Választás 2006

Gyurcsány-Orbán vetélkedő - de hogyan?

Nem túl sanszos, hogy a Méltányosság Politikaelemző Kört kérik fel házigazdának az április 5.-ére tervezett Gyurcsány-Orbán vitához. Pedig annak létrejöttéhez nagyban hozzájárultak. A Kör társelnökét, Csizmadia Ervin politológust kérdeztük.

hvg.hu Vélemény

Nem a demokráciát, Debreczeni Józsefet féltem

Debreczeni József a Népszabadságban parlamentáris jogállamot félti, melyet szerinte “most először fenyeget komoly veszély a rendszerváltás óta.” Én viszont a magam részéről Debreczenit féltem. Nem lenne jó ugyanis, ha a kitűnő, (magának függetlenséget kiverekedő) publicista és biográfus korpa – azaz fordított Kasszandrák és megélhetési paranoiások – közé keveredne.

Választás 2006

"Orbán vezér vagy Gyurcsány vezér"

A rendszerváltás utáni Magyarországon Orbán Viktorral kezdődött, de nem Gyurcsány Ferenccel fejeződik be a vezérelvű demokrácia pályafutása - állítja Körösényi András. A 47 esztendős politológus szerint ez egyelőre nem hoz nagy bajt a fejünkre.

Vélemény

Az Orbán-jelenség

"Folyton más eszmét és alakot öltő embertelen hatalomvágy" jellemzi Debreczeni József szerint Orbán Viktort. Némileg vitába szállnék ezzel a sokak által elfogadott megállapítással. Bár Orbán kijelentései kétségtelenül gyakori irányváltásról tanúskodnak, nincs ember, akit egyetlen tulajdonság határozna meg. A hatalomvágy maga is sokféle lehet. Folyton más eszmét és alakot öltő formája nem annyira a vezértípusra, mint a követőkre jellemző, akik mindig az épp uralkodó hatalom hívei, annak kegyeire pályáznak, részesei, haszonélvezői (netán örökösei) akarnak lenni. A mindenáron hatalomra törő személyiség majdnem mindig szenvedélyes elkötelezettje "egyedül megváltó" világnézetének.

Vélemény

A Kádár-klónok támadása

A nemzeti ünnepeken megejtett kitüntetés-átadók évről-évre nagyobb eséllyel tarthatnak igényt “a holdudvari bulisták körülnyalása” megtisztelő címre. Hogy előbb-utóbb minden, az aktuális kormányzópárt(ok) választási kampányában haknizó klientúra-lovagra sor kerül egyszer, azt eddig is tudtuk. De a mostani plecsnitűző-ceremóniával a jelenlegi kormány átlépett egy határt.

Világ

Hogyan szerezték meg Hruscsov titkos beszédét?

Nyikita Hruscsov 50 évvel ezelőtt, a Szovjet Kommunista Párt 1956. február 14–25 között tartott XX. Kongresszusának utolsó napján, zárt ülést hívott össze. Itt elmondott titkos beszéde először leplezte le – ha csak a jéghegy csúcsát érintve is, – a bolsevik terror szörnyűségeit. Igaz, mindent Sztálinnak tulajdonított, és meghirdette a visszatérést a „lenini normákhoz”. De ez sem segített. Megindult az erjedés a „szocialista” országokban, a nemzetközi baloldali mozgalmakban, 33 évvel később pedig a szovjet világrendszer összeomlott. A titkos beszéd egy varsói zsidó fiatalember, Viktor Grajewski jóvoltából nem sokkal elhangzása után nyilvánosságra került. Grajewski 81 éves, Izraelben él, és a hvg.hu tudósítójának a beszéd nyilvánosságra kerülésének krimibe illő részleteiől számol be.

Vélemény

Portré Ungváry Krisztiánról

"Egyik barátom maga készítette kis katonafiguráival lejátszottuk a hétéves háborút. Én voltam a porosz sereg, mert inkább rokonszenveztem a támadókkal" - mesél intellektuális ébredezéséről a tanulmányaival, cikkeivel, közéleti megnyilvánulásaival a közvéleményt sorozatban meghökkentő, 36 éves történész.

Vélemény

Rehabilitáljunk!

A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága bizonyítottság és bűncselekmény hiányára hivatkozva felmentette az 1959-ben halálra ítélt Kristóf László egykori csendőrnyomozót a Ságvári Endre 62 évvel ezelőtti megölésével összefüggésben indult felülvizsgálati eljárásban. Az újságok szerint a bíróság azzal indokolta a döntését, hogy a csendőrök jogszerűen lőttek rá a fasiszta Magyarországon körözés alatt álló és egyébként is illegálisan fegyvert viselő és használó civilre, miután a kínzókamrába való bevonulásra felszólító, jogszerű hatósági utasításnak önként nem tett eleget. Kristóf ráadásul nem is lőhette le az egyébként jogszerű intézkedés során törvénysértően ellenálló civilt, mivel a halálos lövés pillanatában éppen a földön feküdt. Azt pedig még a nagymamám is tudja, hogy egy földön fekvő csendőrnyomozó nem képes illegális kommunistákra lövöldözni.

Vélemény

Balogh páter, Rákosi titokzatos segítője

Az utóbbi időben számos, évtizedek óta „alvó”, egykori ügynököt lelepleztek történészek és újságírók, akik a kultúra, a sport területén, illetve a katolikus egyház hierarchiájában foglaltak el jelentős pozíciókat. Balogh páter több volt egyszerű ügynöknél, Rákosi mellett asszisztált az ellenzéki pártokat felszámoló szalámi-politikához.

hvg.hu Választás 2006

Mikola a dzsoli dzsóker?

A rendszerváltás óta most először egy politikai erő miniszterelnökhelyettes-jelöltet is állít országos listáján. Senki sem számított Mikola Istán feltűnésére egy ilyesféle szerepkörben. Orbán pártelnök döntése találgatásokra ad alkalmat. A hvg.hu kommentárja.

Világ

Interjú az izraeli hírszerzés nagy öregjével

1956 tavaszán Ámosz Manor, az izraeli kémelhárítás, a Sin Bet akkori főnöke egy fotokópiát nyújtott át Ben Gurion izraeli miniszterelnöknek. A dokumentum Hruscsovnak a 20. kongresszuson elhangzott szigorúan titkos, Sztálint leleplező beszédét tartalmazta. Ámosz Manor, akit 88 éve Mendelovics Artúrként anyakönyveztek Máramarosszigeten, interjút adott a hvg.hu jeruzsálemi tudósítójának.

Választás 2006

Kuncze: "Nem ájulok be ijedtemben a sarokba"

Nagy jövőt jósol a politikában pártja ifjú titánjának, Kóka Jánosnak az SZDSZ jelenlegi elnöke, az 56 éves Kuncze Gábor, aki bár a választások után megszorításokkal járó reformokat tart szükségesnek, kampányidőben nem szívesen beszél ezek mikéntjéről.

Vélemény

Portré Schobert Norbertről

"Mindig másokon akartam segíteni, valószínűleg túl sok népmesét olvastam" - avat életfilozófiájának feltehető eredetébe az aerobikkirályból fitnesz-nagyvállalkozóvá lett 35 éves életmódművész.

Vélemény

A debreceni gondolat

Januárban debreceni kampánynyitó beszédében Orbán Viktor meghirdette a "vadkapitalizmus" lezárását, egyszer s mindenkorra. Élesen bírálta a kapitalizmus fő hajtóerejét, a versenyt, amely "a legjobbat hozza ki a termékekből, és a legrosszabbat az emberekből", amivel februári évértékelőjében a "magyar szolidaritást" szegezte szembe. A romantikus antikapitalizmus eme újabb orbáni meghirdetésével kapcsolatban két kérdést kell feltennünk: egyfelől, hogy kínál-e megoldást az ország gondjaira, másfelől pedig, hogy hitelesen beszélhet-e szolidaritásról az állítólagos vadkapitalizmussal szemben az az Orbán Viktor, aki négy éven át Magyarország miniszterelnöke volt.

Választás 2006

Díszzsidó és díszcigány két jó barát

Nem tudom, mekkora veszteség a Köztársaság térnek és különösen a köztársaságnak, hogy Pásztor Tibor bizonyosan nem lesz országgyűlési képviselő, de ha az ország mentálhigiénés érdekeit tartotta volna szem előtt, nem lett volna szabad lemondania listás helyéről. Lemondása ugyanis kapituláció.

Vélemény

Szüret - az elfogult oknyomozás iskolapéldája

Ferenczi Krisztina „Szüret (Az Orbán-vagyonok nyomában)” című könyve egy hónappal a választások előtt jelent meg. Ez lehet akár üzleti megfontolás is. Inkább azzal van baj, hogy a neki ellenszenves politikus dolgait olyan egyoldalúan tárja (inkább túrja) fel, hogy oknyomozása már-már manipulatívnak tűnik.

Hirschler Richárd Itthon

Mit tesz a Fidesz, ha győzelmet arat? - interjú

Elutasítja a Fidesz a gazdasági nacionalizmust, a bezárkózást, idegenellenességet, ugyanakkor, amennyiben kormányt alakíthat, aktívan támogatni fogja – EU pénzek bevonásával - a kis- és középvállalatok feltőkésítését, a foglalkoztatottság növelését, az államigazgatás áramvonalasítását – fejtette ki a hvg.hu-nak Cséfalvay Zoltán, az Andrássy Egyetem tanára, a párt gazdasági programjának egyik szülőatyja.

Vélemény

Balról zsidózók

Szomorú, hogy itt tartunk tizenhat évvel a rendszerváltás után, melytől sokan azt remélték, „a téma egyszer s mindenkorra lekerül a napirendről”. Pásztor Tibor természetesen csak annyira antiszemita, mint Deutch-Für Tamás, vagy mint jómagam: semennyire. Csak éppen egy olyan, bizalmas körben elterjedt kifejezést használt, mely a nyilvánosság terébe emelve disszonánsan cseng nálunk, azaz „zsidózott”.

Vélemény

Kampány Pannóniában: itt mindenki megőrült?

Gyurcsány kényszermunkatáborba száműzné politikai ellenfeleit, „kapjátok be” mutatással alázza le az országot, és náci ihletésű jelszavakat propagál – Orbán import-szavazatokkal akar nyerni, lenyúlja az MSZP titkos választási stratégiáját, munkatársa már négy éve kötelet ígért a politikai ellenfeleknek. Ha ezek a kölcsönös vádak nem tartoznának a halálosan komoly kampányhoz, röhögni lenne kedvünk.

Vélemények

Hidegháborús szelek

Az európai fővárosokban joggal ad okot aggodalomra, hogy a muszlim világban utcai tüntetéseken nyilvánosan meggyalázzák az európai zászlót, lerohanják a nyugati követségeket, halállal fenyegetnek karikaturistákat. Pedig az igazi baj még nem is látható. A karikatúrákra való heves reagálás csak a felszökő láz a vírus által fertőzött beteg szervezetben, figyelmeztetve, hogy súlyos a kór!

1
360 361 362 363 364
380

A címlapról ajánljuk