással helyenként öldöklő vitába bonyolódva javítják, toldozzák-foldozzák – maguk döntik el, hogy usernevükön (vagy regisztráció hiányában IP-címükön) kívül mennyit árulnak el magukról. A Wikipédia elvben úgy épül, mint a középkori székesegyházak, névtelenek áldozatos munkájával, a fantomok idővel mégis a lexikon jellemző vonásait megtestesítő figurákká rajzolódnak ki.

„Tgr" mintawikipédista, és e minőségében ma egyedül áll a magyar Wikipédia önkéntesei közt. Adminisztrátor, azaz választott tisztségviselő, aki az egyes szabályok megsértése esetén végrehajthatja a szankciókat (ez a vétkes felhasználó IP-címének blokkolását jelenti, rövidebb- hosszabb időre). Higgadtan, világosan, pontosan, tömören és választékosan fogalmaz, jól ragadja meg a problémák lényegét, következetesen érvényesíti a Wikipédia elveit és szabályait. Leperegnek róla a frusztrált kollégák mégoly alávaló szidalmai, és kifogástalan eleganciájú megszólalásai híven tükrözik az önnön ideáját egyelőre hiányosan megvalósító vállalkozásról benne élő víziót. Mindez inkább a vitákhoz fűzött, lényeglátó észrevételeiben és egy-egy szerkesztőhöz intézett intelmeiben hasznosul, szócikkekben nemigen működik közre.

A magyar Wikipédia szerencsétlenségére ennek a szerepfelfogásnak az ellentéte testesül meg „Gubbubu” keresztesháborújában, amellyel a nemzeti radikális fantáziavilágnak igyekszik teret szerezni a „neoliberális túlerő” ellenében. Fáradozásának nyomait a politikai tárgyú szócikkek ritkán heverik ki, aminek következményeként e szócikkek és „vitalapjaik” időről időre csatatérré változnak. Gubbubu, aki az aktivitási toplistát is vezeti, szívesen ölti magára a rutinos szerkesztő és a lexikon semlegessége felett őrködő főmunkatárs pózát. Önmagát fontos, elfogulatlan szerkesztőnek tartja, bőbeszédűen fogalmaz, gyakran fenyegetőzik, és nem mulaszt el céljainak megfelelően visszaélni az enciklopédia szabályaival. Kedvenc fogása, hogy „nem semlegesnek” kiáltja ki a szócikkeket, ha nem a Demokrata vagy a Jobbik szellemében íródtak. Szóhasználatában rendszeresen visszatérő kifejezés a „nemzetellenes”, „egyházellenes”, „magyarellenes”, „vallási rasszista”, fáradhatatlanul igyekszik a „szélsőjobb” és az „antiszemita” jelzők bevett használatát kikezdeni. „Gubb”, aki nevét három nemzetiszínű szivecskével ékesített rózsaszín sávban írja alá, vitapartnereit rendszeresen „üvöltőkórusnak” nevezi, és nem lenne ellenére, „ha ezeket lelőné valaki - szisztematikusan, mint mikor a kerti cserebogarakat gyűjtik a vizesvödörbe”.

„Vince”, az egomán dilettantizmus megtestesítője egyszerre hangoztatja politika iránti közömbösségét és elfogulatlanságát, és szórja tele a lexikont tudatlanságát és felületességét eláruló beavatkozásokkal, amelyek többszörös újraírásra kényszerítik a jobb sorsra érdemes szerkesztőket. Gubbubu talpasaként és örökös hivatkozási pontjaként vesztésre áll az értelmes mondatok létrehozásáért folyó küzdelmében, amúgy a Gubbubu féle politikai folklór zanzásított változatát képviseli. Gyakran rúgja össze a port „Linkomannal”, akinél időnként betelik a pohár, és felháborodottan tűzi tollvégre az antiliberális páros viselt dolgait. Linkomant sajátos keserűség, fáradhatatlan szorgalom és régimódi jóravalóság jellemzi.

Második oldal »


Politikai csatározások a magyar Wikipédiában
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
NYÜZSI
 • 2014.04.24., 11:47

  Érti-e az LMP a saját szavazóit?

  Egyértelműen távolodik a hagyományos baloldali-liberális iránytól az elmúlt hetekben az LMP. Először Schiffer András nevezte hisztériának a német megszállás emlékműve elleni tiltakozást, majd szintén Schiffer beszélt arról, hogy az LMP „eurokritikus” kampányt fog folytatni. Két dolog képzelhető el: az LMP vagy nem ismeri saját szavazóit, vagy abban bízik, hogy a szavazótáboruk lecserélődött. De még az előbbi esetben is lehet szerencséjük.

  Hozzászólások »

 • 2014.04.23., 17:38

  Szabadság, Gábor, szabadság

  Csak ez számít, minden oda vezet, minden oda törekszik.

  Hozzászólások »

 • 2014.04.23., 12:30

  Heisler András válasza Bojár Gábornak

  A "magyarországi zsidóság" nem fasiszta vagy kurucinfós szöveg, hanem gyűjtőfogalom. A Mazsihisz elnöke reagál.

  Hozzászólások »
további posztok »
HIRDETÉS
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X