TGM: Ezt már nem!
Kult

TGM: Ezt már nem!

Fölszólítjuk a kulturális (meg egyéb) állami intézmények munkatársait: tanúsítsanak polgári engedetlenséget, amelyet utólag igazolni fog az alkotmányos helyzet visszaállítása.

Vélemény

Wellness-központ a Szabolcs utcai kórház helyén?

Mi lesz a sorsa a hatszáz ágyas, évi 22 ezer – köztük nagyszámú vidéki - beteget ellátó Szabolcs utcai kórház nyolc hektáros telken lévő, a Városligethez közel eső, nagy értékű ingatlanának? Értékesítéséből törlesztik a kórház hatalmas adósságát. A pavilonokat elbontják, hogy azután a gyógyforrással is rendelkező ingatlanon – hírek szerint - wellness központ épüljön.

Világ

Könyörületes rabszolgaság és arany pénisz

Váljanak könyörületes rabszolgatartókká – ezt javasolta a "világkereskedelmi szervezet" ("World Trade Organization, WTO") november 11-én a philadelphiai Wharton Business Forum Afrika-konferenciáján a földrészen érdekelt befektetőknek.

HVG Hetilap

Az élet Puskás után

Ismerősöm meséli, hogy elromlott a családi örökségként megmaradt karórája. Elvitte egy óráshoz, aki kézbe vette, megkukucskálta. - Puskás-féle Doxa! - dörmögte az orra alá. - Hogy érti ezt? - tudakolta ismerősöm. - Ezek a negyvenes évek végén készült órák csak Puskásék bőröndjében léphették át az országhatárt, ezért kapták ezt a nevet a szakmától.

HVG Hetilap

Korea és Irán

A jövendő világrendet két tárgyalás határozza meg, melyeket egymástól több ezer kilométerre folytat két sokban hasonló csoport. Pekingben az USA, Kína, Oroszország, Japán és a két Korea gyürkőzik egymással az észak-koreai atomprogramról, Bécsben Németország, Franciaország és Nagy-Britannia képviselői ülnek le időről időre az irániakkal, hogy Teherán atomprogramjáról egyeztessenek.

HVG Hetilap

Portré a legfőbb ügyészről

"1956-ban másodikos gimnazista voltam Mohácson, mi is felvonultunk a szovjet emlékműhöz. De akkor megjelent apám, felültetett a hintóra, mert ő azzal járt, és hazavitt" - emlékszik a 66 éves legfőbb ügyész, hogy ki tudja, mi mindentől mentette meg az uradalmi intézőből a baranyai állami gazdaságok főagronómusává emelkedő apjának szigora.

HVG Hetilap

Interjú az MNB-igazgatóval: Nagyon közel volt a pénzügyi krach

Az eddig bejelentett intézkedéseken túl új csomagra valószínűleg nem kell számítani, a versenyképesebb gazdaság megteremtéséhez viszont többre, olyan reformokra lenne szükség, amelyeknek még a vázlatos tervei is hiányoznak - véli Hamecz István (39 éves), a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezető közgazdásza.

Itthon

Orbán vigyázó szemeit Kósára vetette

A szombati Fidesz-kongresszus alapszabályt változtat, felállnak és a pártba szervülnek az önkormányzati tisztségviselőkből álló testületek. A vezetőjük Orbán Viktor lesz, nem pedig Kósa Lajos. Naná.

Vélemény

Roma svédcsavar

Tragikus, hogy a mélyszegénység peremhelyzetében vegetálók a határon túlra mennek, mert idehaza nem képesek kitörni a nyomorból. A mohácsi romák – és a magukat Svédországban romának vallók – azzal áltatják magukat, hogy amíg munkát nem találnak, fennakadhatnak a jóléti állam szociális hálóján. Reményeik épp olyan hiúak, mint a hazai szegénységpolitikusoké, akik közmunkától, munkahelyteremtő beruházásoktól várják a nyomor enyhülését.

Vélemény

Lévai Katalin szeretetre vágyik

A rendkívül sikeres társadalompolitikus, egyetemi oktató, író, főszerkesztő Lévai Katalin egyik írásában megvallja: a politikus, mint mindenki más, valójában egyetlen dologra vágyik, arra, hogy szeressék. Lévai Katalin karrierjében sikert sikerre halmozott, igaz, az államfői posztot nem tudta meghódítani. De a szeretet az más dolog.

Vélemény

Mi lesz a beteg „potyautasokkal”?

Nem lehet kizárni, hogy 2007 folyamán az eddigi „potyautasok" közül sok hullik majd ki a társadalombiztosítás rendszeréből. Vagy mert nem tudnak, vagy mert nem akarnak járulékot fizetni.

Vélemény

Magyar sors: elment Öcsibá

Miként a csepp mutatja az egész tengert, Puskás Ferenc sorsa Magyarországét mintázza. Kirobbanó, csiszolatlanul is szemkápráztató tehetsége abban a korszakban tündökölt idehaza, reánk irányítva az egész világ figyelmét, amelyet az utókor amúgy legszívesebben kitörölne emlékezetéből.

Vélemény

Egészségügy: legfőbb érték a pénz

Molnár miniszter reformjaival a szocialista éra jelmondat szintjén hangoztatott, de azért az egészségügy területén többé-kevésbé betartani óhajtott fundamentális tételét hajítja a szemétdombra, miszerint „legfőbb érték az ember”.

HVG Hetilap

Portré Dénes Balázsról

"A vitorlázás nálunk családi sport, én tízévesen kezdtem, ma már korábbi kapcsolatomban született, most 9 éves Bence fiam is egyedül versenyez" - kezdi egy elemi szabadságélménnyel a hazai civil jogvédelem 31 éves ügyvéd-élharcosa.

HVG Hetilap

"A közoktatás ma nem közszolgáltatás"

A közoktatás az utolsó olyan terület, ahol, rendszerváltás ide vagy oda, még ma is az antikapitalista szemlélet az uralkodó - állítja Sáska Géza (59 éves) oktatáskutató, aki szerint nem csupán pénzügyi kényszerek szólnak a reform mellett.

HVG Hetilap

Zengő Tubes

A magyar légtér biztonságával foglalkozó szakemberek már a kilencvenes évek első felében kimutatták, hogy az ország már nem sokáig képes teljesíteni a légi felderítési követelményeket. A szovjet gyártmányú radarok nagy részben elöregedtek, a rendszer 1994-re felélte technikai tartalékait, az alkatrészellátás bizonytalanná, a folyamatosan csökkenő költségvetési támogatás és az újabb és újabb haderőreformok következtében az amúgy is elavult rendszer fenntartása pedig egyre nehezebbé vált. Világos lett, hogy meg kell oldani a polgári légi közlekedés korszerű radareszközeivel (Kőrishegy, Ferihegy, Püspökladány) kompatibilis, ezáltal egységes rendszer kiépítését. De erre akkor nem került sor.

HVG Hetilap

Jöjjön, akinek jönnie kell!

Ez idáig csupán olyan félhivatalos információtöredékek kerültek nyilvánosságra, hogy a magyar kormány gyakorlatilag korlátozni tervezi a román és bolgár állampolgárok itteni munkavállalását. Ha valóban így történne, az Magyarország számára gazdaságilag káros, politikailag védhetetlen és teljesen fölösleges lenne.

Vélemény

Interjú a zsidógyűlölet megszállottjával

David Duke most is tartó magyarországi felolvasó körútján – amelyre a Lelkiismeret ’88, a Magyarok Világszövetsége és a MIÉP támogatásával érkezett - 2003-ban írt könyvét, a „Zsidó szupremácizmus – a zsidókérdés amerikai szemmel”-t népszerűsíti. A „világ legolvasottabb anticionista könyvét” - így hirdetik - a Gede testvérek adták ki, akik eddig is számtalan antiszemita művel lepték már meg a magyar közönség erre fogékony részét.

Itthon

Elnöki grácia csaló orvosoknak

Az irgalom az egyik legbecsesebb erény. Elvitatni csak roppantul indokolt esetben ildomos. Most – ha óvatosan is – mégis ezt tesszük.

Vélemény

Fejcsere a Magyar Hírlapnál

A Magyar Hírlap kiadója az egykori szovjet hírügynökség, a TASSZ közlemények lakonikus stílusában tudatta a publikummal: megválik Szombathy Pál főszerkesztőtől, helyettesétől és több munkatársától. A hivatalos közleményt olvasva Hofi örökbecsű poénja jut eszünkbe. A közönség mindazt megtudja, ami rá tartozik: vagyis semmit sem.

hvg.hu Vélemény

Szent-Iványi István: "pártom téves úton jár"

Kemény hangú levélben ítélte el Szent-Iványi István, az SZDSZ emblematikus politikusa a Gergényi Péter budapesti főkapitányt marasztaló, főként Kuncze, Demszky és Magyar nevéhez fűződő SZDSZ-állásfoglalást. A párt Európa Parlamenti képviselője a hvg.hu-nak Brüsszelből adott telefoninterjút.

1
354 355 356 357 358
390

A címlapról ajánljuk