HVG Hetilap

"Minek nekünk egy gazdag, ellenséges Grúzia?"

"Segítenünk kell szövetségeseinket, hogy a körülöttünk lévő országokban ők juthassanak hatalomra" - szögezi le Szergej Markov orosz politológus. A magát a Putyin csapata tagjaként meghatározó, 48 éves elemző elutasítja a vádakat, melyek szerint azt szajkózná, amit a Kreml mond. "Inkább abban bízom - fogalmazott az interjú fölvétele után -, hogy amit ma én mondok, azt holnap az elnök."

Vélemény

Mikola és a lúzer-kommandó

Hírek szerint Mikola exminiszterelnökhelyettes-jelölt a Fejér megyei Fidesz-listán megszerzett képviselői mandátumáról is kénytelen lesz lemondani. Micsoda performansz, alig két hét alatt a nemzet doktorából a jobboldal politikai „pestisesévé” transzformálódni.

Vélemény

MSZP-Fidesz paktumra van szükség

Súlyos gazdasági döntéseket kell hozni a kormánynak, ez pedig a Fidesz támogatása nélkül aligha lehet sikeres. Ezért időszerű lenne egy két évre szóló MSZP-Fidesz paktum. Kérdés hogy lehetséges-e ez Orbán Viktorral, aki a vereség után tett első nyilatkozataiban nem mutatott hajlandóságot a politikai ellenfélnek tett engedményekre, igaz, „alkotó” ellenzéki magatartást ígért.

Vélemény

Orbán lesz a Fidesz frakcióvezetője?

A hétfő reggeli Nap-kelte című tévéműsorban Orbán Viktor minden felelősséget magára vállalt a kampányért, mondván, "Minden hibáért, még azokért a mondatokért is, amiket nem én mondtam, nekem kell viselnem a felelősséget, és ezt meg is teszem”. Vajon a Fidesz vártnál súlyosabb, másodszori választási veresége jár-e, és ha igen, milyen személyi konzekvenciákkal? Vasárnap éjjel óta ez a kérdés foglalkoztatja a közvéleményt.

Itthon

Stumpf István a Fidesz vereségéről

Orbán Viktor esetleges utódlása nyitott kérdés, több levegőt kell adni a helyi szinten sikeres fiatal politikusoknak – hangsúlyozta a Duna televízió reggeli „Barométer” műsorában Stumpf István a Századvég Alapítvány elnöke. Az Exterde Tibor műsorvezetőnek adott interjúban kifejtette: „rossz politikai stratégiából rossz kampánystratégia következett”

Vélemény

Vizsla, szájában tulipánnal

Az MDF-nek is van civil szervezete: propaganda-kiadványát, Vizsláját nem a polgári körök, hanem a két nagy pártból kiábrándult nyugdíjasokat képviselő Tisztelet Társasága adta ki, a háttérben Scmuck Andorral és Leisztinger Tamással.

Választás 2006

A „nemzeti radikalizmus” csődje

Már most le lehet vonni a tanulságot a 2006-os választások kimeneteléből: a nemzeti radikalizmussal nem lehet büntetlenül kacérkodni, még a leggondosabb óvintézkedések mellett sem, mert több választót taszít, mind amennyit vonz, így a baloldalt valósággal „bebetonozza” Magyarországon - írja jegyzetében Pelle János.

Itthon

Ígéretek a pártlogók mögött

A vásárlói döntéseket javarészt nem az adott áru valódi minősége, használhatósága vagy a fogyasztó szükségletei határozzák meg, hanem a vágyai, s a megvásárolni kívánt termékkel kapcsolatos képzetek. Vajon a választási kampány finisében a hazai politikai piacon is érvényesülnek-e ezek a szabályok?

HVG Hetilap

"Imasarok nem illik egy német kultúrintézetbe"

Egyre összébb kell húznia a nadrágszíjat a német nyelvtudást és kultúrát terjeszteni hivatott Goethe Intézetek hálózatának, tudhatjuk meg a nemrégiben olcsóbb székházba költözött budapesti intézet friss igazgatójától, a 45 esztendős Gabriele Gaulertől.

HVG Hetilap

Portré a fociválogatott szövetségi edzőjével

"Bátyám és öcsém is futballoztak, de nem jutottak olyan szintre, mint én, mert akkor ők is híresek lennének" - érzékelteti talentumához való tárgyilagos viszonyát a magyar foci utolsó nagy nemzetközi klasszisaként nyilvántartott, 43 esztendős futballfenomén.

HVG Hetilap

Az iráni atomvita megoldása

Ahhoz, hogy Irán letegyen atomhatalmi terveiről, arra lenne szükség, hogy az USA, az EU, Oroszország és Kína egységesen lépjen fel, és Teherán ne oszthassa meg őket nukleáris programjának folytatása érdekében. Az atomsorompó-egyezmény rendelkezései szerint Iránnak - akárcsak az egyezmény összes többi aláírójának - joga van az atomenergia békés célú felhasználására. A probléma csupán az, hogy az atomfegyverhez szükséges alapanyagok ugyanolyan urándúsító berendezéseken készülnek, illetve ugyanolyan újrahasznosított fűtőanyag kell hozzájuk, mint a békés célú alkalmazásokhoz.

HVG Hetilap

Kill Bill 3.

(Moziplakát) Tíz napja már, hogy Magyarország jóra, szépre éhes közönsége egy női bosszúfilmet néz - a népesség 58 százaléka nagy élvezettel, kíváncsian, olykor elképedve a bosszú tárgyának férfiatlan rinyálásán. Ez a film leginkább a Shirayukihimét (Toshiya Fujita 1973-ban készült, Lady Snowblood címen forgalmazott) és Quentin Tarantino e film által inspirált Kill Bill-sorozatát juttatja eszembe. Egy Vaslady. Kemény asszony. Megcsinálta. Végigcsinálta. Bosszút állt. Diana hercegnő említődik. Más mozik is: Alice Csodaországban. A jobboldal újraálmodója, a decens és modern jobbközép lehetséges nemtője, Orbán Viktor végzete, Antall József legkisebbik leánya!

Vélemény

Zsarolási potenciál, merre vagy?

Az SZDSZ politikusainak első forduló utáni magatartásán nemigen látszik a tény, hogy megerősödve keveredtek ki a kampánynak nevezett kavalkádból.

Választás 2006

Viktor fogyatkozó esélyei

A Fidesz Szentkirályi utcai pártszékházból azt sugallják, Orbán Viktor ura a helyzetnek, s nincs riválisa, aki ebben a kiélezett szituációban akárcsak gondolatban is megkérdőjelezné vezető szerepét. Ám a várható újabb választási vereség után helyzete meginoghat.

Vélemény

Ecopoly, az üzleti Megasztár

Elindult a kapitalista Ki mit tud?, avagy az üzleti Megasztár – gondolhatja a felületes szemlélő az RTL Klubon adott új showműsor, az Ecopoly első két részének megtekintése után. Pedig lényeges a differencia.

hvg.hu Választás 2006

Orbán Viktor kutyaszorítóban

Orbán Viktor a Hir TV-nek adott szerda esti interjúban elismerte: zátonyra futottak a tárgyalások az MDF-fel. „Kinyújtott kezünket többször is ellökték” – mondta, célozva arra, hogy Dávid Ibolya nem volt hajlandó megvitatni a Fidesz javaslatát, miszerint Bod Péter Ákos legyen a közös kormányfőjelölt. Az MDF elnöke ragaszkodott a korábban eljuttatott nyolc feltétel teljesítéséhez. Ez a Fidesz választási programjának feladását jelentené.

HVG Hetilap

Portré a legfőbbügyész-jelölttel

"Történelemtanárom Antall József volt" - említ egy meghatározó gimnazistakori élményt az államelnök magányos mérlegelése nyomán nemrég megnevezett, éppen 65 éves fővádlójelölt.

HVG Hetilap

Budapest Minisztérium?

1982-ben, Podmaniczky Frigyes halálának 75. évfordulójára írt, a Fővárosi Közmunkák Tanácsának (FKT) hiányát emlegető cikkemet másolatban rázták és mutogatták a Fővárosi Tanács vezetői. Három évre rá a kezdeményezésemre reprintben kiadták azt a kiváló könyvet, amit Siklóssy László írt az FKT első hatvan évéről Hogyan épült Budapest? címmel. Írjon hozzá utószót - kért a kiadó igazgatója. "Ez nem utószó! Ez lelkesítő szózat!" - nézett rám kérdőn, amikor megkapta a kéziratot. Tőlem csak ilyenre telik - válaszoltam -, ha Budapest fejlődésének azokról az évtizedeiről kell írni. (A néhány hónapja megjelent kiadásból kihagyták az utószót.)

HVG Hetilap

Fociháború és -béke

"Ha háborút akarnak, megkapják" - üzent hadat néhány hete Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke a G-14 néven ismertté vált csoportnak, amely futballtudását, illetve gazdasági potenciálját tekintve Európa 18 legerősebb klubját, futballvállalkozását tömöríti. A harc természetesen a hatalomért és a pénzért is folyik, de túlzás nélkül állítható, az európai sport jövőbeni fejlődése a tét.

1
364 365 366 367 368
387

A címlapról ajánljuk