Vélemény

Amikor a látszat(hivatalnok) csal

A visszaélések leleplezése helyett látszathivatalok bújnak ki a földből, ahol látszattisztségekben múlatják az időt alibiemberek. Ha mégis van, aki hivatalát komolyan veszi, azt előbb-utóbb elcsapják.

Vélemény

Babastop a szingliknek?

Törvénymódosítás készül, amelynek értelmében a terméketlennek bizonyult egyedülálló nők is igénybe vehetnék a lombikbébi-programot. Vannak, akiknek ez nem tetszik.

Vélemény

A genetika jövője

Noha a tudomány mai világában talán a genetika rejti a legizgalmasabb felfedezéseket, ez a terület annyira bonyolult, hogy lehetetlen pontosan felmérni, mit hoz a jövő. Ráadásul ebben a tudományágban a fejlődés nem lineáris, azaz nem a korábbi eredményekre támaszkodva, nem lépésről lépésre halad előre. Néhány éve, amikor elkészítettük a humán géntérképet, rájöttünk, hogy biológiai felépítésünk sokkal bonyolultabb, mint korábban gondoltuk, mivel az egyes emberek esetében nem csupán a különböző gének, hanem a gének és a környezeti hatások kombinációja is szerepet játszik biológiai lényük kialakításban.

Vélemény

Ha szeretsz is, utállak én

Kisebbfajta hisztéria tört ki ez év elején, amikor kiderült, hogy - lapcímeket idézve - "zöld akadály" keletkezett a 10-es úton, merthogy "minél rosszabb, annál jobb" alapon a sokak által szidott Levegő Munkacsoport több civil szervezettel a háta mögött a bíróságon is igyekszik megakadályozni az új nyomvonalon tervezett út építését. A múlt héten kiderült: mégsem lehetett teljesen alaptalan a helyi lakosság ellenségeinek kikiáltott zöldek tiltakozása.

Vélemény

"Egy ponton egyszer csak elszakad a cérna"

Ami most van Magyarországon, az még nem pénzügyi válság, csak baj - állítja Antal László, a makroökonómiai folyamatok egyik legelismertebb hazai szakembere. A 63 esztendős közgazdász sem a Pénzügyminisztérium, sem a Magyar Nemzeti Bank elemzéseinek nem hisz.

Vélemény

Portré az alkotmánybíróval

Építész szeretett volna lenni, de a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium fizika szakáról a szegedi egyetem jogi karára nyert bebocsátást a nemrég alkotmánybíróvá emelt, 47 esztendős jogtörténész.

hvg.hu Itthon

A profi boksz igazi hírverése

Elismerem, hogy vannak (voltak) nagy egyéniségek, akadnak izgalmas meccsek, de ha véletlenül belenézek valamelyik tévécsatorna éjszakai „bokszgálájába”, én valahogy mindig tehetetlen dulakodást, unalmas maszatolást, botrányos pontozást látok. Szombaton se volt ez másképpen. Vagyis dehogynem!

Vélemény

"Még manapság is ébernek kell lennünk"

Oroszország rossz irányba halad - véli Jurij Orlov atomfizikus és emberjogi harcos, több emberijog-védő csoport, köztük a nemzetközi Helsinki-mozgalom egyik alapítója, aki mégsem türelmetlen szülőhazájával szemben. A New Yorkban élő, 81 esztendős professzor szerint az emberi jogokért küzdőknek Nyugaton is résen kell lenniük.

Vélemény

Luxusprofit, luxusveszteség

Nyilvánvaló félreértésnek tűnhet tudományosan megalapozott közgazdasági fogalomként vizsgálni a luxusprofit kifejezést, mintha nem a politikai marketing kreált kampánytermékéről lenne szó. Mégis engedjük meg most magunknak azt a luxust, hogy ne csak balról vagy jobbról, hanem önmagában nézzük. A Marx előtti naivan romantikus antikapitalizmus stílusát idézi a luxusprofit elnevezés olcsó gazdagságellenessége. Nyilván szó sincs a profitorientált társadalmi-gazdasági modell megkérdőjelezéséről, mivel csak a luxus a kérdés. Az is igen furcsa módon.

Vélemény

Tubes-rózsák

Egyértelmű és még időben történt politikai döntés, a párbeszéd és tolerancia gyümölcse, bölcs kompromisszumot hozó megoldás, a környezetvédők győzelme, a civilek látványos és egyúttal mozgalmi sikere, ami a magyar alkotmányos demokrácia és a NATO-hoz tartozás közös sikere is egyben. Így jellemezhető a Zengő-ügy éppen tízéves története. A jellemzésnek csak az a hibája, hogy egyetlen megállapítása sem igaz.

Vélemény

Portré az APEH elnökhelyettesével

"Odahaza rendes erkölcsnevelést kaptunk apánktól. Akkor ezt reakciósnak mondták. Szóval mást hallottam tőle, mint az iskolában" - ad anekdotikus alaphangot a magyar adóigazgatás immár örökös második emberének tetsző, 54 esztendős elnökhelyettese.

Gazdaság

„Blair javaslataiban volt ráció”

A visegrádi négyeknek nincs költségvetési stratégiájuk, ezért utasították el, végiggondolásuk helyett Tony Blair javaslatait. Magyarországon sincs végiggondolva, hová akarunk a nemzeti fejlesztési tervben eljutni, „mindenki összevissza beszél” – fejtette ki Csaba László közgazdász, a CEU professzora a hvg.hu nak adott interjúban.

Vélemény

Atom ezerrel

A paksi atomerőmű hónapok óta központi és megyei napilapok oldalas fizetett hirdetéseiben tájékoztat a biztonságról, a fejlesztési elképzelésekről és a mű szén-dioxid-mentes működéséről, no meg arról, hogy ők termelik a legolcsóbban a villamos energiát.

Vélemény

Ne legyen adócsökkentés!

Manapság minden párt - talán nem csak a választásokra készülődés populista lázában - adót akar csökkenteni. Mert - mint mondják - az jó a gazdaságnak, jó az embereknek, jó az egész országnak. Sőt a kormány el is kezdte az adócsökkentést az üzemanyag áfájával, jövőre a többi termékével folytatja, és állandóan szó van a jövedelemadó egységes kulcsáról, ami ugyancsak adómérsékléssel járna.

Vélemény

"Javaslatom innovatív, radikális és provokatív"

Bevándorlási és integrációs politikájukat egyaránt felül kellene vizsgálniuk az európai országoknak - véli Michael Jandl. A 35 esztendős osztrák migrációkutató szerint az EU-nak úgy kellene elszipkáznia az embercsempészek ügyfeleit, hogy árban és beutazási feltételekben kedvezőbb ajánlattal kecsegteti őket.

Vélemény

Portré az EMIH vezető rabbijával

"Már nagyszüleim elhagyták a vallást, és szüleim sem tulajdonítottak jelentőséget a származásunknak. Mondhatni, véletlenszerű volt hát, amikor 11 évesen a Dohány utcai zsinagóga mellett sétálva megkérdeztem édesapámat, mi ez az épület" - emlékezik a 26 évesen már új magyarországi zsidó felekezet élére álló ifjú ortodox rabbi, honnan indult Mátéból Slomóvá.

Gazdaság

Kóka: Londonban díjazták az őszinteséget

Megvétózza-e Magyarország a Tony Blair által fontolóra vett EU költségvetési tervezetet, ha az számunkra kedvezőtlen irányt vesz? – kérdezte egyebek között a hvg.hu Kóka János gazdasági minisztert, aki kedden felszólalt a Brit Gyáriparosok éves közgyűlésén, korábban pedig Skóciában tárgyalt magyarországi befektetésekről.

Vélemény

Homofób biznisz a világhálón

A szennylapkiadás veteránja úgy döntött, meleglistával emeli frissiben gründolt portálja látogatottságát. Menyhért-Mészáros László főszerkesztő a profitért könnyűszerrel víz alá nyomta erkölcsi skrupulusait, már ha voltak egyáltalán neki ilyenek

Hirschler Richárd Gazdaság

Interjú Soros Györggyel, a filantróp milliárdossal

Je ne regret rien, semmit sem bántam meg – énekelhetné akár Soros György is, aki 75 éves kora ellenére fiatalos hévvel folytatja filantróp tevékenységét, a demokrácia magvainak szétszórását, jóllehet nem kevés azoknak száma, akik ezt rossz néven veszik tőle. Budapesti villámlátogatásakor szállodai lakosztályában kerestük fel.

Vélemény

Portré a gazdasági és közlekedési miniszterrel

"Az igazi családfő a Kóka nagymama, aki már elmúlt 80, de még ma is szakmai ipartestületet vezet, kozmetikusiskolákat alapít. Tőle örököltem az erős céltudatosságot" - vall mintáról és előképről az egy évvel ezelőtt államigazgatási nézőpontból a semmiből érkező, 33 esztendős miniszter.

1
367 368 369 370 371
383

A címlapról ajánljuk