Orbán Achilles-sarka
Itthon

Orbán Achilles-sarka

Orbán számára még mindig kiemelt feladat a demokratikus máz fenntartása, az, hogy őt Európa elfogadja civilizált, européer politikusnak. Vélemény.

Vélemény

Rákdaganat a felsőoktatásban

Csak egyetemi szinten, mesterdiplomával végzettek taníthatnának a jövőben, ha az Oktatási Minisztérium napokban elkészült rendelettervezete hatályba lépne. A tervezet a felsőoktatás bolognai (kétciklusú) átalakítását szabályozza, de a tárca árukapcsolással két olyan - a bolognai megállapodásban nem szereplő - szabályt adott hozzá, amely radikálisan megváltoztatná a tanárképzés és a felsőoktatás szerkezetét. Egyiket sem előzte meg részletes, az egyes szakok sajátságait figyelembe vevő hatástanulmány.

Vélemény

Portré az Alexandra Könyvkiadó igazgatójával

"Legelső könyvélményem a Robinson Crusoe volt. Utáltam, mert kötelező volt. Aztán az Egri csillagokba már szerelmes voltam, a Vukot pedig tizenötször is elolvastam" - emlékszik az utcai könyvárusból szűk másfél évtized alatt az ország egyik legtekintélyesebbé lett, 37 esztendős könyvkereskedője és -kiadója, miként formálódott könyvízlése.

Vélemény

Gémesi György ürügyei

Gémesi György szakított az MDF-fel egyet jelentő Dávid Ibolyával, mondván, a pártelnök nem zárta ki kategorikusan a koalíció lehetőségét az MSZP-vel és az SZDSZ-szel.

Vélemény

A gyereknevelés nem tesz rosszat a karriernek

Fontosabb szerephez jutni a gyerekük életében, és több időt tölteni velük – ezt szeretnék elérni az apák közül sokan; azok is, akik ma sokkal inkább részt vesznek a gyerekük mindennapjaiban, és jóval több időt szakítanak rájuk, mint annak idején a saját apjuk.

Vélemény

Jogalkotásból elégtelen

Egyre erősebb a gyanúm, hogy a Belügyminisztériumban a jogalkotási munkát úgy végzik, ahogy egyes úgynevezett befogadó színházak működnek. Bárki, aki arra jár, előadhatja a darabját, koncepcionálhat, törvénytervezetet írhat, sőt a parlament elé is terjesztheti azt, ha szépen kéri. Máskülönben nehezen magyarázható, hogyan sikerült a BM-nek a vagyonőrökről szóló törvény 1998-as változatát, majd miután az elbukott az alkotmányossági teszten, a 2005-ben elkészült új szövegét is úgy kodifikálnia, hogy mindkettő pont ugyanabból az okból minősüljön alkotmányellenesnek.

Vélemény

Se koncepció, se dizájn: jelenlétünk a Frankfurti Könyvvásáron

A magyar standnak két értelmes momentuma van. Az egyik polcon magyar szerzők idegen nyelven megjelent művei; bár a koncepció nem látszik. Egy kellemesebb sarokban meg az utóbbi időben megjelent, nagyobb visszhangot kiváltó szépirodalmi művek sorakoznak. De a többi botrány. - Kritikusunk a helyszínen járt.

Vélemény

’56-os tabuk és fétisek

Bármennyire próbálja a Fidesz “polgári forradalomnak” beállítani '56-ot, résztvevőinek többsége nem többpártrendszerű parlamentáris jogállamot, szabadpiaci gazdaságot akart, inkább valamiféle utópikus, harmadikutas, közösségi szocializmust.

Itthon

Koestler-konferencia a Terror Házában

Arthur Koestler személyiségéről és munkásságáról rendezett egynapos konferenciát a Terror Háza. Schmidt Máriának, Faludy Györgynek, Sárközy Mátyásnak és Dalos Györgynek egyformán tapsolt a nemcsak korban, de politikai meggyőződésben is vegyes összetételű közönség.

HVG Vélemény

"Rugalmasabbá kell tenniük munkaerőpiacukat"

Borzalmas nyűg avagy áldásos örökség a sokat emlegetett európai szociális modell? Az EU állam- és kormányfőinek Hampton Court-i informális csúcsa előtt erről kérdeztük André Sapir professzort. Az Európai Bizottság elnökét segítő gazdaságpolitikai elemzőcsoport 55 éves tagjának válasza egyértelmű: a fenntarthatatlanná vált szociális rendszerek alapos reformját lehetetlen megúszni.

Vélemény

Portré az országos főállatorvossal

"Már kisiskolásként sok állat volt körülöttem, kutya, macska, halak, galambok, papagáj, béka. És magam gondoskodtam róluk" - húz egyenes vonalat az időben visszafelé a madárinfluenza-frász okán egy csapásra keresett interjúalannyá lett, nemrég országos főállatorvossá emelt, alig 34 esztendős élelmiszer-higiénikus.

Vélemény

Malina János: Eszterháza elrablása?

Az Eszterházán rendezett idei, Schiff András és barátai című fesztivál kapcsán hecckampány indult a koncertszervező Strém Kálmán, a Magyar Hangversenyrendezők Egyesületének közelmúltban visszavonult elnöke ellen, akiről a zenészvilágban minden barátja és ellensége pontosan tudja, a magyar koncertéletben éppenséggel osztogatni és nem fosztogatni szokott. Kevesen tudnak azonban arról, milyen mélyebb konfliktus áll az események hátterében.

Vélemény

Lendületben az adósságspirál

Ijesztően növekszik Magyarország államadóssága miközben folyik a pártok választás elötti ígéret-dömpingje. Akárki alakít is kormányt jövőre, a közszolgáltatásokba be kell vonnia a piaci logikát és a magántőkét, az állami eladósodás ugyanis nem folytatódhat.

Gazdaság

Hétszer lépni, egyszer vágni

Nem kell minden kívülről érkező javaslatot végrehajtani, de most az ország érdeke is a költségvetési szigorítás - hangsúlyozta a HVG-nek Veres János pénzügyminiszter, akit az utóbbi hetek viharos pénzügyi eseményeiről és az ezekhez kapcsolódó, egymásnak sokszor ellentmondó politikusi megnyilatkozásokról kérdeztünk.

Vélemény

"A Szent Korona-tanra nem építhető köztársaság"

Sokan aszerint emlékeznek '56-ra, hogy minek van éppen piaca - jelentette ki a HVG-nek az Országgyűlés korelnöke, a 84 éves Horváth János fiataldemokrata képviselő, aki az utolsó élő kapocs a T. Házban a második és a harmadik köztársaság parlamentje között.

Vélemény

Portré a Fiatal Baloldal új elnökével

Mondhatni, az anyatejjel szívta magába a médiával kapcsolatos tudnivalókat a szocialisták hivatalos ifjúsági szervezetének második nekifutásra befutó, 27 esztendős új eleje: a mama, Hortobágyi Éva korábban sokat foglalkoztatott tévés újságíró.

Vélemény

Az útitárs visszakérdez

A baloldalt többnyire a szegénység, a kiszolgáltatottság elleni harc szervezi. Az utóbbi 60 évben így volt ez Amerikában és Európában egyaránt. Aztán mindig kiderült, hogy a szegénység makacsul ellenáll, szinte lehetetlen legyőzni baloldali eszközökkel. Ez a keserű felismerés vezet a baloldali exodushoz - rendszerint a szegénység elleni harc kudarca terelt át több ismert gondolkodót a jobboldali vagy liberális táborba. Ez történt Reagan elnökkel, Milton Friedmannal, az amerikai neokonzervatív mozgalom prominens tagjaival, a francia Raymond Aronnal vagy az osztrák Friedrich von Hayekkal.

Vélemény

Kisiskolás ötlet

Minél tovább töröm rajta a fejem, annál kevésbé értem, mi végre gondolta úgy a szocialista miniszterelnök, hogy a kormány nevében foglaljon állást az utóbbi időben amúgy kevéssé előtérben szereplő egyik kérdésben, amely történetesen részben a - mondhatni tradicionálisan - szabaddemokrata vezetésű oktatási tárca, illetve legfőképpen a települési önkormányzatok hatáskörébe tartozik. Az úgynevezett kisiskolák fenntarthatóságáról van szó, vagyis arról, hogy legyen-e minden egyes falunak külön iskolája, ahová kizárólag a településbeli gyerekeket járatják - őket viszont csak oda. Amennyiben erre a kérdésre határozott és egyértelmű igen a válasz, az a jelenlegi támogatási rendszer mellett nem látszik sem túl ésszerűnek, sem igazán megvalósíthatónak.

Vélemény

Gyurcsányi pálfordulás

Gyurcsány Ferenc kormányfővé választása együtt járt annak burkolt-félhangos kimondásával, hogy a száznapos programoknak titulált osztogatás kivéreztette a büdzsét. És mivel már a startnál ellőttük a muníciót, a finisben már nem lehet voksvásárló költekezésbe fogni. Pálfordulását a választások közeledte, illetve a baloldal ideológiai válsága magyarázza.

Vélemény

Lesz-e magyar csoda?

Harmincöt éve, 1970 decemberében Willy Brandt nyugatnémet kancellár Varsóba látogatott. Van-e valaki a HVG ifjabb olvasói közül, aki - anélkül, hogy megnézné az interneten - tudná, mi volt ennek a hivatalos látogatásnak az eredeti célja? Mi, őszbe csavarodott fejűek is csak arra emlékszünk, hogy Brandt a varsói gettó emlékműve előtt váratlanul letérdelt. Ez az emlékezetes intermezzo nem szerepelt a programban, a kancellár spontán tette, amit tett.

1
358 359 360 361 362
372

A címlapról ajánljuk