Vélemény

A Fidesz Maginot-vonala

Ismert tény, hogy a mindenkori tábornokok előszeretettel vívják meg az előző háború csatáit, s készülnek fel azokra a veszélyekre, melyek már elmúltak, viszont képtelenek szembenézni a jövő kihívásaival. A stratégiai gondolkodás történelme az elmúlt másfél évszázadban azt mutatja, hogy leküzdhetetlenül erős az analógiás gondolkodás hatása: a politikusok és a katonák a jövőt csak egy olyan forgatókönyv szerint tudják elképzelni, melyet egyszer már lejátszottak.

Itthon

Politizáljon-e az egyház?

Bűn vagy kötelességteljesítés, hogy a nagyobb magyarországi egyházak “politizálnak”? E kérdés egyike a kortárs magyar politikai gondolkodás örökzöld témáinak. A Kommentár folyóirat publicistájának rövidített írása.

HVG Hetilap

Interjú Bozóki András kulturális miniszterrel

Mindig intellektuális izgalmat okozott, ha részt vehettem olyan folyamat elindításában, amely hosszabb távon irányt szabott a változásoknak - vallja meg Bozóki András (47 éves) kulturális miniszter, aki saját, illetve tárcája sikerének is érzi a baloldal fiatalossá, lendületessé válását.

HVG Hetilap

A HVG interjúja Paul Newmannel

A hatvani Bátor Tábor is csatlakozhat ahhoz a hálózathoz, amelyet Paul Newman hozott létre beteg gyermekek táboroztatására. A 81 éves filmsztár, aki nemrég Magyarországon járt, eddig 200 millió dollárt áldozott jótékonysági célokra, mégis állítja, többet kap védenceitől, mint amennyit ad nekik.

Vélemény

Portré Fogarasiné Deák Valériáról

"Az édesanyámat örökbe fogadó kispolgár nagyapám csak echte reakciósnak mondta magát, bújta a Szabad Európát, a szüleim viszont már munkásemberek voltak, én pedig az iskolában úttörőztem, KISZ-eztem, s még gimnazistaként beléptem a pártba" - néz vissza ideológiai fejlődésére az MDF-fel a napokban szakító Gémesi György gödöllői legyőzésével az idei választások egyik legnagyobb meglepetését produkáló, 52 éves politikus asszony.

HVG Hetilap

Útban állók

Gyárfás Tamás dühöng. A Magyar Úszószövetség elnökét felháborította, hogy a margitszigeti uszodaberuházáshoz holmi környezetvédelmi engedélyre kell várni a tribün miatt. "Majd szerzünk fűmagot" - vetette oda -, nehogy már ilyen piszlicsáré ügy miatt máshol rendezzék a kontinensviadalt.

HVG Hetilap

Euró 2011

Realitásérzékéért és konstruktív hozzáállásáért gratulált a minap Joaquín Almunia, az Európai Bizottság közös valutáért felelős tagja Észtországnak, miután Tallinnban közölték: egy évvel elhalasztják az euró 2007 januárjára tervezett bevezetését. Az észt kormány nyilván józanul felmérte, hogy jobb elébe menni egy esetleges visszautasításnak. A gyorsan növekvő gazdaságú balti ország egyelőre ugyanis nem képes teljesíteni az eurócsatlakozáshoz előírt szigorú inflációs kritériumot.

Vélemény

Interjú T. Friedmannal a kilapított Földről

A múlt héten a Közép-európai Egyetem (CEU) meghívására Budapesten járt Thomas L. Friedman, a New York Times háromszoros Pulitzer díjas publicistája. Legújabb könyve: És mégis lapos a Föld (The World is Flat) Amerikában a nem-irodalmi bestsellerek között az első helyre került, az év könyvének választották. A mű magyar fordítását most dobta piacra a HVG kiadó; megjelenését a Symantec támogatta. A hvg.hu Friedman könyvének budapesti bemutatója után készített villáminterjút a szerzővel.

hvg.hu Itthon

Schmitt Pál: lehull a lepel - videó

A választási kampány ma már csak emlék, eltűnnek lassan a rá emlékeztető relikviák, Schmitt Pál plakátja sincs már a Clark Ádám téri ház tűzfalán. És ugyanígy tűnnek el a kíváncsi tekintetek elől pártok megoldatlan pénzügyei is.

Vélemény

Díványra az emberiséggel!

Freud úgy gondolta, hogy a neurózist erkölcsi tabukba ütköző gyermekkori traumák okozzák, amelyeket az azokat átélő személy szégyenében a tudattalanjába fojtott. A neurózis tünetei csak akkor szűnhetnek meg, ha ezekre az elfojtásokra a pszihoanalízis (lélekelemzés) fényt derít, és „felszínre hoz”.

automenedzser.hu Autó

Folyik a vér a magyar utakon

Miközben Magyarországon riasztó baleseti statisztikák látnak napvilágot, a MOL és a Suzuki tévéreklámjainak trükkfelvételein autók száguldoznak vidáman, keresztül-kasul a fővároson, fittyet hányva a legelemibb KRESZ-szabályokra is. Legalább ne hirdessük a macsó vezetést!

Vélemény

A politika démonai

Milyen hagyományokra tekint vissza a politikai démonizálás technikája Magyarországon? Miféle taktikát követett ezen a téren a huszadik század folyamán a jobb- és a baloldal? Érdemes ezen eltűnődnünk, már csak azért is, mert a tanulságok levonása kiegyensúlyozottabbá teheti a médiaviszonyokat, melyeket a jobboldal a rendszerváltás óta folyamatosan felelőssé tesz választási vereségeiért.

Vélemény

A Kulcsár-ügy: akiket a pénzmosoda gőze megcsapott

Elkezdődött végre a brókerügy jogi lezárását célzó Kulcsár-per. A vád alá helyezett bűnszövetkezet valószínűleg egyszerre volt pénzmosoda, közpénzszivattyú, balekok pénzét elhazardírozó joghézagos üzleti vircsaft és titkos pártbüdzsé-feltöltő akció. A teljes igazság valószínűleg egyáltalán nem, vagy csak sokára fog jogilag is bizonyítható módon kiderülni

HVG Hetilap

Jogklinikai eset

Egy poros, szegény kistelepülésen brutálisan meggyilkolnak egy helybeli fehér férfit. A gyanú - ahogyan később a tárgyaláson a tanúk elmondják - "automatikusan terelődik" az agresszív magatartásáról ismert, büntetett előéletű színes bőrű gyanúsítottakra, akiket rövid időn belül elfog a rendőrség. Apát és fiát a bíróság 15 és 13 évi fegyházra ítéli. Teszi ezt annak ellenére, hogy az öléshez használt eszköz soha nem kerül elő, a nyereségvágyból történő elkövetést bizonyító, a gyilkosok által leszerelt tévéantennának úgyszintén nincs nyoma, a nyomozókutya a szagkövetés során a vádlottak kertjén kívül még további három kertbe betér, a vádlottakra terhelő vallomást egy rendőrségi besúgó, néhány szökött elítélt és egy védett tanú tesz, akiről az eljárásban kiderül, hogy a vádlottak haragosa.

HVG Hetilap

Második nekifutás

Talán az iskola az egyetlen olyan hatóság ma Magyarországon, amely folyamatosan, nagy tömegben hoz emberi sorsokról döntő ítéleteket úgy, hogy nem lehet ellene fellebbezni, a törvény kifejezetten megtagadja ezt a már a római jogban elismert lehetőséget. A tanár osztályoz - így vagy úgy, ilyen vagy olyan szempontok alapján, jó szándékúan vagy elfogultan, és az osztályzat (tárgyalt esetünkben az egyetemi felvételi pontszám) ellen fellebbezésnek helye nincs.

HVG Hetilap

Portré a katasztrófavédelmi főigazgatóval

"Az újpesti tűzoltó-parancsnokságon nevelkedtem, használhattam a szereket, bújócskáztam. A tűzoltócsapat olyan volt, akár egy nagy család" - említi a minden korábbinál magasabb vízállásoknak mindmáig ellenálló katasztrófavédelem 52 éves legfőbb főnöke, milyen messziről, épp a vízzel ellentétes elem irányából érkezett a gátakra.

Választás 2006

Kik buktathatnák meg Orbánt?

Sokasodnak a viharfelhők a Fidesz elnöke felett. Pártján belül nyilvánosan ugyan még nem kérdőjeleződött meg vezetői státusza, de az Orbán-ellenes puccs elindulhat máshonnan, párton kívülről is.

Vélemény

A Trianon szindróma, avagy a feldolgozatlan vereség átka

Orbán Viktor úgy ítélte meg, hogy a Fidesz „vereséget szenvedett, de nem győzték le”. Május elsején tartott beszédében arra hivatkozott, hogy az országgyűlési választásokon „a sok pénz győzte le az igazságot”, de mindenkit megnyugtatott, hogy „a vezérkari sátorban már tervezik a jövőt”.

Vélemény

Miért zároltak a magyar Csernobil-akták?

A morális rendszerváltás nem zárható le a “Csernobil-akták” teljes körű nyilvánossága nélkül, ám a dokumentumok szereplői még köztünk vannak. Szükség lenne a zárlat feloldására, a magyar társadalomnak joga van megtudni, kik a felelősök a világtörténelem legsúlyosabb békeidős nukleáris katasztrófájának itthoni kezeléséért.

1
362 363 364 365 366
386

A címlapról ajánljuk
Még több hír a Nissan támogatásával