Mi jön most Ausztriában?
Világ

Mi jön most Ausztriában?

Miközben sok tekintetben beomlott vasárnap az osztrák második köztársaság, a Zöldek kivételével minden párt azért elégedett lehet. Ez pedig mégiscsak a választópolgárok kilencvenhét százalékát jelenti. Mi jön nyugati szomszédunknál a választások után?

Itthon

Kopókacsa

Közbiztonságunkról bús képet festünk magunknak: félünk a betörőktől, az útonállóktól és újabban a terroristáktól. Gyanús a sötét bőrű, a szakadt idegen, a fuxos kopasz. Társadalmi önvédelmünk fontos része, hogy számos előjogot engedünk a rendőröknek. Például lőfegyvert tarthatnak, s azt nem csak közvetlen életveszély esetén használhatják. Demokratikus politikai közösségben e kiváltságoknak két komoly feltételük van: a rendőrök tartsák be az előírásokat, és ne leplezzék az óhatatlanul előforduló szabálytalanságokat.

HVG Vélemény

Portré Sió Lászlóról

"Már az általánosban jártam a színjátszó körbe. Többnyire a komédiás szerepeket osztották rám" - kezdi az utóbb vezető konzervatív oktatáspolitikus szerepében országos ismertségre jutó, 40 éves, egykori magyartanár. Az annak idején sűrűn emlegetett, legendás IKV normacsoport-vezetőjeként szolgáló papa és a vállalati titkárnő mama szigora mindhárom Sió testvérnek előírta a diplomát, "amit aztán túl is teljesítettünk, mivel mindegyikünk kettőt is szerzett".

Hirschler Richárd Vélemény

"Amerika hagyja abba!"

Három neves értelmiségi gyűlt össze a Napkelte vasárnapi adásában, amúgy jó barátaim. Sajnos, belementek Lakat T. utcájába, aki szeptember 11. és a Katrina nyomán kötelességének érezte felszólítani az Egyesült Államokat: hagyja abba! Feltehetően az USA szuperhatalmi státuszára gondolt. Washingtonból érdemben eddig még nem érkezett válasz…

Vélemény

Ábrahámmal kezdődött

Még csak négy éve történt, amikor 2001. szeptember 11-én néhány óra leforgása alatt megváltozott a világtörténelem iránya, elkezdődött a harmadik világháború, a globális Terror háborúja. Vajon ki áll az öngyilkos merénylők mögött? S ő mögöttük? Van-e, s kicsoda az ős-felelős az általunk átélt félelmekért?

HVG Vélemény

Portré Bragyova Andrásról

„A Bragyova eltorzított tót vagy szlovák eredetű név ugyan, de a családom mindkét ágon erősen szekularizált, ám a történelem során időnként zsidónak minősülő magyar família" - vezet az eredetekhez az Alkotmánybíróság krónikus létszámhiányán hamarosan talán enyhítő, 55 éves jogtudós.

Világ

Választási találgatások Izraelben

Az izraeli nagykoalíció napjai meg vannak számlálva, inog a Likud egysége, Sharon pozíciója meggyengült, jövő tavasszara kírhatják az országos választásokat - derül ki a A Likud és a Munkapárt egy-egy vezető politikusának a hvg.hu részére adott interjújából.

Vélemény

Privatizációs tanmese Orwell kedvelőinek

Négy láb jó, két láb rossz!” - mondta George Orwell Állatfarmjában Hógolyó, a nagy ideológus, amikor a birkák semmiképp nem akarták megérteni: az állatok irányította farm jobb, mint az emberek által vezetett. Ugyan így, manapság azt próbálják elhitetni velünk, hogy az állam rossz, a magánbefektető viszont jó tulajdonos. Mindig, és minden körülmények között

Vélemény

Gyurcsány magyarságpolitikája

Gyurcsány Ferenc három újsütetű nemzetpolitikai javaslata közül kettő: a határon túli magyarokkal foglalkozó parlamenti bizottság felállítása illetve az irántuk érzett felelősség beemelése az alkotmányba inkább szimbolikus jelentőséggel bír. A “határontúli” személyi igazolvány a Fidesz kettős állampolgársági retorikájának felvizezett változata, aligha lesz népszerű Brüsszelben, de még a határon túliak körében sem.

Itthon

Ellehetetlenül a pedagógiai szaksajtó?

Könnyen lehet, hogy megszűnik a hazai pedagógiai sajtó, mivel az Oktatási Minisztérium véget vet a folyóiratok támogatásának. A költségvetési elvonások áldozatául eshet az Új Pedagógiai Szemle is – jósolta a lap főszerkesztője, Schüttler Tamás.

Vélemény

És mi hogyan ünnepelnénk?

Nem tudom, hogy aki a múlt héten itthon olvasta, nézte, hallgatta a híreket, érzékelhette-e, mi zajlott le Varsóban és Gdanskban augusztus utolsó három napján. Röviden ennyi: Lengyelország önmagát, a világ a lengyeleket ünnepelte.

Vélemény

Az Alkotmánybíróság hanyatlása

Az elmúlt hat évben az új összetételű Alkotmánybíróság (AB) elődjénél sokkal simulékonyabb gyakorlatot alakított ki. Ennek árát fizeti, illetve kasszírozza most a testület. A bíróság sorsa alig valakit érdekel. Az AB először megalázó vereséget szenvedett a Legfelsőbb Bírósággal való ütközetben, mostanra pedig teljesen kiszolgáltatottá vált a pártok politikai játszadozásával szemben.

hvg.hu Világ

Kik a felelősök New Orleansért?

A városi, a louisianai és a szövetségi hatóságok egyaránt csődöt mondtak az elárasztott New Orleans szegényeinek kimentésénél. Elrendelték a kiürítést, de miért az utolsó pillanatban? Ki a felelős a történtekért? Nem lehet egyetlen hatóságot, vagy egyetlen személy hibáztatni - írja a BBC elemzője. A hibás döntések sorozata jóval a Katrina pusztítása előttről datálódik. A hatóságok hazardíroztak, feltételezték, hogy New Orleans-t nem fogja sújtani 4-es vagy 5-ös erősségű hurrikán, ezért nem erősítették meg a gátakat. Bush elnöknek jóval korábban kellett volna interveniálni.

Vélemény

Mit tanulhat Magyarország Indiától?

A Magyarországra kiszervezett üzleti folyamatok többnyire még csak az alacsony hozzáadott értékű, rutinjellegű tevékenységeket foglalják magukba, mint például telefonos ügyfélszolgálati központokat. Az indiai "kiszervezések" viszont, némi túlzással lassan már az anyavállalati központokat is magukhoz édesgetik.

Vélemény

Az integrált osztályokról - indulatmentesen

Harcoljunk az előítéletek ellen, de ne úgy, hogy az esetleg gyenge képességű, beilleszkedési zavarokkal küzdő, „hátrányos helyzetű” diákokat kitegyük a kvalitásukat meghaladó követelmény frusztráló hatásának.

Vélemény

Ladányi Andor: A felsőoktatási törvény bajai

A felsőoktatási törvényt - annak egyes rendelkezéseit alkotmányellenesnek tartva - még Mádl Ferenc köztársasági elnök aláírás előtt véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak. A törvénnyel az ő kifogásain túlmenően is vannak problémák. Közülük a legfontosabbak az irányítási rendszer átalakításával és a többciklusú képzési szerkezetre való áttéréssel kapcsolatosak.

Vélemény

Portré Dobrev Kláráról

"Kisdobosként és úttörőként is nyüzsi gyerek voltam, KISZ-titkárságot is vállaltam, de soha nem éreztem magam kádergyereknek" - számol be alapattitűdjéről a Kádár-kor elitjébe nyúló családi előzmények és miniszterelnökké lett férje okán is hirtelen reflektorfénybe került, 33 esztendős közgazdász-jogász.

Vélemény

"50 millió lehetséges áldozatról beszélnek"

Magyarország aránylag jól fölkészült a következő világjárványra - állítja határozottan Bujdosó László országos tiszti főorvos (45 éves), aki szerint az adatvédelmi biztos állásfoglalása, pszichés okok, de még a prüdéria is ludas abban, hogy más betegségek megelőzése érdekében kevesen veszik igénybe az ingyenes szűréseket.

Vélemény

Sólyom szárnyán

Fel sem melegedett a váltás miatt kihűlt bársonyszék az új köztársasági elnök alatt, a médiában rögvest találgatás indult az államfő új, aktívabb szerepfelfogását illetően.

Világ

Interjú egy izraeli főrendőrrel

Az izraeli rendőrség kommunikációs osztályának vezetője ki lehetne más, mint egy magyarajkú tiszt. Dr. Erán Iszrael, aki Temesváron született, négyévesen érkezett Izraelbe 1952-ben, de 35 évig alig beszélte szülei nyelvét. Ám beiratkozott az ELTÉ-re Budapesten, a közelmúltban doktorált, így újra belejött a magyarba. A hvg.hu-nak éppen akkor adott adott interjút, amikor az utolsó kitelepítésre szánt falu, Szanur kiűrítésével végeztek.

hvg.hu Gazdaság

Járai Zsigmond 14 pontja

Járai Zsigmond, az MNB elnöke nemrég a Világgazdaság c. lapban fejtette ki augusztus 8.-án azt a költségvetési és monetáris politikával szemben támasztott 14 követelményt, amelyeknek teljesítésével Magyarország kegyensúlyozott fejlődést, versenyképes gazdaságot tud majd magáénak mondani. A cikk rövidített változatát közöljük.

1
360 361 362 363 364
371

A címlapról ajánljuk