HVG Hetilap

Portré Sipos Jánosról

"Egyszerű parasztember szüleim még 12 évesen sem engedtek le egyedül fürdeni a szülőfalumhoz, Sükösdhöz közeli főcsatornára, amit a hasonló korú srácok már régen megtehettek" - emlékszik egy szerencsétlen fejesugrás nyomán elvesztett legidősebb bátyja miatti korai korlátokra az érettségi-ügyekben sokszor megszólított, 50 esztendős főhivatalnok.

HVG Hetilap

A tér visszavétele

Régóta nem kavar vihart minálunk egy új magyar dráma bemutatója. Most viszont az volna meglepő, ha nem csapnának fel az indulatok, a budapesti Katona József Színház ugyanis darázsfészekbe nyúlt legutóbbi premierjével. Papp András és Térey János drámája, a Kazamaták kemény, kegyetlen szöveg. 1956. október 30-án játszódik a Köztársaság téren, a budapesti pártház ostromakor. Pontos, éles előadás született belőle a forradalom ötvenedik évfordulóján - amikor a politikai oldalak láthatóan arra készülnek, hogy bevégezzék másfél évtizedes, jobbára szégyenteljes munkájukat: végleg bedarálják 1956-ot, s dűlőre vigyék, ki uralja a róla való beszédet.

HVG Hetilap

Nappali holdkórosság

Nem lehet könnyű szegény Csoóri Sándornak. Legújabb megnyilatkozásai legalábbis erről tanúskodnak. Április elején a nagy (fél)össznépi Kossuth téri választási happeningen például mikrofonba sirámolta, mennyire viszolyog a választási kampányoktól. Zsigeri utálatánál csak "a magyarok visszamagyarosítását" célul tűző kétségbeesett eltökéltsége lehetett nagyobb, amikor azt fejtegette, hogy "az ország kormányzásához elég volna néhány száz ember", ezért tehát "még demokráciára se lenne szükség, ha létezne igaz politika". A névsor ismertetésével azonban a költő adós maradt.

HVG Hetilap

Interjú Navracsics Tiborral, a Fidesz frakcióvezetőjével

A pártban szükséges változások egyik garanciájaként tekint Orbán Viktorra a Fidesz új frakcióvezetője, Navracsics Tibor (39 éves). A politológusból lett politikus szerint a pártnak, bár politikája egyelőre képlékeny, kellő tartalékai vannak ahhoz, hogy már az őszi helyhatósági választásokon javítson.

hvg.hu Itthon

Értelmetlen fahalál a Budai Várban

Néhány nappal ezelőtt az egykori Bástyasétány gesztenye-, illetve juharfáiból kivágtak 29-et, helyükre díszcseresznyefákat ültettek. A Vár lakói döbbenten szemlélték a pusztítást. Nagy Gábor Tamás polgármester szerint a fakivágás nem tartozik kompetenciájába. Soproni szakemberek egyetlen beteg fa kivágását javasolták.

Vélemény

Volt ifjúkommunisták, avanti!

Gyurcsány Ferenc pártjának, az MSZP-nek a választási sikere, az olasz kommunisták kvázi rehabilitálásával együtt azt példázza, hogy a szervezettség és a céltudatosság nincs ideológiához kötve, s baloldali ideálok, legalábbis ott, ahol a valóság nem cáfolta meg látványosan az illúziókat, jó emlékeket hagytak maga után.

Vélemény

Fatah-Hamasz: harc a kasszakulcsért

A palesztin elit alapvető szemléletváltozására van szükség ahhoz, hogy megnyíljon az út a közel-keleti békefolyamat elött. A jelenlegi kvázi polgárháborús állapotok, a folytatódó terrorakciók finoman szólva megnehezítik, hogy bigott telepeseit visszapaterolni kész Izrael partnerre leljen a másik oldalon.

Vélemény

A Fidesz Maginot-vonala

Ismert tény, hogy a mindenkori tábornokok előszeretettel vívják meg az előző háború csatáit, s készülnek fel azokra a veszélyekre, melyek már elmúltak, viszont képtelenek szembenézni a jövő kihívásaival. A stratégiai gondolkodás történelme az elmúlt másfél évszázadban azt mutatja, hogy leküzdhetetlenül erős az analógiás gondolkodás hatása: a politikusok és a katonák a jövőt csak egy olyan forgatókönyv szerint tudják elképzelni, melyet egyszer már lejátszottak.

Itthon

Politizáljon-e az egyház?

Bűn vagy kötelességteljesítés, hogy a nagyobb magyarországi egyházak “politizálnak”? E kérdés egyike a kortárs magyar politikai gondolkodás örökzöld témáinak. A Kommentár folyóirat publicistájának rövidített írása.

HVG Hetilap

Interjú Bozóki András kulturális miniszterrel

Mindig intellektuális izgalmat okozott, ha részt vehettem olyan folyamat elindításában, amely hosszabb távon irányt szabott a változásoknak - vallja meg Bozóki András (47 éves) kulturális miniszter, aki saját, illetve tárcája sikerének is érzi a baloldal fiatalossá, lendületessé válását.

HVG Hetilap

A HVG interjúja Paul Newmannel

A hatvani Bátor Tábor is csatlakozhat ahhoz a hálózathoz, amelyet Paul Newman hozott létre beteg gyermekek táboroztatására. A 81 éves filmsztár, aki nemrég Magyarországon járt, eddig 200 millió dollárt áldozott jótékonysági célokra, mégis állítja, többet kap védenceitől, mint amennyit ad nekik.

Vélemény

Portré Fogarasiné Deák Valériáról

"Az édesanyámat örökbe fogadó kispolgár nagyapám csak echte reakciósnak mondta magát, bújta a Szabad Európát, a szüleim viszont már munkásemberek voltak, én pedig az iskolában úttörőztem, KISZ-eztem, s még gimnazistaként beléptem a pártba" - néz vissza ideológiai fejlődésére az MDF-fel a napokban szakító Gémesi György gödöllői legyőzésével az idei választások egyik legnagyobb meglepetését produkáló, 52 éves politikus asszony.

HVG Hetilap

Útban állók

Gyárfás Tamás dühöng. A Magyar Úszószövetség elnökét felháborította, hogy a margitszigeti uszodaberuházáshoz holmi környezetvédelmi engedélyre kell várni a tribün miatt. "Majd szerzünk fűmagot" - vetette oda -, nehogy már ilyen piszlicsáré ügy miatt máshol rendezzék a kontinensviadalt.

HVG Hetilap

Euró 2011

Realitásérzékéért és konstruktív hozzáállásáért gratulált a minap Joaquín Almunia, az Európai Bizottság közös valutáért felelős tagja Észtországnak, miután Tallinnban közölték: egy évvel elhalasztják az euró 2007 januárjára tervezett bevezetését. Az észt kormány nyilván józanul felmérte, hogy jobb elébe menni egy esetleges visszautasításnak. A gyorsan növekvő gazdaságú balti ország egyelőre ugyanis nem képes teljesíteni az eurócsatlakozáshoz előírt szigorú inflációs kritériumot.

Vélemény

Interjú T. Friedmannal a kilapított Földről

A múlt héten a Közép-európai Egyetem (CEU) meghívására Budapesten járt Thomas L. Friedman, a New York Times háromszoros Pulitzer díjas publicistája. Legújabb könyve: És mégis lapos a Föld (The World is Flat) Amerikában a nem-irodalmi bestsellerek között az első helyre került, az év könyvének választották. A mű magyar fordítását most dobta piacra a HVG kiadó; megjelenését a Symantec támogatta. A hvg.hu Friedman könyvének budapesti bemutatója után készített villáminterjút a szerzővel.

hvg.hu Itthon

Schmitt Pál: lehull a lepel - videó

A választási kampány ma már csak emlék, eltűnnek lassan a rá emlékeztető relikviák, Schmitt Pál plakátja sincs már a Clark Ádám téri ház tűzfalán. És ugyanígy tűnnek el a kíváncsi tekintetek elől pártok megoldatlan pénzügyei is.

Vélemény

Díványra az emberiséggel!

Freud úgy gondolta, hogy a neurózist erkölcsi tabukba ütköző gyermekkori traumák okozzák, amelyeket az azokat átélő személy szégyenében a tudattalanjába fojtott. A neurózis tünetei csak akkor szűnhetnek meg, ha ezekre az elfojtásokra a pszihoanalízis (lélekelemzés) fényt derít, és „felszínre hoz”.

automenedzser.hu Autó

Folyik a vér a magyar utakon

Miközben Magyarországon riasztó baleseti statisztikák látnak napvilágot, a MOL és a Suzuki tévéreklámjainak trükkfelvételein autók száguldoznak vidáman, keresztül-kasul a fővároson, fittyet hányva a legelemibb KRESZ-szabályokra is. Legalább ne hirdessük a macsó vezetést!

Vélemény

A politika démonai

Milyen hagyományokra tekint vissza a politikai démonizálás technikája Magyarországon? Miféle taktikát követett ezen a téren a huszadik század folyamán a jobb- és a baloldal? Érdemes ezen eltűnődnünk, már csak azért is, mert a tanulságok levonása kiegyensúlyozottabbá teheti a médiaviszonyokat, melyeket a jobboldal a rendszerváltás óta folyamatosan felelőssé tesz választási vereségeiért.

Vélemény

A Kulcsár-ügy: akiket a pénzmosoda gőze megcsapott

Elkezdődött végre a brókerügy jogi lezárását célzó Kulcsár-per. A vád alá helyezett bűnszövetkezet valószínűleg egyszerre volt pénzmosoda, közpénzszivattyú, balekok pénzét elhazardírozó joghézagos üzleti vircsaft és titkos pártbüdzsé-feltöltő akció. A teljes igazság valószínűleg egyáltalán nem, vagy csak sokára fog jogilag is bizonyítható módon kiderülni

1
360 361 362 363 364
384

A címlapról ajánljuk