szerző:
Nagy Erzsébet

A tanároknak elegük van. Nem tárgyalási javaslataik vannak, hanem követeléseik.

"A Herman Ottó Gimnázium nyílt levele valójában csak kiszabadította az elégedetlenség szellemét a palackból. Nincs a közoktatásnak olyan résztvevője, aki ne szenvedne ettől az ostoba, kártékony és rendkívül veszélyes rendszertől, amelyet az országra és benne a pedagógusszakmára erőltettek."

(...)

"Semmiféle eszközfejlesztés nem történt az elmúlt években. A technikatanárok arra panaszkodnak, hogy alig kapnak anyagot, a szerszámaikat megette az idő vasfoga – elméletben tanítják a fűrészelést. Ha valami kiadást kínkeservesen engedélyez a Klik, nekünk kell megelőlegezni..."

(...)

"Életpályát ígértek a pedagógusoknak, és ehelyett mindenkit visszatettek a startvonalra. Milyen életpályamodell az, amelyikben nem számít, kinek hány diplomája, szakvizsgája van?"

(...)

"És hogy miért nem elégszünk meg egy kerekasztallal és további tanácskozással? Mert pontosan tudjuk, mi az, amiben azonnali változást akarunk. Elegünk van a fejünk felett folyton változó jogszabályokból. Elegünk van a folyamatos forráskivonásból... De főleg elegünk van a szomorú szemű, fáradt, agyonhajszolt gyerekarcok látványából."

 

A szerző a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője. A teljes cikk a nyomtatott HVG-ben olvasható.