Miért beteg a magyar futballreform?
Sport

Miért beteg a magyar futballreform?

A labdarúgó világbajnokság ismét alkalmat teremtett a magyar foci lemaradásán merengni. Igazából azonban a futball társadalmi hátterét kéne megérteni.

Vélemény

Molnár Tamás nyílt levele

Molnár Tamás, a Kossuth téren tüntető Magyar Nemzeti Bizottság 2006. ügyvivője nyílt levelet intézett Kis Jánoshoz, Tamás Gáspár Miklóshoz, és Kőszeg Ferenchez.

Vélemény

Ne erőltessük a közös emlékezést

Most már eldőlt, hogy 56-ot külön-külön fogja ünnepelni kormány és ellenzéke. Az aktuálpolitikai megfontolásokon túl, nyilvánvalóan szerepet játszik ebben az a tény is, hogy a forradalom résztvevői különbözőképen képzelték el Magyarország jövőjét. Az ellentétek felszínre kerülését a forradalmat elnyomó, brutális szovjet fegyveres beavatkozás akadályozta meg. Jobb, ha leszámolunk a közös emlékezés illúziójával.

Gyurcsány-ügy

A szombati Orbán-cikk, avagy amire számíthatunk

Felőrlési stratégia, állóháború, egymás vezetőinek a diliházba küldése, jól állunk október 23. előtt. Mindenki aggódik, még mi fog történni? Jönnek a külföldi méltóságok, a téren áll a bál. Orbán Viktor cikke a szombati Magyar Nemzetben nem csillapította a kedélyeket, az MSZP-ről, mint gyógyíthatatlan szenvedélybetegről írt. Bence György filozófussal, a Metazin.hu internetes szemle társszerzőjével Hirschler Richárd, a hvg.hu főszerkesztője beszélgetett.

HVG Hetilap

Az ír kiegyezés

Kevés súlyosabb politikai probléma sújthat egy országot, mint ami az elhúzódó államháztartási hiányból fakad. A kormány kiadásai és bevételei között fenntartható egyensúly helyreállítása nagy horderejű politikai kiigazításokat követel. A megoldásban viszont nincs semmiféle rejtély. Az utóbbi harminc év európai gazdaságtörténetében számtalan példát találunk pénzügyi kiigazítási folyamatokra, ráadásul mindegyikről jól dokumentált leírások születtek. Volt, amelyet gyorsan és hatékonyan hajtottak végre, de olyan is, amelyik hosszú ideig elhúzódott, és a kelleténél fájdalmasabb lett. Sajnos újra és újra beigazolódik az a régi igazság, hogy a "történelem megtanít bennünket, hogyan kell megismételni a már elkövetett hibákat".

HVG Hetilap

"A díjakat adják, nem kapják"

A díjat nem kapják, hanem adják - szól a banális mondás. Arra céloz, hogy a díjazott nem tehet arról, megkap-e valamit, tessék a díjazón számon kérni, kinek mit és miért ad. Erre teszek most kísérletet.

HVG Hetilap

Portré a PDSZ elnökéről

"Párokban tanultunk az általánosban, és mellém mindig gyengébbeket osztottak. Így aztán többször megesett, hogy a bukás széléről sikerült négyesre felhoznom a tanulópáromat" - mesél a pedagógusvéna megleléséről az oktatásból végül a napokban az utcán is megjelenő pedagógus-érdekvédelembe igazolt 44 éves matematika-fizika tanár.

HVG Hetilap

Fitch: "A végrehajtás Gyurcsány nélkül sem lehetetlen"

A lényeg, hogy a költségvetés kiigazítása megtörténjen, a reformok végre elinduljanak, ehhez képest másodlagos a megvalósítás módja, valamint az, hogy ki a kormányfő - így summázható a legnagyobb európai hitelminősítő intézet, a Fitch Ratings társigazgatójának, David Heslamnek (30 éves) a véleménye.

Gyurcsány-ügy

Such György védelmében, avagy mondd meg az igazat

Nem akarok aláírási kampányt indítani, nem kívánom híveimet a Kossuth térre hívni, csak szerényen megjegyzem: teljesen felesleges keresztes hadjáratot indítani a „hírhozó” Such György ellen. A Rádió elnökének döntése, a Lamperth és Szekeres bizalmas mondatait tartalmazó felvétel nyilvánosságra hozása segítheti az álláspontok tisztázását, későbbi kompromisszumok megalapozását.

Gyurcsány-ügy

Kis magyar szürreálpolitika

Orbán Viktor azzal, hogy pártja minden eddigit felülmúló módon túlnyerte magát a helyhatósági választásokon, meglehetősen bizarr szituációba manőverezte hajóját. Úgy csiholt kvázi-forradalmi hőfokot, hogy feltehetően nemhogy forradalmat, de még kormányváltást vagy előrehozott választást sem akart igazán

hvg.hu Gyurcsány-ügy

Tüntetés és szavazás: egy sorsdöntő nap színe-visszája

Vízválasztó, erkölcsi válság, sorsdöntő pillanatok, a parlamenti demokrácia végveszélyben, lázad az utca – ilyeneket beszélt szinte mindenki az elmúlt napokban, különösen a múlt pénteken. Azt a napot sokan a magyar demokrácia szempontjából sorsdöntő napnak nevezik. És mégis: megannyi komikum, megannyi rejtély. Bence György filozófussal, a Metazin.hu internetes szemle társszerzőjével Hirschler Richárd a hvg.hu főszerkesztője beszélgetett.

Vélemény

Titkosszolgálati titkok: mi történt a Szabadság téren?

Vajon felbérelték-e, és ha igen, kik, és milyen céllal a Szabadság téri, vandálokat? Lehetséges-e, hogy, hogy a titkos Gyurcsány-beszéd nyilvánosságra hozását és azt követő spontán tüntetést akarták egyesek titkosszolgálati módszerekkel „médiaelőnnyé” alakítani? E kérdésekre egyelőre nincs válasz, de érdemes szemügyre venni, mi történt Romániában másfél évtizeddel ezelőtt.

Gyurcsány-ügy

Exkluzív interjú Orbán Viktorral a nagygyűlés előtt

Mire készül Orbán Viktor? Az ellenzék vezérét faggattuk terveiről, helyzetértékeléséről a Kossuth térre hirdetett tömegdemonstrációt megelőző órákban. A hamis illúziók keltésének vége – ő is tudja, hogy súlyos válsággal néz szembe az ország, már ő sem emleget adómérséklést, legalábbis rövid távon nem. 2007 a megszorítások, de egyben a reform kidolgozásának, az erkölcsi megtisztulásnak, a bizalom helyreállításának éve is lehet; Gyurcsánynak viszont ehhez le kell lépnie a politika színpadáról – vallja Orbán Viktor.

HVG Hetilap

Portré a New York-i Magyar Kulturális Központ igazgatójával

"Bár inkább anyám izgékonyságát s nőies túlreakcióit örököltem, mégis élénken él bennem apám egy mondása: ne csinálj nagy ügyet az életből, az élet se csinál belőled" - kezdi felmenőivel a három nővérével "egy gyorsan asszimilálódott cigány családban" nevelkedett, 42 éves dramaturg-kritikus, újabban kultúrdiplomata.

HVG Hetilap

A tandíj védelmében

Tandíj lesz. Hiába tiltakoznak ellene a hallgatói érdekképviseletek, a kormány túl elszánt ahhoz, hogy visszakozzon. Elszántak a hallgatók is, olykor jogos, olykor csak kifogásnak minősíthető érveket hozva fel a tandíj ellenében. Elkövetnek azonban egy hibát: mereven elzárkóznak mindenfajta hallgatói hozzájárulás gondolatától, ab ovo igazságtalannak és elfogadhatatlannak ítélve azt.

HVG Hetilap

Mi lesz a programunkkal?

Egy hete még a szokásos táncrend szerint alakult minden. A kormányzati tényezők és barátaik nagy megkönnyebbüléssel az uniónak benyújtott program sikeres elfogadásáról beszéltek. Ellenzéki oldalon különösnek tartották az Európai Bizottság (EB) döntéseinek időzítését (a múlt tavasszal esedékes módosítás elhalasztását és most az elfogadó vélemény választás előtti közzétételét), s volt, aki az "elfogadás" minősítéssel vitázott.

HVG Hetilap

"A patika éppen olyan bolt, mint egy élelmiszerüzlet"

Élőlánccal, tiltakozó nagygyűléssel, munkalassító demonstrációval akarják megvédeni a patikusok a betegeket a piacliberalizációtól. Valóban veszély fenyegeti-e a vásárlókat, ha jövő évtől megszűnik a patikák monopolhelyzete? - kérdeztük Torjákné Amberger Terézt (52 éves), a Gazdasági Versenyhivatal versenyszakértőjét.

Gyurcsány-ügy

Oszt vagy szoroz? - Sólyom László védelmében

Amikor Sólyom László mint államfő járt el, azaz kijelölte a politikai válság megoldásának alkotmányos kereteit, megosztotta a vélekedőket: olyanokra, akiknek ez tetszik, és olyanokra, akiknek nem. Egyúttal megsokszorozta azoknak az esélyeit, akiknek hangját mostanáig elnyomta a botrány-politika. Akik visszatérnének az ország előtt álló, tizenhat esztendeje megválaszolatlan alapkérdések tisztázásához, és ezt az értelmes, nyílt párbeszédtől várják.

Gyurcsány-ügy

Orbán játszmája: dupla vagy semmi

Könnyen rosszul végződhet a Fidesz elnökének politikai játszmája. Talán az lenne a legjobb megoldás, ha Gyurcsány, a politikai életben tett kirándulását megszakítva, visszatérne az üzlet számára oly sok sikert hozó világába, Orbán pedig az EU néppárti frakciójának alelnökeként a belga fővárosban fejtene ki áldásos tevékenységet. Az MSZP és Fidesz közötti politikai kompromisszumnak aligha van alternatívája.

Gyurcsány-ügy

A népi szocialisták elvetik a Gyurcsány csomagot

Sipos József történész, a Szegedi Tudományegyetem Új és Legújabbkori Tanszékének docense, az MSZP Társadalompolitikai Tagozatának ügyvivője, a „népi szocialisták” meghatározó személyisége. A tagozatot 2004 tavaszán hívták életre tiszteletbeli elnöke Gazsó Ferenc szociológus professzor. A tíz fős ügyvivői testületnek tagja Sipos József is. A tagozat ugyan nem tekinthető szervezett pártellenzéknek, hangjukra azonban figyel a pártvezetés. A hvg.hu a Gyurcsány csomagról kérdezte Sipos Józsefet.

MTI/hvg.hu Gyurcsány-ügy

Orbán megerősítette: a Fidesz élén marad

Orbánnak nem áll szándékában visszavonulni, szerinte egységes a támogatása a Fideszen belül. Az ország érdeke kívánta, hogy Gyurcsányt beteges hazudozónak bélyegezze. A kormány felhatalmazás nélkül kormányoz, és nem igaz, hogy a jelenlegi gazdaságpolitikának nincs alternatívája - mindezt az ATV Friderikusz most c. műsorában fejtette ki. A műsorvezetővel néhány pengeváltásra is sor került.

1
354 355 356 357 358
387

A címlapról ajánljuk