Vélemény

Balról zsidózók

Szomorú, hogy itt tartunk tizenhat évvel a rendszerváltás után, melytől sokan azt remélték, „a téma egyszer s mindenkorra lekerül a napirendről”. Pásztor Tibor természetesen csak annyira antiszemita, mint Deutch-Für Tamás, vagy mint jómagam: semennyire. Csak éppen egy olyan, bizalmas körben elterjedt kifejezést használt, mely a nyilvánosság terébe emelve disszonánsan cseng nálunk, azaz „zsidózott”.

Vélemény

Kampány Pannóniában: itt mindenki megőrült?

Gyurcsány kényszermunkatáborba száműzné politikai ellenfeleit, „kapjátok be” mutatással alázza le az országot, és náci ihletésű jelszavakat propagál – Orbán import-szavazatokkal akar nyerni, lenyúlja az MSZP titkos választási stratégiáját, munkatársa már négy éve kötelet ígért a politikai ellenfeleknek. Ha ezek a kölcsönös vádak nem tartoznának a halálosan komoly kampányhoz, röhögni lenne kedvünk.

Vélemények

Hidegháborús szelek

Az európai fővárosokban joggal ad okot aggodalomra, hogy a muszlim világban utcai tüntetéseken nyilvánosan meggyalázzák az európai zászlót, lerohanják a nyugati követségeket, halállal fenyegetnek karikaturistákat. Pedig az igazi baj még nem is látható. A karikatúrákra való heves reagálás csak a felszökő láz a vírus által fertőzött beteg szervezetben, figyelmeztetve, hogy súlyos a kór!

Zádori Zsolt Kult

Nepp József: Mézgáékból joghurtreklám lett

A magyar rajzfilm úgy alakult át, hogy majdhogynem meghalt - állítja a szakma nagy öregje, a 72 esztendős Nepp József, aki szerencsésnek mondja magát, hogy még a komputeres rajzolás berobbanása előtt alkothatott.

HVG Hetilap

Rosszkedv ellen nincs orvosság

"Fiacskám, tudd meg, csúnya dolog az öregség!" - mondogatja aprócska nehezteléssel a hangjában 96 éves Ila nénikém. Ő csak tudja, hiszen át- és túlélt mindent, amit csak lehetett. Hozzáteszi, hogy még véletlenül se hangozzék panaszkodásnak: "De azért még mindig az első fejem van meg." És ez a fej még mindig használható: pontosan tudja, hogy a nyafogó öregasszonyokat jobb elkerülni. Már ha van rá mód, mert a szívgyógyszere árára panaszkodó - úgy látszik, szociális rászorultság hiányában ingyenes közgyógyellátásra nem jogosult - Fidesz-nénit nem lehet kikerülni, ott van minden utcasarkon, és most már minden tévécsatornán is, fontos társadalmi vitát generálva arról, van-e bibircsókja, és ha igen, akkor Mariskának vagy Boriskának hívják-e.

Portré

Portré Szabó Gyuláról

A kunszentmártoni bolgárkertész papa összetéveszthetetlen hangú színésszé lett, ma már 75 éves gyermekének, ha egykoron szereplésre gondolt, legfeljebb a papi pálya juthatott eszébe, "remekül visszamondtam az anyagokat, nagyszerűen memorizáltam".

Vélemények

Téveszmék az oktatásról

Közgazdászoknak készülő diákok egyetemi oktatójaként évről évre tapasztalom a középiskolából bekerült hallgatók felkészültségének romlását. És a legcsekélyebb jelét sem látom, hogy olyan reménykeltő változás indult volna meg, amely a javulás lehetőségével kecsegtetne. Sőt olyan téveszmék váltak közhelyekké, amelyek elzárják a kiút megtalálását.

Publicisztika

Magyar szakszervezetek, hol vagytok?

A pártállam idején kiherélt magyar szakszervezeti mozgalom egyelőre nem talál magára. Az elbocsátás réme damokleszi kardként függ a szervezkedő alkalmazottak és munkások feje fölött. A multik tapasztalják, hogy az érdekvédelem idegen nem egy hazai állami cégtől is.

Vélemény

Kampány: velünk élő visszaélések

Visszaélések tarkítják a kopogtatócédulák gyűjtését, de a postai úton beküldött „távajánlás” sem nyugtatna meg mindenkit. A magyar voksolási hagyományok nem igazán erősítik a választási rendszerbe vetett bizalmat.

HVG Hetilap

Portré Szigeti Péterről

"Rossz tanuló, igazi csibész voltam, akit elsősorban a foci érdekelt. A Lorántffy-zeneibe jártam, egyszer eljött hozzánk Kodály Zoltán, a végén megsimogatta a buksimat, hogy nem baj, ilyennek is kell lenni" - kezdi az 54 éves választási főfelügyér.

HVG Hetilap

Félcédulások

A félcédulások, bárha gyalog járnak, kivan mind a négy kerekük. Ők azok, akik azt mondják az ajánlószelvény idős tulajdonosának, hogy elég lesz a lakcímre, személyi számra, saját kezű aláírásra szánt rubrikákat hibátlanul kitölteni, a többi legyen az ő dolguk. Eszerint működik a Fidesz kooperációja Thürmer Gyula Munkáspártjával. A Magyar Hírlap szerint "az ő megállapodásuk tényét a háttérben lapunknak mindkét párt részéről megerősítették, sőt munkáspárti forrásaink azt is elárulták, hogy az összefogás nem új keletű: már a 2002-es választásokon is segítették egymást". Ez ma nem erkölcsi, politikai, netán választási jogi kérdés, csupán technikai. Hiszen ha a negatív kampányt ki lehet szervezni alvállalkozásba, miért ne lehetne az össznépi sáskaprojektet is? És jótékonyan föltáplálni az ellenfél ellenfelét, aki a barátom. A félcédulások tehát olyan megbízható őstermelők és kézművesek, akik a cédula másik felét a partnereknek töltik ki, szerződés szerint.

HVG Hetilap

A helyzet magaslata

Kifejezetten fájó az adatvédelmi biztos bizonytalan és erőtlen fellépése az úgynevezett szerverügyben. Péterfalvi Attila az eset kapcsán mindössze annyit tartott fontosnak megjegyezni, hogy "a személyes adatokkal való visszaélés egyértelműen jogsértés, aminek büntetőjogi következményei is lehetnek. A személyes adatokat törvényi felhatalmazás vagy az érintett beleegyezése nélkül nem lehet kezelni. A jogsértések megelőzése érdekében azonban a legális adatkezelőnek is kötelessége mindent megtenni."

Interjú

"Ne tévesszenek össze minket az al-Káidával!"

Élete több mint harmadát izraeli börtönökben töltötte az 55 esztendős Muhammad Abu Tajr. A palesztin választásokon a Hamász listájának második helyén szereplő férfi nem szeretné, ha kézlevágással büntetnék a tolvajokat, ugyanakkor nem hajlandó elítélni az izraeli civilek elleni öngyilkos merényleteket.

Vélemény

TB források és igények - választások táján

Meglepődve konstatálom, mily nyugodt az orvostársadalom az idei választási kampányban, mintha az elhangzott „megoldások” nem is érintenék az egészségügyet, és a szféra által nyújtott ellátásokat. A járulék javasolt drasztikus csökkentésének, nagyon kérem, ne az egészségügy igya meg a levét!

Vélemény

A Kiotói Jegyzőkönyv és a magyarországi erdőírtás

Az érvényben lévő Kiotói Jegyzőkönyv csak az üvegházhatású gázok kibocsátóit érinti, de figyelmen kívül hagyja az veszélyes gázok elnyelőit. Nem teszi érdekeltté az aláírókat erdeik megtartásában. A magyarországi erdők védelme sürgős intézkedéseket kíván

Vélemény

Gázpisztoly, kéztörés: a kampány fokozódik

A fővárosban gázpisztollyal lőnek kopogtatócédulázó SZDSZ-es pártaktivista arcába, Pécsett Fidesz-szimpatizáns röplapterjesztő kezét törik el. A tettesek vélelmezhetően mindkét esetben frusztrált, ideggyenge, a gyerekes politikai rajongás és gyűlölet kettős csapdájában vergődő kisemberek.

Vélemény

Magyar szolgáltatók: vigyázó szemetek Brüsszelre vessétek

Hol van a viszonosság? Miközben a 90-es években a nyugati szolgáltató cégek hadát fogadták tárt karokkal a rendszerváltó országokban, az Európai Parlament legújabb döntése számos akadályt gördítene az új tagországok, köztük Magyarország szolgáltató cégeinek nyugat-európai tevékenysége elé.

Vélemény

Mohamed és Voltaire

A genfi mecset imámja egyszer s mindenkorra be akarja tiltatni Voltaire 1740-ben írt „A Fanatizmus vagy Mohamed a próféta” című darabját. A Nyugatnak el kellene döntenie: tényleg egyetemesnek tekinti-e az emberi jogokat?

Vélemény

Vityesz és Fletó, a két illuzionista

Folyik a populista licit, versengve ígérnek hetet-havat az áprilisi választás főszereplői: Orbán fájdalommentes konszolidációval ámít, Gyurcsány pedig mindazt megígéri, amit az elmúlt négy évben a kormány elmulasztott megtenni.

1
352 353 354 355 356
371

A címlapról ajánljuk