Vélemény

A politika démonai

Milyen hagyományokra tekint vissza a politikai démonizálás technikája Magyarországon? Miféle taktikát követett ezen a téren a huszadik század folyamán a jobb- és a baloldal? Érdemes ezen eltűnődnünk, már csak azért is, mert a tanulságok levonása kiegyensúlyozottabbá teheti a médiaviszonyokat, melyeket a jobboldal a rendszerváltás óta folyamatosan felelőssé tesz választási vereségeiért.

Vélemény

A Kulcsár-ügy: akiket a pénzmosoda gőze megcsapott

Elkezdődött végre a brókerügy jogi lezárását célzó Kulcsár-per. A vád alá helyezett bűnszövetkezet valószínűleg egyszerre volt pénzmosoda, közpénzszivattyú, balekok pénzét elhazardírozó joghézagos üzleti vircsaft és titkos pártbüdzsé-feltöltő akció. A teljes igazság valószínűleg egyáltalán nem, vagy csak sokára fog jogilag is bizonyítható módon kiderülni

HVG Hetilap

Jogklinikai eset

Egy poros, szegény kistelepülésen brutálisan meggyilkolnak egy helybeli fehér férfit. A gyanú - ahogyan később a tárgyaláson a tanúk elmondják - "automatikusan terelődik" az agresszív magatartásáról ismert, büntetett előéletű színes bőrű gyanúsítottakra, akiket rövid időn belül elfog a rendőrség. Apát és fiát a bíróság 15 és 13 évi fegyházra ítéli. Teszi ezt annak ellenére, hogy az öléshez használt eszköz soha nem kerül elő, a nyereségvágyból történő elkövetést bizonyító, a gyilkosok által leszerelt tévéantennának úgyszintén nincs nyoma, a nyomozókutya a szagkövetés során a vádlottak kertjén kívül még további három kertbe betér, a vádlottakra terhelő vallomást egy rendőrségi besúgó, néhány szökött elítélt és egy védett tanú tesz, akiről az eljárásban kiderül, hogy a vádlottak haragosa.

HVG Hetilap

Második nekifutás

Talán az iskola az egyetlen olyan hatóság ma Magyarországon, amely folyamatosan, nagy tömegben hoz emberi sorsokról döntő ítéleteket úgy, hogy nem lehet ellene fellebbezni, a törvény kifejezetten megtagadja ezt a már a római jogban elismert lehetőséget. A tanár osztályoz - így vagy úgy, ilyen vagy olyan szempontok alapján, jó szándékúan vagy elfogultan, és az osztályzat (tárgyalt esetünkben az egyetemi felvételi pontszám) ellen fellebbezésnek helye nincs.

HVG Hetilap

Portré a katasztrófavédelmi főigazgatóval

"Az újpesti tűzoltó-parancsnokságon nevelkedtem, használhattam a szereket, bújócskáztam. A tűzoltócsapat olyan volt, akár egy nagy család" - említi a minden korábbinál magasabb vízállásoknak mindmáig ellenálló katasztrófavédelem 52 éves legfőbb főnöke, milyen messziről, épp a vízzel ellentétes elem irányából érkezett a gátakra.

Választás 2006

Kik buktathatnák meg Orbánt?

Sokasodnak a viharfelhők a Fidesz elnöke felett. Pártján belül nyilvánosan ugyan még nem kérdőjeleződött meg vezetői státusza, de az Orbán-ellenes puccs elindulhat máshonnan, párton kívülről is.

Vélemény

A Trianon szindróma, avagy a feldolgozatlan vereség átka

Orbán Viktor úgy ítélte meg, hogy a Fidesz „vereséget szenvedett, de nem győzték le”. Május elsején tartott beszédében arra hivatkozott, hogy az országgyűlési választásokon „a sok pénz győzte le az igazságot”, de mindenkit megnyugtatott, hogy „a vezérkari sátorban már tervezik a jövőt”.

Vélemény

Miért zároltak a magyar Csernobil-akták?

A morális rendszerváltás nem zárható le a “Csernobil-akták” teljes körű nyilvánossága nélkül, ám a dokumentumok szereplői még köztünk vannak. Szükség lenne a zárlat feloldására, a magyar társadalomnak joga van megtudni, kik a felelősök a világtörténelem legsúlyosabb békeidős nukleáris katasztrófájának itthoni kezeléséért.

Vélemény

Változást akarnak a magyarok

A magyar parlamenti választás tanulságairól írta Nick Thorpe, a BBC és számos brit lap hosszú évek óta Budapesten élő tudósítója a következő kommentárt:

HVG Hetilap

Portré: Almássy Kornél MDF-alelnök

"A gróf Almássy család oldalága vagyunk, a másik, a lengyel nemesi vonalon pedig egyik ősöm az aradi vértanúk gyóntató papja volt, míg nagybátyám Boross miniszterelnök úrral járt egy iskolába" - mesél famíliája történelmi beágyazottságáról a választás viharait éppen csak átvészelő MDF 29 esztendős ifjú reménysége.

HVG Hetilap

"Minek nekünk egy gazdag, ellenséges Grúzia?"

"Segítenünk kell szövetségeseinket, hogy a körülöttünk lévő országokban ők juthassanak hatalomra" - szögezi le Szergej Markov orosz politológus. A magát a Putyin csapata tagjaként meghatározó, 48 éves elemző elutasítja a vádakat, melyek szerint azt szajkózná, amit a Kreml mond. "Inkább abban bízom - fogalmazott az interjú fölvétele után -, hogy amit ma én mondok, azt holnap az elnök."

Vélemény

Mikola és a lúzer-kommandó

Hírek szerint Mikola exminiszterelnökhelyettes-jelölt a Fejér megyei Fidesz-listán megszerzett képviselői mandátumáról is kénytelen lesz lemondani. Micsoda performansz, alig két hét alatt a nemzet doktorából a jobboldal politikai „pestisesévé” transzformálódni.

Vélemény

MSZP-Fidesz paktumra van szükség

Súlyos gazdasági döntéseket kell hozni a kormánynak, ez pedig a Fidesz támogatása nélkül aligha lehet sikeres. Ezért időszerű lenne egy két évre szóló MSZP-Fidesz paktum. Kérdés hogy lehetséges-e ez Orbán Viktorral, aki a vereség után tett első nyilatkozataiban nem mutatott hajlandóságot a politikai ellenfélnek tett engedményekre, igaz, „alkotó” ellenzéki magatartást ígért.

Vélemény

Orbán lesz a Fidesz frakcióvezetője?

A hétfő reggeli Nap-kelte című tévéműsorban Orbán Viktor minden felelősséget magára vállalt a kampányért, mondván, "Minden hibáért, még azokért a mondatokért is, amiket nem én mondtam, nekem kell viselnem a felelősséget, és ezt meg is teszem”. Vajon a Fidesz vártnál súlyosabb, másodszori választási veresége jár-e, és ha igen, milyen személyi konzekvenciákkal? Vasárnap éjjel óta ez a kérdés foglalkoztatja a közvéleményt.

Itthon

Stumpf István a Fidesz vereségéről

Orbán Viktor esetleges utódlása nyitott kérdés, több levegőt kell adni a helyi szinten sikeres fiatal politikusoknak – hangsúlyozta a Duna televízió reggeli „Barométer” műsorában Stumpf István a Századvég Alapítvány elnöke. Az Exterde Tibor műsorvezetőnek adott interjúban kifejtette: „rossz politikai stratégiából rossz kampánystratégia következett”

Vélemény

Vizsla, szájában tulipánnal

Az MDF-nek is van civil szervezete: propaganda-kiadványát, Vizsláját nem a polgári körök, hanem a két nagy pártból kiábrándult nyugdíjasokat képviselő Tisztelet Társasága adta ki, a háttérben Scmuck Andorral és Leisztinger Tamással.

Választás 2006

A „nemzeti radikalizmus” csődje

Már most le lehet vonni a tanulságot a 2006-os választások kimeneteléből: a nemzeti radikalizmussal nem lehet büntetlenül kacérkodni, még a leggondosabb óvintézkedések mellett sem, mert több választót taszít, mind amennyit vonz, így a baloldalt valósággal „bebetonozza” Magyarországon - írja jegyzetében Pelle János.

Itthon

Ígéretek a pártlogók mögött

A vásárlói döntéseket javarészt nem az adott áru valódi minősége, használhatósága vagy a fogyasztó szükségletei határozzák meg, hanem a vágyai, s a megvásárolni kívánt termékkel kapcsolatos képzetek. Vajon a választási kampány finisében a hazai politikai piacon is érvényesülnek-e ezek a szabályok?

1
352 353 354 355 356
375

A címlapról ajánljuk