TGM: Egyszerű ez nagyon
Itthon

TGM: Egyszerű ez nagyon

A választás valódi kérdése az etnikai-faji probléma volt. A radikális jobboldali kormány tézisét ismerjük, de mi volt az ellenzék válasza? Ez: „drága magyar testvéreink, voltaképpen mi is fajgyűlölők vagyunk, ne piszkáljatok már bennünket, megtartjuk a kerítést, na”.

HVG Hetilap

Portré a HÖOK elnökével

"Bár családunk nagy eszperentekedvelő, mégsem ezért lettem Ekler Gergely. Szüleim eleve védőszentes neveket választottak, így lett a bátyám Péter, az öcsém pedig Márton" - beszél a 28 esztendős, az egyetemi tandíj bevezetésével kapcsolatos hallgatói immunreakciók koordinálásán fáradozó felsőoktatási diákvezér arról, hogy milyen útravalót kapott zalai újságíró papájától és levéltáros mamájától.

HVG Hetilap

Álomszigetelők

A hét végén az óbudai népszavazás akkorát bukott, hogy még a kezdeményező civil szervezetek sem tudták úgy feltüntetni az esetet, mintha győztek volna. Igaz, az eseményt a kerület 35 millió forintja bánja, de ne legyünk kicsinyesek! Kerül, amibe kerül, szervezzünk minél több szavazást, mert így végre napnál is világosabban kiderülhet, amire már jó ideje gyanakszom, hogy a nemzet szószólóiként fellépők igen gyakran valójában törpe kisebbséget képviselnek. Civil és szakmai mozgalmakat lejáratva, leginkább saját érdekeiknek vagy eszmerendszerüknek - ismerjük el - igazán ügyes hangadói. Mintha ők lennének maga a közvélemény - vélhetik, akik követik a napi híradásokat.

HVG Hetilap

És mégis mozog

Az Európai Unió egységes belső piacának úgynevezett négy szabadsága már két évtizede napirenden van, de még mindig nem állítható, hogy mind a négy akadálytalanul érvényesül. Közülük a legtöbb korlát a munkaerő szabad mozgása előtt tornyosul, pedig ez minden érintett számára jár piaci előnnyel. De akkor miért bontakozik ki olyan nehezen?

HVG Hetilap

"A hatalom visszaélhet a rövid pórázzal"

A Magyar Televízió (MTV) költségvetési függőségében látja az intézmény gyengélkedésének egyik fő okát Rudi Zoltán (44 éves), az MTV elnöke, aki örül, hogy a közszolgálati csatorna múlt héten újabb tíz évre megkapta a műsor-szolgáltatási engedélyét, de csodálkozik is, miért ment ez ilyen nehezen.

Vélemény

Iszlám és Nyugat: vita az értékekről

Hina Salem meggyilkolása kapcsán jelent meg Papp László Tamás (PLT) kommentárja, amelyet id. Folk György, mint levelében írja, undorral és felháborodással olvasott. PLT-t ez jó érzéssel töltötte el: ezen a fertályon ellenvéleményt szabadon lehet terjeszteni. A választ és a viszontválaszt is teljes terjedelemben közöljük.

Vállalkozás

Amikor egy kis cég a multikkal versenyez

Néhány napja Magyar Termék Nagydíjjal tüntették ki Szabó Antal bócsai vállalkozót, elismerve festékeket és lakkokat gyártó cégének, a Poli-Farbénak teljesítményét. A vállalkozót arról kérdeztük, hogy a jelenlegi gazdasági körülmények között miképpen tud lavírozni vállalata, hogyan tud fennmaradni a multik támasztotta éles versenyben?

Vélemény

Iszlám vallási viták: fundik és reformátorok

Az iszlám fundamentalizmus megnyilvánulásait, az európai muszlim közösségek radikalizálódására utaló jeleket híven követő média szinte ügyet sem vet az iszlám vallástudósok hitújító erőfeszítéseire, az iszlám vallás reformját célzó termékeny vitákra. Pedig az iszlám reformációja elkezdődött.

Vélemény

Tarlós: esélytelenből sötét ló

Tavasszal-kora nyáron jóformán mindenki biztosra vette, a regnáló városvezető csont nélkül, magasan a léc fölötti győzelemmel abszolválja a kortesharcot. A Gallup legújabb felmérése szerint Demszky előnye elolvadt, és ha a helyzet nem változik, akár ki is ragadhatják alóla a főpolgármesteri bársonyszéket.

Vélemény

Interjú a megkerült Natascha Kampusch-sal

Csaknem egy hónappal szökése után a nyilvánosság előtt is megszólalt Natascha Kampusch, a 10 évesen elrabolt, és 8 évig fogságban tartott osztrák lány. Megpróbáltatásairól, szökéséről és terveiről beszámolt a News Magazin kiadójának, Alfred Wormnak és Annika Fischernek, a Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) tudósítójának. Az interjút péntek reggeli teljes terjedelmében közlik a Pannon Lapok Társasága kezében lévő megyei illetve városi napilapok.

Vélemény

Leánygyilkosság a tradíció nevében

Az „engedetlen” Hina Szalemnek apja vágta el a torkát, majd a holttestet elásta kertjükben. Az Európában is gombamód terjedő fundamentalista iszlám szubkultúra veszélyt jelent saját gyerekeire, az ott szocializálódó és beilleszkedni szándékozó fiatalokra is.

HVG Hetilap

Portré: Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője

"Egyedül én írom kötőjellel a családnevünket. Az őseim Ts-sel kezdték, aztán volt, aki egybeírta, és volt, aki külön a kettőt" - jelez folytatást s egyben új kezdeteket a nyári helyettesítések idején a "kemény megmondó" szerepkörében nagy nyilvánosság elé lépő 32 éves jogász.

HVG Hetilap

A kép az ember

Ami a fővárosi választási plakátokat illeti, mintha a két legnagyobb támogatottságú jelölt már előre feladta volna, vagy pedig mintha tudnák, a plakáton úgyse múlik. Ahogy lesz, úgy lesz (vagy: lesz, ami lesz) - olvasható le ezekről a plakátokról - , a rend kedvéért azért ide vagyunk téve. Ami a jelöltekről tudható vagy tudni érdemes, azt nem innen lehet megtudni. És annyi minden befolyásolja a választókat, a plakátok súlya bizonyára szinte alig mérhető. Olyan különös jel vagyunk (így a plakátok), ami nem áll (szinte) semmi helyett.

HVG Hetilap

Kiürítés előtt

Nagyívű költözési tervekről hallhatunk a kormány tervei között: felszámolva (pontosabban: eladva) a pesti belvárosban található kormányépületeket, az országot irányító főhivatalok új kormányzati negyed modern irodai épületeit foglalnák el. Az új helyszín még nincs kijelölve, a régi sorsa e tervek megszellőztetésével mindenesetre kétségessé vált. A pénzügyi szempontok világosak, de nem körvonalazottak sem az új kormányzati központ létesítésének, sem a régi felszámolásának városépítési-városfejlesztési követelményei és következményei.

HVG Hetilap

"A műgyűjtés olyan, mint a drog"

"Csak egy szenvedélyes képvásárló vagyok" - mondja magáról Pákh Imre (56 éves), a legnagyobb Munkácsy-gyűjtemény tulajdonosa, aki szerint az igazi üzlet abban van, ha valaki jó szimattal válogat a kortárs művészek között.

Média

Ölhet-e embert a mosógép?

Gyilkos mosógépek és egypennysek, taxilesöprő vadászgépek, az ember, aki kiirtotta saját faluját egy faágyúval – a Legendavadászat című könyv szerzőinek londoni interjúja Adam Savage-dzsel, a Discovery Channel műsorán futó Mythbusters (Állítólag) című sorozat egyik szereplőjével.

Vélemény

A cionizmus mint "rasszizmusváltozat"

A „Morvai-ügy néhány tanulsága“ címmel jelent meg Balavány György tollából egy teljes oldalas írás a Magyar Nemzet szeptember 2-ai számában. A cikkre Novák Attila történész válaszol.

Vélemény

A Dávid–Herényi-párviadal és következményei

A parlament legkisebb pártját, az MDF-et úgy látszik az önkormányzati választások idején sem kíméli a széthúzás. Szőke László távozik, más vezetők egyelőre maradnak, de nem a párt színeiben indulnak, és ami a legbaljósabb: konfliktus szelét érzik a bennfentesek Dávid és Herényi között.

Vélemény

Békesi László: Tizenhat éves késést kell behozni

Békesi László, a Németh-, majd a Horn-kormány pénzügyminisztere támogatja a Brüsszelben benyújtott konvergencia-programot, még ha azt helyenként túlságosan óvatosnak és hiányosnak is találja. „Tizenhat éves késésben vagyunk a radikális alkalmazkodás és átalakítás terén, ami a szellemi restséggel és a politikai bátortansággal magyarázható” – fejtette ki a hvg.hu-nak adott interjúban .

HVG Hetilap

Portré Dunkel Zoltán főmeteorológusról

"Érettségi táján olvastam egy cikket a tornádóról, egyből izgatni kezdett" - emlékezik a Szent István-napi égszakadás kapcsán reflektorfénybe került 57 éves főmeteorológus, milyen emléknyomokat őriz a szakmájával való első tudatos találkozásról.

HVG Hetilap

"Az euró arra lett kitalálva, hogy mindenkié legyen"

A magyar konvergenciaprogram elfogadásának esélyére lehet következtetni Jean-Claude Juncker (52 éves) diplomatikusan óvatos szavaiból. Az eurócsoport elnöke a hét elején, Gyurcsány Ferenccel való találkozója előtt nyilatkozott a HVG-nek.

1
352 353 354 355 356
383

A címlapról ajánljuk