TGM: Egyszerű ez nagyon
Itthon

TGM: Egyszerű ez nagyon

A választás valódi kérdése az etnikai-faji probléma volt. A radikális jobboldali kormány tézisét ismerjük, de mi volt az ellenzék válasza? Ez: „drága magyar testvéreink, voltaképpen mi is fajgyűlölők vagyunk, ne piszkáljatok már bennünket, megtartjuk a kerítést, na”.

HVG Hetilap

Portré a leendő egészségügyi miniszterről

"A nyírbátori Báthori István Gimnáziumban határoztam el, hogy orvos leszek. Oda járt a jelenlegi pénzügyminiszter, Veres János is" - hívja fel a figyelmet egy érdekes oktatáspolitikai összefüggésre az 59 éves miniszterjelölt.

HVG Hetilap

A diplomácia utolsó esélye

Az iráni válság elképesztő gyorsasággal halad a rémisztő végkifejlet felé. Ma már ép ésszel senki sem kételkedhet abban, hogy Irán atomfegyver megszerzésén fáradozik. A teheráni rezsim ambíciójának mélyén az a törekvés húzódik, hogy Iránból az iszlám és a régió vezető nagyhatalma legyen, és így az ország a világ legerősebbjeivel egy sorba emelkedjen. Épp ez a törekvése különbözteti meg Észak-Koreától, hiszen Phenjan azért akar atomfegyvert szerezni, hogy azzal megerősítse elszigeteltségét. Az iráni egyeduralmi törekvések, a regionális status quo megkérdőjelezése és az atomfegyver megszerzésére tett erőfeszítés együtt különösen veszélyes kombináció.

Itthon

Lajos Iván élete és halála - I. fejezet

A Dunántúl Pécsi Egyetemi Kiadó és Nyomda által közreadott Szürke Könyv szerzőjének nevét a szélesebb közvélemény egyáltalán nem ismerte. Ki ez a dr. Lajos Iván? – kérdezgették egymástól az emberek –, ki az, aki az óvatoskodó köntörfalazást mellőzve határozott hangon szembefordult a politikai kurzus diktálta németbarát közhangulattal, s már a könyv előszavának címében is arra figyelmeztetett: „Mindenki felelős!” azért, hogy milyen irányba segít fordítani „a magyar sors kerekét”.

HVG Hetilap

"Az iWiW-tagok nem fogyasztók"

Az információs társadalom kialakulása üzleti, jogi, emberi és lelki összeütközésekkel jár. Ennek lehettünk tanúi az iWiW.hu internetes közösségi portál tulajdonosváltásakor (magánszemélyektől került a T-Online birtokába). Néhányan örömmel fogadták a hírt, mondván, az alkotók rászolgáltak fejlesztésük milliárdos ellenértékére.

HVG Hetilap

Faludy: harmadrendű a honi magyar irodalom

A szépirodalom nem éli túl a 21. századot - aggódik Faludy György (96 éves), aki szerint a bajok egyik gyökere, hogy kipusztulóban az emberi létforma egyik alapeleme, a beszélgetés.

Vélemény

Éretlen dinnye

Abszolút karakán módon jelentette ki a tévében az agrárminiszter, hogy nem tűri a dinnyeárak leverését. Mert az import a hazai termesztőknek kárt okoz. Azt nem említette, hogy a vevőknek is kárára lenne az olcsó görögdinnye. Habár ezzel ne kukacoskodjunk, meg azzal se, hogy ugyan mennyiben adekvát e populista karakánság a piacgazdaság természetével.

Itthon

Jó biznisz a házrombolás I.

Tízmilliárdok vesznek el a belvárosi házak értékesítésénél a hvg.hu becslése szerint, míg az évekkel ezelőtt nagy port kavart Tocsik-ügy mindössze 804 milliós sikerdíjról szólt. A VI. és VII. kerületi ingatlan panamákra több médium is fehívta a figyelmet, legutóbb az Óvás egyesület rendezett rendőri beavatkozással tarkított tüntetést.

hvg.hu Vélemény

Új kormány - régi arcok

Merész, megengedhetetlen, megtévesztő - Bence György, a Metazin.hu internetes szemle társszerkesztője válaszol a hvg.hu főszerkesztőjének kérdéseire.

Vélemény

Dávid és a két Góliát

A legkisebb parlamenti erő szemlátomást képtelen eldönteni: balra zárt, mérsékelt konzervatív-jobbközép tényező vagy balra (is) kacsingató, ideológiák-szekértáborok fölé emelkedő antipolitikus, “normális-magyarországos”, harmadikutas centrista képződmény legyen-e.

HVG Hetilap

Portré Szabó Csaba gyógyszerkutatóval

"Kovách Arisztid professzor volt az egyik tanítómesterem, neki már akkor volt Philadelphiában egy laborja. Na és persze ő sem volt akadémikus" - evez már nyitásként a hazatelepülése óta eltelt egy év alatt is viharosra nyilatkozott vizekre a 38 éves gyógyszerkutató.

HVG Hetilap

A filmipari Airbus esélyei

Az európai és az amerikai filmek harca egyidős a film történetével. David Puttnam, a téma egyik legrangosabb szakértője - az egyetlen európai, aki vezetett nagy amerikai stúdiót - a kezdetektől, az Edison és Lumiere vállalatai közötti, nacionalizmustól sem mentes versenytől eredezteti a filmpiac vezető szerepéért vívott immáron több mint százéves "be nem jelentett háborút".

HVG Hetilap

"Az államot ismét rendbe kell tennünk"

Németország éveken át a lehetőségei felett élt - mondja Thomas de Maiziere (52 éves), a nagykoalíciós német kormány kancelláriaminisztere, aki szerint a napi politikában a kompromisszumkeresés titka, hogy ne kerüljenek túlsúlyba az emóciók.

HVG Hetilap

A privilégiumok hagyománya

Az Akadémia két volt és jelenlegi elnöke egyaránt amellett áll ki, hogy az akadémiai tagság igenis legyen életfogytig tartó és felülvizsgálhatatlan, és hogy igenis járjon az akadémikusoknak komoly tiszteletdíj is, mindörökké. Amikor például az Operaházban éppen azon vitatkoznak, hogy nemcsak a jeles magánénekeseknek, de a hatodik alabárdosnak se legyen közalkalmazotti státusa, hogy mindenki a munkája és teljesítményének minősége után kapjon pénzt, a tudós testület úgy tesz, mintha legfőbb dolga a kiváltságok fenntartása volna, kolbászból van a kerítés, egyszer élünk, ami jár, az jár.

Vélemény

Etnobiznisz, újracsomagolva

A hazai minoritások képviseletéről rendelkező törvény jelenleg hatályos, átírt változata olyan gyógyszer, mely nagyobb kárt okoz, mint a betegség, amellyel szemben létrejött. Mintha a már amúgyis dögrováson lévő, szegény lovat még ki is herélnék.

hvg.hu Itthon

Taxi-bárók Ferihegyen

Budapest városvezetése egyelőre nem, ám Ferihegy új üzemeltetője rájött, ez így nem mehet tovább, kisöprik a taxis hiénákat a reptérről. A Fogyasztóvédelemhez beérkezett panaszok szerint, volt olyan turista, akitől húszezer forintot gomboltak le a reptéri fuvarért.

HVG Hetilap

Portré Sipos Jánosról

"Egyszerű parasztember szüleim még 12 évesen sem engedtek le egyedül fürdeni a szülőfalumhoz, Sükösdhöz közeli főcsatornára, amit a hasonló korú srácok már régen megtehettek" - emlékszik egy szerencsétlen fejesugrás nyomán elvesztett legidősebb bátyja miatti korai korlátokra az érettségi-ügyekben sokszor megszólított, 50 esztendős főhivatalnok.

HVG Hetilap

A tér visszavétele

Régóta nem kavar vihart minálunk egy új magyar dráma bemutatója. Most viszont az volna meglepő, ha nem csapnának fel az indulatok, a budapesti Katona József Színház ugyanis darázsfészekbe nyúlt legutóbbi premierjével. Papp András és Térey János drámája, a Kazamaták kemény, kegyetlen szöveg. 1956. október 30-án játszódik a Köztársaság téren, a budapesti pártház ostromakor. Pontos, éles előadás született belőle a forradalom ötvenedik évfordulóján - amikor a politikai oldalak láthatóan arra készülnek, hogy bevégezzék másfél évtizedes, jobbára szégyenteljes munkájukat: végleg bedarálják 1956-ot, s dűlőre vigyék, ki uralja a róla való beszédet.

HVG Hetilap

Nappali holdkórosság

Nem lehet könnyű szegény Csoóri Sándornak. Legújabb megnyilatkozásai legalábbis erről tanúskodnak. Április elején a nagy (fél)össznépi Kossuth téri választási happeningen például mikrofonba sirámolta, mennyire viszolyog a választási kampányoktól. Zsigeri utálatánál csak "a magyarok visszamagyarosítását" célul tűző kétségbeesett eltökéltsége lehetett nagyobb, amikor azt fejtegette, hogy "az ország kormányzásához elég volna néhány száz ember", ezért tehát "még demokráciára se lenne szükség, ha létezne igaz politika". A névsor ismertetésével azonban a költő adós maradt.

HVG Hetilap

Interjú Navracsics Tiborral, a Fidesz frakcióvezetőjével

A pártban szükséges változások egyik garanciájaként tekint Orbán Viktorra a Fidesz új frakcióvezetője, Navracsics Tibor (39 éves). A politológusból lett politikus szerint a pártnak, bár politikája egyelőre képlékeny, kellő tartalékai vannak ahhoz, hogy már az őszi helyhatósági választásokon javítson.

hvg.hu Itthon

Értelmetlen fahalál a Budai Várban

Néhány nappal ezelőtt az egykori Bástyasétány gesztenye-, illetve juharfáiból kivágtak 29-et, helyükre díszcseresznyefákat ültettek. A Vár lakói döbbenten szemlélték a pusztítást. Nagy Gábor Tamás polgármester szerint a fakivágás nem tartozik kompetenciájába. Soproni szakemberek egyetlen beteg fa kivágását javasolták.

1
358 359 360 361 362
383

A címlapról ajánljuk