Zentai Péter
Zentai Péter

A tucsoni többszörös gyilkosság hátteréről kérdezte a hvg.hu az arizonai város legolvasottabb, számos blognak helyt adó internetes portáljának vezető szerkesztőjét. Carli Brosseau szerint a városban sokan politikai motívumokkal magyarázzák a gyilkos lövöldözését, amelynek során súlyosan megsebesült Gabrielle Giffords demokrata képviselő.

Zentai Péter: Tucsonban mi az általános vélekedés: magányos őrült gyilkolt, vagy ha egyedül is cselekedett, valakik felheccelték, netán összeesküvés áldozata lett a kritikus állapotban lévő kongresszusi képviselő? Milyen visszajelzések érkeznek a tucsoncitizen.com-hoz?

Carli Brosseau: Clarence Dupnik seriff az első pillanattól kezdve politikai motívumokról beszélt, és ez erősen befolyásolta az itteniek gondolkodását.

Carli Brosseau
©

Miután a nyomozás ráadásul átkerült a szövetségi rendőrséghez, az FBI-hoz, majd az FBI főnöke, Robert Mueller személyesen vette át az irányítást, csak erősödött az emberekben a gyanú, és sokan rebesgették, hogy többen lehettek a merénylet kitervelői.

Z.P.: Ön mit gondol erről?

C.B.: Amit bizonyosan tudunk, abból inkább az következik, hogy egy gyenge idegzetű és jellemű fickó, Lee Loughner mindenáron be akart kerülni a hírekbe. Akik ismerték, mondják róla, hogy iszonyatos szereplésvágy hajtotta.

Z.P.:  Az is köztudott, hogy szélsőséges nézeteket vallott.

C.B.: Állítólag kapcsolatban állt az American Renaissance-al, egy erősen ZOG-ellenes mozgalommal.

Z.P.: Micsodával?

C.B.: Az utóbbi időben alakult néhány olyan antiszemita csoport az országban, amely szerint az amerikai kormány cionista ellenőrzés alatt van: a ZOG "Zionist Occupation Government"-et (vagyis cionista megszállás alatt álló kormányzatot - a szerk.) jelent. Az American Renaissance a legismertebb ilyen csoport. Ha Loughner valóban kötődik hozzájuk, akkor megalapozottabb lehet a gyanú, hogy antiszemita motívumok vezették a gyilkost.

Z.P.: Ezt nem értem.

C.B.: Gabrielle Giffords vallásos zsidó, fiatal munkatársnője, aki életét vesztette tegnap, ugyancsak az volt. Giffords volt Arizona állam történetének első zsidó vallású képviselője a Kongresszusban.

Gabrielle Gifford
©

Arizonában az utóbbi másfél-két évben eleve radikalizálódtak a szövetségi kormányt, általában a demokratákat bíráló emberek. Itt is elutasítják az egészségügyi törvényt, amit Obamáék – egyebek között Giffords képviselő támogatásával is – keresztülvittek a Kongresszusban. Van még valami, ami sok polgár nézeteit befolyásolta: innen karnyújtásnyira a mexikói határ, és szerintük mozdulni sem lehet már Tucsonban a mexikói menekültektől, akik átszöktek és legális papírok nélkül elárasztották az egész várost. A bűnözési ráta ezzel párhuzamosan egyre emelkedett. Most már helyi törvény teszi lehetővé, hogy visszaküldjék az illegális bevándorlókat, de túl későn jött ahhoz, hogy a súlyos konfliktusokat megakadályozza.

Z.P.: Ez azt jelenti tehát, hogy Tucsonban politikai nézeteiket illetően nagyon megosztottak a polgárok.

C.B.: Valóban, de ez mostanában mindenütt így van – az egész országban. Nem emlékszem életemből olyan időkre, amikor amerikaiakat olyannyira megosztott volna a politika, mint manapság. Eljutottunk odáig, hogy sokak párthovatartozás alapján építenek ki vagy szakítanak meg barátságokat. Erre ebben az országban tudomásom szerint soha korábban nem volt példa. Ilyen légkörben – s ebben igaza lehet Dupnik seriffnek – a retorikai ellenségeskedés egykönnyen fizikai erőszakba csaphat át. Nálunk Arizonában különösképpen, mert az egészségügyi törvénnyel szembeni szenvedélyes ellenállás és a munkanélküliség növekedése mellett – most a gyilkosságot követően – a szabad fegyvervásárlás körül is erősen kiéleződött a viszály. Sehol másutt nem lehet olyan könnyen fegyverhez jutni, mint nálunk. Szabályos fegyvervásárlási turizmus alakult ki, más államokból havonta ezrével látogatnak csak emiatt Tucsonba, Phoenixbe. Állítólag a fegyverkereskedőknek megy a legjobban Arizonában.

Z.P.: Olvasom, hogy a médiában is dúl a harc: a demokratákhoz húzó tévékommentátorok, újságírók egy része egyenesen a konzervatív Tea Party mozgalmat és annak vezetőjét, Sarah Palint teszi felelőssé a történtek miatt. Azt állítják, hogy a Tea Party a felelős, mert a szabad fegyverviselést alapvető emberi jognak tartja, és közben hecceli az embereket Obama és támogatói ellen. Még azt is tudni vélik, hogy a párt feketelistát köröz híveik között a legveszélyesebbnek tartott amerikai politikusokról, és a listán szerepel Gabrielle Giffords neve is.

C.B.: Szerintem veszélyes túlzásokba esnek azok, akik másokat rágalmaznak, azelőtt, hogy a gyilkosságsorozat ügyében bármit is megállapított volna a hatóság. A legkevésbé sem vagyok híve Palin asszonynak, de abszurdum feltételezni, hogy a kormány erőszakos megdöntésére, netán politikai gyilkosságokra  akarna buzdítani. Ettől függetlenül én is kíváncsi vagyok, vajon a tragédia nyomán visszafogottabbá, megfontoltabbá, vagy ellenkezőleg, szélsőségesebbé válnak-e a politikusok és az  újságírók hangvétele. Mindenesetre biztató jel, hogy politikai hovatartozástól függetlenül százak virrasztottak a kórház előtt, ahol Giffords asszony fekszik, sokan gyertyákat gyújtanak az áldozatok emlékére. Itt Tucsonban mindenki borzalmas tragédiaként éli meg, hogy egy kislány is áldozatául esett a merényletnek; kicsit szimbolikusnak tekinthető, hogy a kislány éppen 2001. szeptember 11-én született. Szerintem az egész ország őszintén gyászolni fog a mai napon, ahogy ezt Obama elnök kérte. Nem árt, ha magunkba szállunk – ha csak egy-két percig is.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!