Vélemény

Útmutatás a jó halálhoz

Belgium és Hollandia után a francia törvényhozás is fontolgatja az eutanázia engedélyezését, ám hiába hívják úgy, az eutanázia nem „jó halál” – véli alábbi írásában Bitó László, a témáról hamarosan könyvet megjelentető író. Jézus utolsó vacsorája mindannyiunknak példa: vajon nem jobb-e minden halotti tornál, ha akkor veszünk búcsút egybegyűlt szeretteinktől – amikor még élünk?

Vélemény

Díjugrató

Az Alternatív Kossuth-díjnak egyelőre az a legfőbb jellegzetessége, hogy noha nem a kormányzat osztja, léte mégis a fungáló kormánytól függ.

Gazdaság

Késhet az euró

Március első felében Budapesten tárgyalt a kormány és a Nemzeti Bank vezető tisztségviselőivel a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége, élén Ashoka Modyval, az IMF európai osztálya helyettes igazgatójával. A szakember a hvg.hu-nak adott exkluzív interjúban felvillantotta, milyen lépéseket vár a befolyásos nemzetközi szervezet a magyar gazdasági vezetéstől.

Vélemény

Kiábrándító ídus

Nem válik a politikai elit dicsőségére az idei március 15-e, az ünneplésre pedig maroknyi résztvevő arroganciája vetett árnyékot. A kokárdákon átsütött a pártpolitika, a beszédekben a politikai ellenfelek lejáratása dominált.

Vélemény

Cselényi László a Duna Tv új elnöke

"Feleségem bánatára munkamániás vagyok. Hobbijaim nincsenek, mert számomra az természetes állapot, hogy van kutyám, macskám, nyulam, kék gurámim." Rajtuk kívül ma már csak klinikai pszichológus végzettségű asszonya él odahaza a budai Istenhegyi út egyik társasházában. A gyerekek - a 33 esztendős, televíziós képtechnikus László és a 29 éves filológus Sára Ágnes - már kirepültek.

Világ

Interjú a palesztin miniszterelnök-helyettessel

További segélyekre van szükségünk - mondja ki kertelés nélkül Nabil Saat (67 éves) veterán palesztin politikus, aki - bár annak idején Arafat bizalmasa volt - a két hete alakult új palesztin kormánynak is oszlopos tagja. Az újdonsült miniszterelnök-helyettes lehetségesnek tartja a szélsőséges Hamász integrálását a Palesztin Hatóságba.

Itthon

Leleplező-interjú a III/III egykori főnökével

A kérészéletű Leleplező–Könyvújság 2000/1. számában közölték Tőke Péter főszerkesztő és Bodzabán István főszerkesztő-helyettes interjúját Horváth Józseffel, a III/III főcsoportfőnökség egykori vezetőjével. Ebből közlünk részleteket, amelyek különösen érdekesek az újabb ügynöklista múlt vasárnapi közreadása fényében.

Vélemény

Platthy Iván az egyházi ingatlanok rendezéséről

Az egyházak maguk is szeretnék fölgyorsítani az immár 15 éve húzódó ingatlanrendezést, ám a tempót és a föltételeket ne diktálja az OTP vagy más bank- véli a HVG-nek adott interjúban a 65 éves Platthy Iván.

Itthon

Szitának is üzen az egykori elhárító

Kozenkay Jenő hivatásos kémelhárítóként dolgozott 1978 és 1985 között. Állambiztonsági múltját maga tárta fel Kertész Péter újságírónak. Szerepel a Political Capital „ügynöklistáján”. A hvg.hu-hoz eljuttatott írásában az egykori rendszer valódi felelőseit keresi, és tanácsot ad Szita Károlynak.

Vélemény

Ki lesz az államfő utód?

A pártok, illetve az egész politikai elit elképesztően titokzatosak a tekintetben, kit válasszon meg a parlament nem egészen négy hónap múlva a hivatalából idén nyáron távozó Mádl Ferenc államfő utódául.

Vélemény

Bozóki András: kulturális miniszter

"Ha el tudnék vonatkoztatni saját személyemtől, még azt is mondhatnám, jó húzás voltam. Ehelyett viszont elkezdtem gondolkodni azon, mit lehetne tenni"- fejti ki az új kulturális miniszter a HVG-nek adott, személyes hangvételű interjúban.

Vélemény

Trianon film Romániában

A románok latin lazaságában gyökerező pragmatizmus fityiszt mutatott a magyarok történelmi görcseiből fakadó merevségnek, és február 10-én este, televíziós főműsoridőben Romániában levetítették Koltay Gábor Trianon című filmjét.

Hárs Géza Vélemény

Megáll az idő

Déja vu érzetünk támad, ha a pesti utcán a nagy popkoncerteket hirdető plakátokat böngésszük. Joe Cocker, Rod Stewart, Pat Metheny, Mark Knopfler. Tíz évvel ezelőtt pontosan ugyanezeket a neveket lehetett látni.

Vélemény

Búza és konkoly

Az (egyházi) ügynökkérdés legálságosabb dimenziója számomra az, hogy helyettesíteni próbálja a múlt rendszer igazi fenntartóival való elszámolást. Ha a főelvtársaknak irgalmaz a mai politika, ha őket a nagy összefüggések és összefonódások miatt nem lehet kérdőre vonni, akkor éppen semmi értelme ügynökökkel piszmogni.

hvg.hu Itthon

Kiherélt ügynöktörvény

Úgy tűnik, nem hiába árasztották el névtelen levelekkel volt szolgálati tisztek (III/I-től III/IV-ig bezárólag) az MSZP vezető szerveit, figyelmeztetve őket az MSZP új ügynöktörvény-javaslatának veszélyeire, a szocialisták meghátráltak.

Gazdaság

Járai: „a négy új taggal nekem semmi bajom”

A hvg.hu kérdéseire válaszolt Járai Zsigmond, aki egyebek között kifejtette, nincsenek személyi ellentétei a Monetáris Tanács újonnan kinevezett tagjaival (Bánfi Tamás, Bihari Péter Csáki Csaba, Neményi Judit), inkább a kinevezési eljárás módját sérelmezi.

hvg.hu Vélemény

A korrupcióellenesség magával sodorhatja a kormányt

Félő, hogy az Európai Unió nemcsak új tagokkal, de a csatlakozó országok korrupciós hagyományaival is bővül a következő körben - írja a Wall Street Journal. Romániában megvesztegetési vádakkal néz szembe a volt igazságügyi miniszter, a jegybank helyettes elnöke, több mint 1100 orvos és tanár, 170 rendőr, három tábornok, egy szenátor és a mezőgazdasági minisztérium nyolc magas rangú beosztottja.

Vélemény

25 éve írta a HVG (Amikor még 400 ezerért épült egy lakás)

Furcsa világ volt 25 éve, amikor a Neues Deutschland még azt fájlalta, hogy nem a munkaerő kevés, hanem a munkahely sok, amikor a lengyel gazdaságvezetés felháborodott azon, hogy a mértéktelen belső kereslet elszipkázza az árut az export elől. Idehaza a beatzenészeket irigylik 15 ezer forintos havi pénzük miatt, és autóért, lakásért áll sorba a magyar polgár, évekig.

Vélemény

"Nem kell előreszaladni, nem kell kapkodni"

A Demszky-féle városvezetés elfáradt - véli Molnár Gyula (44 éves), az MSZP budapesti elnöke, a miniszterelnök fővárosi megbízottja, aki cáfolta, hogy jövőre a főpolgármesteri pozícióra törne. A XI. kerületi önkormányzat első embere, aki a Lágymányosi-öböl fejlesztésében Leisztinger Tamás cégbirodalmával együttműködő a majdani városvezetéstől azt várja: ne csak üzemeltesse, fejlessze is a fővárost.


A címlapról ajánljuk