Vélemény

Megdöbbentő az államadósság

A magyar konvergencia programról kiszivárgott részletek megerősítik befektetők mind erőteljesebb gyanúját, hogy Magyarországnak legalább 6-8 évig várnia kell, amíg bevezetheti az eurót. Megdöbbenést okozott, hogy a kormány előrejelzése szerint az államadósság 2007-től kezdve legalább három évig a GNP 70 százaléka fölött marad.

Vélemény

Német teológus nyerte az Internetes vetélkedőt

Teológusok között továbbra is megosztott a vélemény, jogosan lett-e alig egy hónapja a német protestáns Jürgen Moltmann a teológia, igaz, nem hivatalos, világbajnoka. A teológus vetélkedőt július 9.-én, az olasz-francia labdarúgó VB döntő napján egy finn lutheránus teológus, Patrik Hagman rendezte blogján, amelynek mottója: „blog a pozitív kereszténységről egy hanyatló világban”. A legtöbb szavazatot Moltmann kapta.

Vélemény

Grass és Szabó István, fekete ing és ügynökkarton

Günther Grass közvéleményt sokkoló önvallomása múltjának eltitkolt szegletéről kínálja az alkalmat bizonyos hazai történésekkel való összevetésre. Grass a fekete egyenruhát húzta magára, Szabó pedig jelentéseket írt osztálytársairól, barátairól. Ám mindketten jól jönnek ki a botrányból. Szabó István jottányival se lett ügynökmúltja okán népszerűtlenebb, sőt. Grass életrajzi kötete szempontjából pedig promóciónak sem utolsó ez a váratlanul jött őszinteségi roham.

Itthon

Magyar szenvedélybetegség: a megnyitó ünnepély

A kajakosok, kenusok korán fekvő, korán kelő népek. Ezt nem ártott volna figyelembe venni a szegedi kajak-kenu-vb megnyitó ceremóniája rendezőiek sem. Ettől eltekintve meglepően szeriőz és összességében nívós volt a szerda esti ünnepély.

HVG Hetilap

Lebilincselő álszemérem

Jobb családokban lassan elkezdhetik nemzedékekre visszamenőleg válogatni a fénykép- és videoalbumokat, öncenzúrázni a dédi pelenka nélküli fekete-fehér babafotóit, a családi medenceavatók, balatoni, tengerparti nyaralások felvételeit. Ha valamelyik gyereken akár csak félrecsúszott a fürdőruha, már biztos ami biztos, jobb elégetni az emléket. A büntető törvénykönyv egyik legszerencsétlenebbül megfogalmazott tényállása, a "tiltott pornográf felvétellel elkövetett visszaélés" ugyanis a hazai jogalkalmazásban olyan, mint egy elszabadult hajóágyú.

HVG Hetilap

Portré Angyal Zoltánról

"Jó gyerek voltam, legfeljebb túl sokat fociztam, és későn mentem haza, ezért anyám néha jól elvert a hálószatyorral" - emlékszik a lapunk megjelenésével egy időben rajtoló kajak-kenu vébé 53 éves háttérfőszereplője, hogy nevelése korántsem nélkülözött drámai elemeket.

HVG Hetilap

Autópálya-építés és deficit

A kormány nemrég ismét módosította az államháztartási hiány számítását: a GDP 8,6 százalékában határozta meg a 2006. évi várható hiányt, holott júniusban még 8 százalékot tervezett. Gyurcsány Ferenc kormányfő és Veres János pénzügyminiszter az EU pénzügyi biztosával, Joaquín Almuniával Brüsszelben folytatott tárgyalásain azt a következtetést vonta le ugyanis, hogy a konvergenciaprogram elfogadásához az autópálya-építés költségeit nem a költségvetésen kívül, hanem azon belül kell elszámolni. A módosítás maga után vonta a 2007. és 2008. évi hiányterv megváltoztatását és az euró bevezetésének elhalasztását is 2011-re vagy későbbre.

HVG Hetilap

A tűzszüneten túl

A Biztonsági Tanács múlt heti határozatában a harci cselekmények azonnali megszüntetésére hívta fel a Hezbollahot és Izraelt, továbbá előirányozta nemzetközi és helyi erők Dél-Libanonba telepítését. Ezzel azonban még nem jönnek létre egy általános közel-keleti fegyvernyugvás feltételei. Felmerül a kérdés: vajon mindent megtettek-e már a nagyhatalmak a tartósabb közel- és közép-keleti fegyvernyugvásért?

Hirschler Richárd Vélemény

Amikor már óvtak a szex túladagolásától

Az 1981. augusztus 15-ei keltezésű szám egyik cikke óvott a szex túladagolásától - a reklámban. A szenet viszont túladagolták: a címlap a szén reneszánszára utalt. Akkor még senki sem gondolta volna, hogy alig tíz év múlva 26 millió tonna helyett csak 11 milliót termel a magyar szénbányászat. A gazdaság már akkor sem volt egyensúlyban, az embereknek volt képük többet fogyasztani, mint amennyit a terv előírt. A Tesco államtitokként kezelte a külföldre szerződött szakértők számát s keresetét, a jövő irodájába pedig több zsebszámológépet álmodtak a szakemberek.

Vélemény

Rassay Károly - egy igazi demokrata

Rassay Károly egyike volt a legtisztességesebb magyar polgári politikusoknak: elutasította mind a kommunista diktatúrát, mind Horthy kurzusát, a demokratikus államberendezkedés, a liberalizmus, az emberi szabadságjogok hirdetője volt. Jutalma Mauthausen, kitelepítés, küzdelmes öregkor volt .

HVG Hetilap

Portré Radnai Péterről

"Abban a Szemere utcai pesti házban cseperedtem, ahol Gálvölgyi János és Hernádi Judit is lakott. Egykori általános iskolámban pedig a nemrég avatott iskolai márványtáblára mindenféle hírességek nevét ráírták. Meglepetésemre az enyémet is. Lesz majd mit mutogatni a fiamnak" - húz ívet indulás és megérkezés közé a bel-, kül-, majd biztonságpolitikai újságíróból a szépipari vezérlap magyar verziójának élére fejlődő, 35 esztendős médiamunkás.

HVG Hetilap

Hess, madár!

Ha egy bronzmadár nem is tudja a szárnyát mozgatni, mindig vannak, akik képesek helyette is jó nagyokat összevissza csapkodni. Mostanában Buda úri negyedében zajlik a hajcihő. Az alkalom mindenképp színvallásra kényszerít: bizony sosem voltam képes egy köztéri szobor vélt vagy valóságos politikai, netán filozófiai mondanivalója okán heveny érzelmi reakciókat produkálni.

HVG Hetilap

Csapatjáték

A Ferencváros a másodosztályba ment, de a magyar futballgazdaság alapproblémái élvonalbeliek maradtak. A stadionok konganak az ürességtől, hiányoznak az MTK agárdi központjához hasonló futballmunkaerő-képzési központok, hiányos a futballmenedzsment tudásbázisa, alacsony a szurkolói kultúra, és még hosszan lehetne sorolni. A csapatok azonban külön-külön nem tudják a problémákat orvosolni, közös erőfeszítésekre van szükség.

Vélemény

Hangosan teregetett

Nem lesz magyar delegátus az ENSZ egyik emberi jogi bizottságában, miután a korábbi kiküldött, Morvai Krisztina cionistának titulálta lehetséges utódját, és izraeli nyomást vélt felfedezni a jelölésében.

Vélemény

A gyármogul esete a sajtószabadsággal

Távoznak a Magyar Hírlaptól a lap függetlenségének betartása fölött őrködő ombudsmanok, Majtényi és Miklósi. Gyaníthatóan a laptulajdonos zokon vette bírálatukat, amelyet ezek után az Élet és Irodalom hozott le.

Vélemény

Médiaháború a Közel-Keleten

Izrael és a Hezbollah háborúja nemcsak a frontokon zajlik, a közvélemény informálása, és persze befolyásolása legalább olyan fontos, mint egy–egy dél-libanoni falu elfoglalása, vagy az észak-izraeli városok elleni rakétatámadások.

Vélemény

Beugrás: Sztálin volt a mumus

A szakadék szélén… Az MTI bizalmas jelentései 1943-44-ből címmel megjelent kötet arra hívja fel a figyelmet, hogy a kiugrással hiába próbálkozó magyar politikusok több megértést érdemelnének az utókortól. Bár a tragédiák sorozatát nem akadályozhatták meg, 1942 és 1944 tavasza között sikerült feltartóztatniuk a nácik népirtás-gépezetét. A bolsevizmustól való – utóbb kiderült, jogos - félelem is bénította a náciellenes fellépést.

Vélemény

Hillert nem fogadta a Vatikán

A rossz előkészítés miatt Hiller Istvánt nem fogadták a Vatikánban. A magyar külpolitika átgondolt, korszerű stratégiáért kiált, a stratégia pedig szakszerűen és nyugodtan működő diplomáciai karért, amelynek véleménye meghallgatásra talál a döntéshozóknál. Göncz Kingára hatalmas munka vár: a külpolitikai stratégia kimunkálása mellett a magyar diplomácia, a külpolitikai döntéshozatal megerősítése.

1
355 356 357 358 359
384

A címlapról ajánljuk