Vélemény

Még titok a neved

Másfél évtizeddel a rendszerváltás után hallgatólagos közmegegyezés van felbomlóban. Ez eddig így szólt: hatósági önkény nem juttat börtönbe újságírót azért, mert az a dolgát teszi. Üdvös lett volna, ha ezt ugyanúgy törvény garantálja, mint az 1989-1990-ben kivívott többi alkotmányos szabadságjogot, de a törvényalkotók erre nem gondoltak. A Btk.-ban hagyták ugyanis az államtitoksértésről szóló 221. paragrafust, amely egytől öt - súlyos esetben kettőtől nyolc - évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti azt, "aki a tudomására, illetőleg a birtokába jutott államtitkot jogosulatlanul felhasználja, illetéktelen személy részére hozzáférhetővé (...) teszi".

hvg.hu Vélemény

Főállásban: apa

Nem láttak maguk körül hasonló példát, mégis, mikor apák lettek, ők vállalták gyerekük mindennapos gondozását. Ilyen, karrierjüket a „járatlan útért” elhagyó férfiakkal beszélgettünk: motivációikról, szerepválasztásukról, a gyerekük gondozása közben szerzett tapasztalataikról, azok magánéletükre és munkájukra gyakorolt hatásairól.

Itthon

Színvallás

A Fidesz régi-új narancsszínének visszahozása akár bátorító üzenetet is hordozhatna – de azt, még ha lenne is, elnyomja a választás előtti, egyre harsányabb csatazaj. Orbán jelezte: kéri Brüsszelt, ne alkalmazzon szankciókat a magyarok ellen, "bár a kormány feltételezhetően továbbra is csalni fog a számokkal". Gyurcsány és kormánya viszont helyből minden javaslatot elutasít, - legyen az bármennyire is konstruktív - amely a Fidesztől indul ki.

Vélemény

Bűntudatgerjesztés felsőfokon

Neves közírók társaságában magam is célpontja lettem Tamás Gáspár Miklós dühödten lődözött polemikus nyilainak. Bűnünk annyi, hogy a rasszizmus elítélése számunkra nem jár a multikultúra felszínes kánonja előtti behódolással, a politikai korrektség intellektuális béklyójának magunkra öltésével. TGM szemében ezért már vad arab-és négerfalók lettük.

Vélemény

A Reggel felemelkedése és bukása

A tavaly ősszel útjára bocsátott Reggel – a megjelent becslések szerint- több milliárd forintot felemésztő vesszőfutása és végül megszűnése minden eddigi napilapos csődnél tanulságosabb képet mutat. A kudarc okait az egykori napilap felelős szerkesztője, Toót H. Zsolt elemzi.

Vélemény

Portré a hokikapussal

"Egyik német gyökerű ősöm, Szuper Károly vándorszínész-társulatot igazgató komédiásként Petőfi Sándor főnöke is volt, de a család másik, Kölcsey Ferenc ágán rokonságban állok Schubert Éva színésznővel is" - jelzi a jó nevű gyerekszínészből nemzetközileg is jegyzett kapussá érő, a nyár óta az olasz HC Asiago csapathoz igazolt 25 esztendős hokis, hogy honnan került a sportvilág majdnem élvonalába.

Vélemény

Ladányi János: Párizs üzenete

Párizs messze van ugyan, a francia társadalom és az észak-afrikai, az iszlám fundamentalizmus által is befolyásolt bevándorlók helyzete - minden erőltetett párhuzam ellenére - nagyon jelentősen különbözik a magyarországi helyzettől. A szegénység és az etnikai kirekesztettség összekapcsolódása mégis mindenhol veszélyes társadalmi konfliktushelyzetet teremt(het). Nálunk is.

Vélemény

"Megtanultam együtt élni a félelemmel"

Ha Arafat élne, több esély lenne a rendezésre - állítja Szari Nusszeibeh, a kelet-jeruzsálemi Al-Kudsz Egyetem 56 esztendős filozófus elnöke, aki az izraeli belbiztonsági szolgálat leköszönt vezetőjével három esztendeje "civil" béketervet dolgozott ki.

Vélemény

Szeressen téged a Bush!

A magyarországi politika újabb tragikomikus epizódja esett meg, amikor a Washingtonból diadalittasan hazatérő szocialista miniszterelnök közhírré tette, hogy nemzeti-konzervatív elődjére megorroltak a Fehér Házban. Állítólag a korábbi ("nemzeti-konzervatív") kormányfő nem ítélte el elég erélyesen a szeptember 11-ei merényleteket.

Itthon

Magyar misszió a Közel Keleten

A Közel Keleten jártak magyar diplomaták, Somogyi Frenc külügyminiszterrel az élen. A hvg.hu Várkonyi László helyettes államtitkárt faggatta a megbeszélések céljáról.

Vélemény

A Jobbik ellenállási mozgalma

A szélsőjobboldali és radikális szavazatokért folyó harcban valódi harci eszközöket helyez kilátásba a Jobbik Magyarország párt. A rendszerváltozás óta nem először történik meg, hogy politikai erő „ellenállási mozgalmat" verbuvál.

Vélemény

A multikultúra gyilkosai

Kulturális okai vannak a franciaországi zavargásoknak. A törő-zúzó fiatalok olyan civilizációból (vagy közösségből) jöttek, ahol nincsenek hagyományai a demokráciának, hiányzik a konfliktusok szokásjogon és toleráns normakövetésen alapuló békés megoldásának évszázados tradíciója.

Vélemény

Sugárzó demokrácia

Az isteni Platón szívből rühellte az athéni demokráciát. A tetszőleges ostobasággal manipulálható, jobbára tanulatlan tömeg döntsön a polisz ügyeiről? Miért? Irányítsanak azok, akiknek szelleme ehhez kellőképp kiművelt és emelkedett! Ha egyetért Platónnal, talán tetszeni fog önnek, ahogy az eredetileg harminc évre tervezett paksi atomerőmű üzemidejének húszéves meghosszabbítását keresztül kívánják vinni az ebben érdekeltek. De ha ön úgy gondolja, hogy az önrendelkezés emberi méltóságunk elidegeníthetetlen eleme, továbbá hogy közügyekben az önrendelkezés a demokratikus részvétel útján valósul meg, akkor ebben a műveletben a demokrácia puszta kulisszává silányításának tankönyvi példáját fogja látni.

Vélemény

Kórusban a hanyatlásért

Talán húsz éve olvashattam a HVG-ben, hogy egy tudósító arról faggat egy New York-i kereskedőt, miként szabályozzák ott a boltok nyitva tartását. "Ha úgy gondolom, hogy el tudok adni, akkor kinyitok - válaszolt az illető, és megrökönyödve hozzátette: - Mit kell ezen szabályozni?"

Vélemény

"Én döntöm el, kit hozok és mennyiért"

Öt esztendőre magyar igazgatója van a bécsi állami operaház, a Staatsoper balettegyüttesének. A 49 esztendős Harangozó Gyula szerint Bécsben több a pénzük és kevesebb a joguk a táncosoknak, mint Budapesten.

hvg.hu Világ

Izraelben megtalálták a legrégibb keresztény templomot?

Izraelben szenzációszámba menő régészeti leleteket találtak a meggidói börtön területén. Az archeológusok szerint a Közel-Kelet, de talán az egész világ legrégebbi keresztény templomára bukkantak, épen maradt mozaikpadlóval, görög nyelvű feliratokkal. A hvg.hu tudósítója Jotham Teferrel, az ásatások vezetőjével beszélgetett.

Vélemény

Kínozhatók-e a terroristák?

Egyelőre semmi sem támasztja alá a Washington Post értesülését, miszerint Közép-Kelet-Európa börtöneiben terrorizmussal gyanúsított foglyokat őriznének, amerikai megbízás alapján. De ha igaz lenne a hír, vajon vallomásra bírhatók-e, például injekciókkal, terroristák, ha ezzel tízezrek életét lehet megmenteni?

Vélemény

Hűvös szelek Varsóból

Lengyelországban a fundamentalista elnökjelölt nyert. Ellenzi egyebek között az azonos neműek házasságát. Ezek szerint ez a kérdés fontos, és vele, valamint hasonló újításellenességgel (Európa, kapitalizmus, liberalizmus elleni szlogenekkel) választást lehet eldönteni?

1
371 372 373 374 375
386

A címlapról ajánljuk
Még több hír a Nissan támogatásával