Vélemény

A Jobbik ellenállási mozgalma

A szélsőjobboldali és radikális szavazatokért folyó harcban valódi harci eszközöket helyez kilátásba a Jobbik Magyarország párt. A rendszerváltozás óta nem először történik meg, hogy politikai erő „ellenállási mozgalmat" verbuvál.

Vélemény

A multikultúra gyilkosai

Kulturális okai vannak a franciaországi zavargásoknak. A törő-zúzó fiatalok olyan civilizációból (vagy közösségből) jöttek, ahol nincsenek hagyományai a demokráciának, hiányzik a konfliktusok szokásjogon és toleráns normakövetésen alapuló békés megoldásának évszázados tradíciója.

Vélemény

Sugárzó demokrácia

Az isteni Platón szívből rühellte az athéni demokráciát. A tetszőleges ostobasággal manipulálható, jobbára tanulatlan tömeg döntsön a polisz ügyeiről? Miért? Irányítsanak azok, akiknek szelleme ehhez kellőképp kiművelt és emelkedett! Ha egyetért Platónnal, talán tetszeni fog önnek, ahogy az eredetileg harminc évre tervezett paksi atomerőmű üzemidejének húszéves meghosszabbítását keresztül kívánják vinni az ebben érdekeltek. De ha ön úgy gondolja, hogy az önrendelkezés emberi méltóságunk elidegeníthetetlen eleme, továbbá hogy közügyekben az önrendelkezés a demokratikus részvétel útján valósul meg, akkor ebben a műveletben a demokrácia puszta kulisszává silányításának tankönyvi példáját fogja látni.

Vélemény

Kórusban a hanyatlásért

Talán húsz éve olvashattam a HVG-ben, hogy egy tudósító arról faggat egy New York-i kereskedőt, miként szabályozzák ott a boltok nyitva tartását. "Ha úgy gondolom, hogy el tudok adni, akkor kinyitok - válaszolt az illető, és megrökönyödve hozzátette: - Mit kell ezen szabályozni?"

Vélemény

"Én döntöm el, kit hozok és mennyiért"

Öt esztendőre magyar igazgatója van a bécsi állami operaház, a Staatsoper balettegyüttesének. A 49 esztendős Harangozó Gyula szerint Bécsben több a pénzük és kevesebb a joguk a táncosoknak, mint Budapesten.

hvg.hu Világ

Izraelben megtalálták a legrégibb keresztény templomot?

Izraelben szenzációszámba menő régészeti leleteket találtak a meggidói börtön területén. Az archeológusok szerint a Közel-Kelet, de talán az egész világ legrégebbi keresztény templomára bukkantak, épen maradt mozaikpadlóval, görög nyelvű feliratokkal. A hvg.hu tudósítója Jotham Teferrel, az ásatások vezetőjével beszélgetett.

Vélemény

Kínozhatók-e a terroristák?

Egyelőre semmi sem támasztja alá a Washington Post értesülését, miszerint Közép-Kelet-Európa börtöneiben terrorizmussal gyanúsított foglyokat őriznének, amerikai megbízás alapján. De ha igaz lenne a hír, vajon vallomásra bírhatók-e, például injekciókkal, terroristák, ha ezzel tízezrek életét lehet megmenteni?

Vélemény

Hűvös szelek Varsóból

Lengyelországban a fundamentalista elnökjelölt nyert. Ellenzi egyebek között az azonos neműek házasságát. Ezek szerint ez a kérdés fontos, és vele, valamint hasonló újításellenességgel (Európa, kapitalizmus, liberalizmus elleni szlogenekkel) választást lehet eldönteni?

Vélemény

„Véletlenül ki tetszett zárni a nyertest"

A hazai közbeszerzési eljárások 90 százaléka korrupt vagy szakszerűtlen, esetleg mindkettő egyszerre - állítja Várday György. A 67 esztendős szakértő sem a küszöbönálló törvénymódosításoktól, sem az Európai Unió hatásától nem vár gyors javulást.

Világ

Játék a szavakkal és a tűzzel

Biztonságpolitikai szakértők úgy értékelik világszerte, hogy Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő múlt heti Izrael-ellenes szavai ugyan lehűtötték a világot, de a politikust inkább csak a hév ragadta el, a zsidó állam nincs közvetlen veszélyben. A hvg.hu-nak nyilatkozó Matus János, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem tanára szerint azonban nem tanácsos elbagatellizálni a történteket.

Vélemény

Helyezkedés az orbáni jobbon

Amíg az MDF legfőbb baja továbbra is az, hogy közelednek a választások, s a párt nap mint nap hangoztatott megőrzendő önállósága a csekély támogatottság birtokában egyre komolytalanabbnak hangzik, a kereszténydemokratákat cseppet sem zavarja, hogy a Fidesz rég erodálta a különutas eszmét. Ők elfogadják a közös pártlistát és a közös jelölteket. Csak épp az a kérdés, kire lehet inkább szüksége Orbánnak a választásokkor: a Békejobb 2000-hez csatlakozott, így a Fidesz belső köreiben az utóbbi időkig ingatagnak tartott, ma már Semjén Zsolt fémjelezte Kereszténydemokrata Néppártra (KDNP), vagy pedig az Orbánt mindenben kiszolgáló, masszív társutas Harrach Péterhez köthető Magyar Kereszténydemokrata Szövetségre.

Vélemény

Rákdaganat a felsőoktatásban

Csak egyetemi szinten, mesterdiplomával végzettek taníthatnának a jövőben, ha az Oktatási Minisztérium napokban elkészült rendelettervezete hatályba lépne. A tervezet a felsőoktatás bolognai (kétciklusú) átalakítását szabályozza, de a tárca árukapcsolással két olyan - a bolognai megállapodásban nem szereplő - szabályt adott hozzá, amely radikálisan megváltoztatná a tanárképzés és a felsőoktatás szerkezetét. Egyiket sem előzte meg részletes, az egyes szakok sajátságait figyelembe vevő hatástanulmány.

Vélemény

Portré az Alexandra Könyvkiadó igazgatójával

"Legelső könyvélményem a Robinson Crusoe volt. Utáltam, mert kötelező volt. Aztán az Egri csillagokba már szerelmes voltam, a Vukot pedig tizenötször is elolvastam" - emlékszik az utcai könyvárusból szűk másfél évtized alatt az ország egyik legtekintélyesebbé lett, 37 esztendős könyvkereskedője és -kiadója, miként formálódott könyvízlése.

Vélemény

Gémesi György ürügyei

Gémesi György szakított az MDF-fel egyet jelentő Dávid Ibolyával, mondván, a pártelnök nem zárta ki kategorikusan a koalíció lehetőségét az MSZP-vel és az SZDSZ-szel.

Vélemény

A gyereknevelés nem tesz rosszat a karriernek

Fontosabb szerephez jutni a gyerekük életében, és több időt tölteni velük – ezt szeretnék elérni az apák közül sokan; azok is, akik ma sokkal inkább részt vesznek a gyerekük mindennapjaiban, és jóval több időt szakítanak rájuk, mint annak idején a saját apjuk.

Vélemény

Jogalkotásból elégtelen

Egyre erősebb a gyanúm, hogy a Belügyminisztériumban a jogalkotási munkát úgy végzik, ahogy egyes úgynevezett befogadó színházak működnek. Bárki, aki arra jár, előadhatja a darabját, koncepcionálhat, törvénytervezetet írhat, sőt a parlament elé is terjesztheti azt, ha szépen kéri. Máskülönben nehezen magyarázható, hogyan sikerült a BM-nek a vagyonőrökről szóló törvény 1998-as változatát, majd miután az elbukott az alkotmányossági teszten, a 2005-ben elkészült új szövegét is úgy kodifikálnia, hogy mindkettő pont ugyanabból az okból minősüljön alkotmányellenesnek.

Vélemény

Se koncepció, se dizájn: jelenlétünk a Frankfurti Könyvvásáron

A magyar standnak két értelmes momentuma van. Az egyik polcon magyar szerzők idegen nyelven megjelent művei; bár a koncepció nem látszik. Egy kellemesebb sarokban meg az utóbbi időben megjelent, nagyobb visszhangot kiváltó szépirodalmi művek sorakoznak. De a többi botrány. - Kritikusunk a helyszínen járt.

Vélemény

’56-os tabuk és fétisek

Bármennyire próbálja a Fidesz “polgári forradalomnak” beállítani '56-ot, résztvevőinek többsége nem többpártrendszerű parlamentáris jogállamot, szabadpiaci gazdaságot akart, inkább valamiféle utópikus, harmadikutas, közösségi szocializmust.

1
364 365 366 367 368
378

A címlapról ajánljuk