Révész: Törpeség vagy Google-ság
Vélemény

Révész: Törpeség vagy Google-ság

Minél inkább lebutul a kampány, annál erősebb a késztetés, hogy butuljunk hozzá ideiglenesen. És minél inkább hozzábutulunk, annál inkább úgy maradunk. Vélemény.

Vélemény

Átoperálja Molnár az egészségügyet?

Orvosi hasonlattal élve: a társadalombiztosítás, kórház-és rendelőfinanszírozás átoperálása rizikós, de a jelenlegi állóvíz meghagyása esetén a “páciens” halálára nagy értékű fogadásokat köthetünk. Jó, hogy Molnár Lajos, a leendő Gyurcsány-kabinet egészségügyért felelős tagja nem az a konfliktuskerülő típus.

Itthon

Jó biznisz a házrombolás II.

A hvg.hu e témával foglalkozó cikkeiben konkrét példákkal mutatta be, hogy nem csupán leromlott épületek eladásáról van szó a VI. és a VII. kerületben, hanem befolyásos üzleti körök jól bejáratott módszereivel extra jövedelmek szerzéséről is. Eredetük meglehetősen korrupciógyanús. A politikai döntéshozók eleddig fülük botját sem mozdították.

hvg.hu Itthon

Gyurcsány király hatalma

Ki fogja le Gyurcsány kezét, ha túlságosan elveti a sulykot? Bence György, a Metazin.hu internetes szemle társszerkesztője beszéget Hirschler Richárddal, a hvg.hu főszerkesztőjével.

Vélemény

Táborélet-és halál a XX.században

A huszadik század folyamán a különböző totalitárius rendszerek csaknem 800 ezer magyar állampolgárt küldtek a halálba, jelentős részüket a gyilkolásra specializált megsemmisítő táborokban. Iszonyatos szám, arányaiban sokszorosan meghaladja a nyugateurópai országok veszteségeit. Joel Kotek és Pierre Rigoulot történészek "A táborok évszázada"c. munkájukban e különleges telephelyek történetét dolgozzák fel.

Vélemény

Szétverik, ami működik?

Az államigazgatás karcsúsítása jegyében eltűnnek a minisztériumok szakmai irányítását végző közigazgatási államtitkárok, a miniszterek helyettesei a politikai államtitkárok lesznek, az eddigi államtitkárhelyettesek avanzsálnak szak-államtitkárrá. Jó ez nekünk, magyar állampolgároknak? Nem annyira.

HVG Hetilap

Portré a leendő egészségügyi miniszterről

"A nyírbátori Báthori István Gimnáziumban határoztam el, hogy orvos leszek. Oda járt a jelenlegi pénzügyminiszter, Veres János is" - hívja fel a figyelmet egy érdekes oktatáspolitikai összefüggésre az 59 éves miniszterjelölt.

HVG Hetilap

A diplomácia utolsó esélye

Az iráni válság elképesztő gyorsasággal halad a rémisztő végkifejlet felé. Ma már ép ésszel senki sem kételkedhet abban, hogy Irán atomfegyver megszerzésén fáradozik. A teheráni rezsim ambíciójának mélyén az a törekvés húzódik, hogy Iránból az iszlám és a régió vezető nagyhatalma legyen, és így az ország a világ legerősebbjeivel egy sorba emelkedjen. Épp ez a törekvése különbözteti meg Észak-Koreától, hiszen Phenjan azért akar atomfegyvert szerezni, hogy azzal megerősítse elszigeteltségét. Az iráni egyeduralmi törekvések, a regionális status quo megkérdőjelezése és az atomfegyver megszerzésére tett erőfeszítés együtt különösen veszélyes kombináció.

Itthon

Lajos Iván élete és halála - I. fejezet

A Dunántúl Pécsi Egyetemi Kiadó és Nyomda által közreadott Szürke Könyv szerzőjének nevét a szélesebb közvélemény egyáltalán nem ismerte. Ki ez a dr. Lajos Iván? – kérdezgették egymástól az emberek –, ki az, aki az óvatoskodó köntörfalazást mellőzve határozott hangon szembefordult a politikai kurzus diktálta németbarát közhangulattal, s már a könyv előszavának címében is arra figyelmeztetett: „Mindenki felelős!” azért, hogy milyen irányba segít fordítani „a magyar sors kerekét”.

HVG Hetilap

"Az iWiW-tagok nem fogyasztók"

Az információs társadalom kialakulása üzleti, jogi, emberi és lelki összeütközésekkel jár. Ennek lehettünk tanúi az iWiW.hu internetes közösségi portál tulajdonosváltásakor (magánszemélyektől került a T-Online birtokába). Néhányan örömmel fogadták a hírt, mondván, az alkotók rászolgáltak fejlesztésük milliárdos ellenértékére.

HVG Hetilap

Faludy: harmadrendű a honi magyar irodalom

A szépirodalom nem éli túl a 21. századot - aggódik Faludy György (96 éves), aki szerint a bajok egyik gyökere, hogy kipusztulóban az emberi létforma egyik alapeleme, a beszélgetés.

Vélemény

Éretlen dinnye

Abszolút karakán módon jelentette ki a tévében az agrárminiszter, hogy nem tűri a dinnyeárak leverését. Mert az import a hazai termesztőknek kárt okoz. Azt nem említette, hogy a vevőknek is kárára lenne az olcsó görögdinnye. Habár ezzel ne kukacoskodjunk, meg azzal se, hogy ugyan mennyiben adekvát e populista karakánság a piacgazdaság természetével.

Itthon

Jó biznisz a házrombolás I.

Tízmilliárdok vesznek el a belvárosi házak értékesítésénél a hvg.hu becslése szerint, míg az évekkel ezelőtt nagy port kavart Tocsik-ügy mindössze 804 milliós sikerdíjról szólt. A VI. és VII. kerületi ingatlan panamákra több médium is fehívta a figyelmet, legutóbb az Óvás egyesület rendezett rendőri beavatkozással tarkított tüntetést.

hvg.hu Vélemény

Új kormány - régi arcok

Merész, megengedhetetlen, megtévesztő - Bence György, a Metazin.hu internetes szemle társszerkesztője válaszol a hvg.hu főszerkesztőjének kérdéseire.

Vélemény

Dávid és a két Góliát

A legkisebb parlamenti erő szemlátomást képtelen eldönteni: balra zárt, mérsékelt konzervatív-jobbközép tényező vagy balra (is) kacsingató, ideológiák-szekértáborok fölé emelkedő antipolitikus, “normális-magyarországos”, harmadikutas centrista képződmény legyen-e.

HVG Hetilap

Portré Szabó Csaba gyógyszerkutatóval

"Kovách Arisztid professzor volt az egyik tanítómesterem, neki már akkor volt Philadelphiában egy laborja. Na és persze ő sem volt akadémikus" - evez már nyitásként a hazatelepülése óta eltelt egy év alatt is viharosra nyilatkozott vizekre a 38 éves gyógyszerkutató.

HVG Hetilap

A filmipari Airbus esélyei

Az európai és az amerikai filmek harca egyidős a film történetével. David Puttnam, a téma egyik legrangosabb szakértője - az egyetlen európai, aki vezetett nagy amerikai stúdiót - a kezdetektől, az Edison és Lumiere vállalatai közötti, nacionalizmustól sem mentes versenytől eredezteti a filmpiac vezető szerepéért vívott immáron több mint százéves "be nem jelentett háborút".

HVG Hetilap

"Az államot ismét rendbe kell tennünk"

Németország éveken át a lehetőségei felett élt - mondja Thomas de Maiziere (52 éves), a nagykoalíciós német kormány kancelláriaminisztere, aki szerint a napi politikában a kompromisszumkeresés titka, hogy ne kerüljenek túlsúlyba az emóciók.

HVG Hetilap

A privilégiumok hagyománya

Az Akadémia két volt és jelenlegi elnöke egyaránt amellett áll ki, hogy az akadémiai tagság igenis legyen életfogytig tartó és felülvizsgálhatatlan, és hogy igenis járjon az akadémikusoknak komoly tiszteletdíj is, mindörökké. Amikor például az Operaházban éppen azon vitatkoznak, hogy nemcsak a jeles magánénekeseknek, de a hatodik alabárdosnak se legyen közalkalmazotti státusa, hogy mindenki a munkája és teljesítményének minősége után kapjon pénzt, a tudós testület úgy tesz, mintha legfőbb dolga a kiváltságok fenntartása volna, kolbászból van a kerítés, egyszer élünk, ami jár, az jár.

Vélemény

Etnobiznisz, újracsomagolva

A hazai minoritások képviseletéről rendelkező törvény jelenleg hatályos, átírt változata olyan gyógyszer, mely nagyobb kárt okoz, mint a betegség, amellyel szemben létrejött. Mintha a már amúgyis dögrováson lévő, szegény lovat még ki is herélnék.

hvg.hu Itthon

Taxi-bárók Ferihegyen

Budapest városvezetése egyelőre nem, ám Ferihegy új üzemeltetője rájött, ez így nem mehet tovább, kisöprik a taxis hiénákat a reptérről. A Fogyasztóvédelemhez beérkezett panaszok szerint, volt olyan turista, akitől húszezer forintot gomboltak le a reptéri fuvarért.

1
355 356 357 358 359
380

A címlapról ajánljuk