Seres László
Seres László

A kritikák a rendszerre vonatkoznak - ezért a rendszer minden erejével másra mutogat.

"Ha az ellenzék nem hajlandó megszavazni a "terrorveszélyhelyzetről" szóló alkotmánymódosítást, akkor "a kormány az emberekhez fordul" – helyezte kilátásba a súlyos szankciót Rogán Antal. A kormányzati kommunikációért és lakásának négyzetmétereiért felelős kabinetminiszter persze "bízik abban, hogy a parlament az ellenzék támogatásával felelős döntést hoz", hiszen a kétharmadát vesztett többségnek még két szavazatra van szüksége, de ha nem, akkor jön a feketeleves: a magyar nép."
(...)
"Hogy ez az emberekhez fordulás pontosan mit jelent, azt a Habony Árpád nevével fémjelzett kreatív csapat nyilván kitalálja majd, hiszen népszavazást alkotmánymódosításról nem lehet tartani, marad a nemzeti konzultáció vagy az óriásplakátkampány: Ha Magyarországon élsz, el kell fogadnod a veszélyhelyzetünket!"
(...)

"Amíg az egyes vitatható bírósági ítéletekről szervezett keretek között folyik a diskurzus, amíg az oktatási vészhelyzet megoldását központilag irányított kerekasztalokra hárítják, elvész a kritika lényege, a rendszerkérdés. (...) nem Hoffmann Rózsa kezdte az ámokfutást, nem vele kezdődött a gyerekek állami kontrollja, ő csak nyíltan beszélt: "az iskolának a kétharmados felhatalmazást kapott állam értékrendjét kell közvetítenie." Éppen ezért az ellenzék igen rosszul tenné, ha megelégedne a Klik felszámolásával és az iskolák vissza-önkormányzatosodásával. Nem létezhet szabad jövő szabad, kreatív iskolák, önálló bíróságok nélkül. Ehhez bizony rendszerkritika kell."

A teljes cikk a nyomtatott HVG-ben olvasható.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!