Mi jön most Ausztriában?
Világ

Mi jön most Ausztriában?

Miközben sok tekintetben beomlott vasárnap az osztrák második köztársaság, a Zöldek kivételével minden párt azért elégedett lehet. Ez pedig mégiscsak a választópolgárok kilencvenhét százalékát jelenti. Mi jön nyugati szomszédunknál a választások után?

Gazdaság

Orbán István: "Amit kaptunk, abból illik visszaadni"

Az Egis most a csúcson van, nekem maximális a reputációm, ezért nem szabad olyan helyzetbe kerülnöm, hogy valaki azt mondhassa, mit keres még itt ez a vén hülye - indokolta a HVG-nek a 66 esztendős Orbán István, hogy csaknem negyedszázadnyi vezérigazgatóság után a január végi közgyűlésen távozik a gyógyszercég éléről.

Vélemény

Adórendszer másként

Világos helyzetre, átlátható viszonyokra és pontos számokra van szükség, hogy új, valóban igazságos adórendszer alapjait rakhassuk le. Az évről évre toldozgatott-foldozgatott jelenlegiből ugyanis éppen ezek az összetevők hiányoznak. Pillanatnyilag csak találgatni tudjuk, mekkora részt viselnek a közös teherből a társadalom egyes tagjai, és ugyanígy fogalma sincs senkinek, valójában ki és pontosan mekkorát merít a közös javakat tartalmazó kosárból.

Vélemény

Portré Karafiáth Orsolyáról

"Nevem török vagy görög eredetű. Esetleg szlovák. Nekem elég, hogy szép hangzású" - sugall értékrendet a két kötete mellett számos művészeti kapcsolódású eseményen magát észrevetető, 29 éves alkotó.

Vélemény

Támadják Sólyom köszöntőjét

Már javában benne vagyunk 2006-ban, de még mindig téma Sólyom László államfő újévi köszöntője. Támadják innen-onnan, de beszélnek róla. Lehet, hogy ezt akarta?

Vélemény

Nem baba a Babakötvény?

A Babakötvény vegyes fogadtatásra talált, egyesek kampányszagú látszatintézkedést, mások nemes szociális lépést emlegettek. Az eddigi tapasztalatok szerint az ilyen jellegű ösztönzések nem igazán képesek visszafordítani a negatív demográfiai trendet.

MTI Világ

"Legalább gyermekeink életét próbáljuk helyrehozni"

Omar Abed El Shafi, az egyik Kelet -Jeruzsálemi kórház sebész főorvosa a palesztin mindennapokról, a széthúzásról, a január végén esedékes választások és a béke kilátásairól beszélt a hvg.hu tudósítójának.

Vélemény

Lomnici különös levele Vastaghnak

Érdemben nem foglalkozik egy végelszámolás alatt álló cég panaszával az Országgyűlés Alkotmány- és igazságügyi bizottsága, mert a Legfelsőbb Bíróság elnöke úgy tájékoztatta őt, hogy a társaság ügyében eljáró személy a cég képviseletére nem jogosult. Pedig dehogynem.

Vélemény

Portré: Bodor Ádám kerékpárügyi miniszteri megbízott

"A földrajz vonzott, de nem a leíró típusú geográfia, hanem a világ térszerkezete" - az idézet Bodor Ádámtól jelzi, miféle szellemi hátországból kerekezett az országos hatáskörbe a 28 esztendős, salgótarjáni születésű bicikli-főmegbízott.

Vélemény

Amikor a látszat(hivatalnok) csal

A visszaélések leleplezése helyett látszathivatalok bújnak ki a földből, ahol látszattisztségekben múlatják az időt alibiemberek. Ha mégis van, aki hivatalát komolyan veszi, azt előbb-utóbb elcsapják.

Vélemény

Babastop a szingliknek?

Törvénymódosítás készül, amelynek értelmében a terméketlennek bizonyult egyedülálló nők is igénybe vehetnék a lombikbébi-programot. Vannak, akiknek ez nem tetszik.

Vélemény

A genetika jövője

Noha a tudomány mai világában talán a genetika rejti a legizgalmasabb felfedezéseket, ez a terület annyira bonyolult, hogy lehetetlen pontosan felmérni, mit hoz a jövő. Ráadásul ebben a tudományágban a fejlődés nem lineáris, azaz nem a korábbi eredményekre támaszkodva, nem lépésről lépésre halad előre. Néhány éve, amikor elkészítettük a humán géntérképet, rájöttünk, hogy biológiai felépítésünk sokkal bonyolultabb, mint korábban gondoltuk, mivel az egyes emberek esetében nem csupán a különböző gének, hanem a gének és a környezeti hatások kombinációja is szerepet játszik biológiai lényük kialakításban.

Vélemény

Ha szeretsz is, utállak én

Kisebbfajta hisztéria tört ki ez év elején, amikor kiderült, hogy - lapcímeket idézve - "zöld akadály" keletkezett a 10-es úton, merthogy "minél rosszabb, annál jobb" alapon a sokak által szidott Levegő Munkacsoport több civil szervezettel a háta mögött a bíróságon is igyekszik megakadályozni az új nyomvonalon tervezett út építését. A múlt héten kiderült: mégsem lehetett teljesen alaptalan a helyi lakosság ellenségeinek kikiáltott zöldek tiltakozása.

Vélemény

"Egy ponton egyszer csak elszakad a cérna"

Ami most van Magyarországon, az még nem pénzügyi válság, csak baj - állítja Antal László, a makroökonómiai folyamatok egyik legelismertebb hazai szakembere. A 63 esztendős közgazdász sem a Pénzügyminisztérium, sem a Magyar Nemzeti Bank elemzéseinek nem hisz.

Vélemény

Portré az alkotmánybíróval

Építész szeretett volna lenni, de a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium fizika szakáról a szegedi egyetem jogi karára nyert bebocsátást a nemrég alkotmánybíróvá emelt, 47 esztendős jogtörténész.

hvg.hu Itthon

A profi boksz igazi hírverése

Elismerem, hogy vannak (voltak) nagy egyéniségek, akadnak izgalmas meccsek, de ha véletlenül belenézek valamelyik tévécsatorna éjszakai „bokszgálájába”, én valahogy mindig tehetetlen dulakodást, unalmas maszatolást, botrányos pontozást látok. Szombaton se volt ez másképpen. Vagyis dehogynem!

Vélemény

"Még manapság is ébernek kell lennünk"

Oroszország rossz irányba halad - véli Jurij Orlov atomfizikus és emberjogi harcos, több emberijog-védő csoport, köztük a nemzetközi Helsinki-mozgalom egyik alapítója, aki mégsem türelmetlen szülőhazájával szemben. A New Yorkban élő, 81 esztendős professzor szerint az emberi jogokért küzdőknek Nyugaton is résen kell lenniük.

Vélemény

Luxusprofit, luxusveszteség

Nyilvánvaló félreértésnek tűnhet tudományosan megalapozott közgazdasági fogalomként vizsgálni a luxusprofit kifejezést, mintha nem a politikai marketing kreált kampánytermékéről lenne szó. Mégis engedjük meg most magunknak azt a luxust, hogy ne csak balról vagy jobbról, hanem önmagában nézzük. A Marx előtti naivan romantikus antikapitalizmus stílusát idézi a luxusprofit elnevezés olcsó gazdagságellenessége. Nyilván szó sincs a profitorientált társadalmi-gazdasági modell megkérdőjelezéséről, mivel csak a luxus a kérdés. Az is igen furcsa módon.

Vélemény

Tubes-rózsák

Egyértelmű és még időben történt politikai döntés, a párbeszéd és tolerancia gyümölcse, bölcs kompromisszumot hozó megoldás, a környezetvédők győzelme, a civilek látványos és egyúttal mozgalmi sikere, ami a magyar alkotmányos demokrácia és a NATO-hoz tartozás közös sikere is egyben. Így jellemezhető a Zengő-ügy éppen tízéves története. A jellemzésnek csak az a hibája, hogy egyetlen megállapítása sem igaz.

Vélemény

Portré az APEH elnökhelyettesével

"Odahaza rendes erkölcsnevelést kaptunk apánktól. Akkor ezt reakciósnak mondták. Szóval mást hallottam tőle, mint az iskolában" - ad anekdotikus alaphangot a magyar adóigazgatás immár örökös második emberének tetsző, 54 esztendős elnökhelyettese.

Gazdaság

„Blair javaslataiban volt ráció”

A visegrádi négyeknek nincs költségvetési stratégiájuk, ezért utasították el, végiggondolásuk helyett Tony Blair javaslatait. Magyarországon sincs végiggondolva, hová akarunk a nemzeti fejlesztési tervben eljutni, „mindenki összevissza beszél” – fejtette ki Csaba László közgazdász, a CEU professzora a hvg.hu nak adott interjúban.

1
355 356 357 358 359
371

A címlapról ajánljuk