Világ

Hadszíntér a Közel-Kelet

Londonban bombák robbantak, mert bombákat akartak robbantani. De ez egy háborúban nem szokatlan és nem is meglepő. Négy évvel a World Trade Center ikertornyainak lerombolása után érdemes lenne tudomásul venni, hogy a liberális demokráciákat megtámadták. Ez a háború azonban nem előzmény nélkül való.

hvg.hu Vélemény

Újságíró esete a szóvivővel

Vészesen közeledik augusztus 5-e, amikor Sólyom László, Magyarország új államfője elfoglalja hivatalát a Sándor palotában. Még emlékszünk 2000. augusztus 4-re, amikor 120 millió forintért volt ágyúdörgés, parádé, és szabadtéri koncert az előd, Mádl Ferenc beiktatása alkalmával. Vajon idén is hasonlóra számíthatunk? Ennek járt utána - vesztére - a HVG újságírója a kormányszóvivői irodánál.

Hirschler Richárd Vélemény

Amikor a személyzetiseket megdermesztették az idegen szavak

Alig 25 éve még nem voltak humánerőforrás vezetők, csak a párt hű katonáiként eljáró személyzetisek. Egyikük, a HVG-nek adott interjúban óv a vezetők automatikus kiválasztásától „ami politikai károkat okoz”, és elítéli a becsületes embereket lefegyverző „áltudományoskodást”. Miközben Dániában a jóléti modell gondjairól panaszkodtak, a lengyel kormány megszorító intézkedéseit követő felháborodás utat nyitott a szocialista rendszert alapjaiban megrázó Szolidaritás mozgalomnak.

Vélemény

Rácz Jenő egészségügyi miniszter

A miniszterváltást követően, 1996-ban meghívják a kalocsai városi kórház főigazgatóságába, a minisztérium furcsa összetételű füstje azonban már megcsaphatta, mert amikor 2002-ben Csehák Judit helyettes államtitkárának invitálja, azonnal települ vissza Pestre. Aztán megy a miniszter asszony, majd az utód is, és egyszerre csak ő kap felkérést a bársonyszék elfoglalására.

Vélemény

Szikora János: "Ami már kiment, azt sokkal nehezebb visszaszedni"

Nem ígér nyugodt álmokat a svindliseknek Szikora János (50 éves), az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnöke. Igaz, neki sem lehetnek nyugodt álmai, hiszen nagyobb szigort és több bevételt várnak el tőle pénzügyminisztériumi főnökei. Segítségére lehetnek viszont , az adókerülők rejtőzködését nehezítő törvénymódosítások, amelyeket a parlament a minap fogadott el.

Vélemény

Hollandia és a népszavazás

Jan Peter Balkenende, Hollandia miniszterelnöke, a HVG-nek írt exkluzív cikkében leszögezi: az unió jelenlegi helyzete nem az út vége, hanem egy új út kezdete. "Európa tovább erősödhet, ha van elég bátorságunk őszintén beszélni egymással."

Vélemény

Molnár-ügy, avagy a kontraszelekció diadala

Egy eleve rosszul indult, rossz ügy: kínos végkifejlet felé közeledik az Orbán család gazdagodását vizsgáló bizottság. A bizottság elnöke Molnár László, nem kerülheti el az elnöki tisztről való lemondást, az MSZP pedig nem tud olyan jól kijönni ebből az ügyből, mintha bele sem ment volna.

Világ

Interjú a londoni Iszlám Kulturális Központ fejével

A terrorizmus ellen ideológiai fronton is háborút kell vívni - ért egyet a brit kormányfővel Ahmad Al-Dubayan (43 éves). Az általa vezetett legnagyobb londoni mecsetben általában nem politizálnak, de a terrorakció után kivételt tettek: imámuk mélységesen elítélte a merényletsorozatot.

HVG Gazdaság

Interjú a Cisco elnökével a technológiai fejlődésről

A jövő a virtuálissá váló, önmagukat megvédeni képes számítógépes hálózatoké - jósolta a világ legnagyobb hálózatieszköz-gyártójának, az amerikai Cisco Systemsnek a vezérigazgatója, John Chambers (55 éves), aki most járt először Magyarországon.

Vélemény

A püspökök tudják

A múlt héten "kiragadott idézetek jelentek meg" abból a levélből, amelyet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) nevében Veres András püspök intézett az Oktatási Minisztérium államtitkárához némely tervezett rendeletmódosítások miatt. Erős szavakkal kárhoztatja Veres, hogy az általános iskola első három évében nem buktatják meg azt a lusta, haszontalan, vagy csak elmaradott gyereket, aki például nem tanul meg olvasni. Olyan alsófokú intézményekről vizionál, amelyek "az analfabetizmus, a deviáns és agresszív magatartásformák és a műveletlenség melegágyai lesznek". Megerősíti, hogy az egyház a rendpárti, szigorú, teljesítménycentrikus, konzervatív, következetesen büntető és jutalmazó oktatást várja el az államtól, és ezt kívánja megvalósítani saját iskoláiban.

Vélemény

Katonai blöff

Rájátszva a lakosság fokozott veszélyérzetére, a kormány egy szimulált, de inkább kitalált légtérsértéssel próbált nagyobb nyomatékot adni a Zengőre tervezett radar ügyének.

Gazdaság

Német-magyar porcelán

Tulajdonképpen nagyon egyszerű ügy ez az immár hónapok óta húzódó magyar-német munkaerő-piaci csetepaté. Csak attól függ, honnan nézzük.

Vélemény

Mayer Aranka: koronatanú

A 47 esztendős egykori operettszubrett sikeres színpadi pályát futott be, de országos ismertségre csak akkor tett szert, amikor az Orbán Viktorral kapcsolatba hozott szőlőügyekben főszerephez jutott.

Vélemény

Gyurcsány és Orbán: két balkezes csatája

A politikát nem gólra játsszák, hanem szavazatokra, az eredményt a szavazólappal „pontozó” választók döntik el. Az eredményhirdetésre a választások éjszakájáig kell várnunk. Ennyiben a politika inkább hasonlít a bokszra mint a focira. Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor meccse élvezetes küzdelmet hozott, bár feltűnő volt, hogy mindketten főleg ballal ütnek.

Hirschler Richárd Vélemény

Az Orbán–Eörsi capoeira-mérkőzés

Az Orbán Viktor vagyongyarapodását vizsgáló bizottság előtt szerdán megjelent a névadó, hogy megbirkózzon három órányi kérdésözönnel. Eörsi Mátyás (SZDSZ) és Szabó Zoltán (MSZP) vitték a prímet, de míg Eörsivel mintha a brazil capoeirát, azaz a vad mozdulatokból álló, akrobatikus, egymást nem érintő lábtáncot járta volna a volt miniszterelnök, addig valóságos csűrdöngölős volt a Szabóval lefolytatott kérdezz-felelek.

Vélemény

Portré a Professzorok Batthyány Körének elnökével

"Magyarországon már szinte mindenki nemes. Én is. Nárai nevű faluból származó őseim Kőszeg ostroma után kaptak bocskoros nemességet" - merít mélyet a múltban a jobboldal szellemi sorvezetőjének szánt Szent István-terv egyik, 62 éves főfelelőse.

Vélemény

Adóreformáció

,,Hallgató asszonyt szóra ne bírj, puska csövébe ne nézz" - figyelmeztet a talán éppen a reformáció idejéből való, régi bölcsesség arra, hogy bonyolult, ráadásul nagy veszélyeket hordozó rendszerekbe nem ajánlatos csak úgy, ötletszerűen belepiszkálni.

Világ

Hazamentek a zenészek, Afrika magára marad

A minden eddiginél nagyobb koncertet, amelyen 160 világsztár lépett fel, milliárdok élvezhették. A Live 8 szlogenje – „nem a pénzedre, rád van szükség” – jelezte, hogy ezúttal nem pénzgyűjtésről, hanem nyomásgyakorlásról van szó. A G8 skóciai csúcstalálkozójának résztvevőit akarják meggyőzni: adjanak több segélyt az afrikai országoknak, és engedjék el az adósságaikat. Ám a tapasztalatok nem sok jóval kecsegtetnek.

Világ

Live 8 – ahol tud segít. Rajtunk is?

Amikor ezeket a sorokat írom, javában zajlik a nyolchelyszínes, monstre koncert, amelyet a rock and roll arisztokrácia rendez, hogy felhívja a fejlett világ figyelmét az egész földrészeket sújtó nyomorra, s hogy enyhítésére kikényszerítsen valamit a G8 tagországokból.

Vélemény

Az adócsökkentési lufi

Magyarországon "a rendszerváltás óta legnagyobb mértékű" adócsökkentésről beszélnek. Jól hangzik, de az is igaz, hogy az elmúlt másfél évtizedben nem volt itthon érdemi adócsökkentés.

1
364 365 366 367 368
373

A címlapról ajánljuk