Lévai Júlia: Csak a népszavazás marad
Itthon

Lévai Júlia: Csak a népszavazás marad

Azt a praktikus szempontot mindenki megérti, hogy ha a lopás meghatározó szerepet kap a társadalomban, akkor annak következményei őt magát is bármikor utolérhetik. Vélemény.

hvg.hu Világ

Kik a felelősök New Orleansért?

A városi, a louisianai és a szövetségi hatóságok egyaránt csődöt mondtak az elárasztott New Orleans szegényeinek kimentésénél. Elrendelték a kiürítést, de miért az utolsó pillanatban? Ki a felelős a történtekért? Nem lehet egyetlen hatóságot, vagy egyetlen személy hibáztatni - írja a BBC elemzője. A hibás döntések sorozata jóval a Katrina pusztítása előttről datálódik. A hatóságok hazardíroztak, feltételezték, hogy New Orleans-t nem fogja sújtani 4-es vagy 5-ös erősségű hurrikán, ezért nem erősítették meg a gátakat. Bush elnöknek jóval korábban kellett volna interveniálni.

Vélemény

Mit tanulhat Magyarország Indiától?

A Magyarországra kiszervezett üzleti folyamatok többnyire még csak az alacsony hozzáadott értékű, rutinjellegű tevékenységeket foglalják magukba, mint például telefonos ügyfélszolgálati központokat. Az indiai "kiszervezések" viszont, némi túlzással lassan már az anyavállalati központokat is magukhoz édesgetik.

Vélemény

Az integrált osztályokról - indulatmentesen

Harcoljunk az előítéletek ellen, de ne úgy, hogy az esetleg gyenge képességű, beilleszkedési zavarokkal küzdő, „hátrányos helyzetű” diákokat kitegyük a kvalitásukat meghaladó követelmény frusztráló hatásának.

Vélemény

Ladányi Andor: A felsőoktatási törvény bajai

A felsőoktatási törvényt - annak egyes rendelkezéseit alkotmányellenesnek tartva - még Mádl Ferenc köztársasági elnök aláírás előtt véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak. A törvénnyel az ő kifogásain túlmenően is vannak problémák. Közülük a legfontosabbak az irányítási rendszer átalakításával és a többciklusú képzési szerkezetre való áttéréssel kapcsolatosak.

Vélemény

Portré Dobrev Kláráról

"Kisdobosként és úttörőként is nyüzsi gyerek voltam, KISZ-titkárságot is vállaltam, de soha nem éreztem magam kádergyereknek" - számol be alapattitűdjéről a Kádár-kor elitjébe nyúló családi előzmények és miniszterelnökké lett férje okán is hirtelen reflektorfénybe került, 33 esztendős közgazdász-jogász.

Vélemény

"50 millió lehetséges áldozatról beszélnek"

Magyarország aránylag jól fölkészült a következő világjárványra - állítja határozottan Bujdosó László országos tiszti főorvos (45 éves), aki szerint az adatvédelmi biztos állásfoglalása, pszichés okok, de még a prüdéria is ludas abban, hogy más betegségek megelőzése érdekében kevesen veszik igénybe az ingyenes szűréseket.

Vélemény

Sólyom szárnyán

Fel sem melegedett a váltás miatt kihűlt bársonyszék az új köztársasági elnök alatt, a médiában rögvest találgatás indult az államfő új, aktívabb szerepfelfogását illetően.

Világ

Interjú egy izraeli főrendőrrel

Az izraeli rendőrség kommunikációs osztályának vezetője ki lehetne más, mint egy magyarajkú tiszt. Dr. Erán Iszrael, aki Temesváron született, négyévesen érkezett Izraelbe 1952-ben, de 35 évig alig beszélte szülei nyelvét. Ám beiratkozott az ELTÉ-re Budapesten, a közelmúltban doktorált, így újra belejött a magyarba. A hvg.hu-nak éppen akkor adott adott interjút, amikor az utolsó kitelepítésre szánt falu, Szanur kiűrítésével végeztek.

hvg.hu Gazdaság

Járai Zsigmond 14 pontja

Járai Zsigmond, az MNB elnöke nemrég a Világgazdaság c. lapban fejtette ki augusztus 8.-án azt a költségvetési és monetáris politikával szemben támasztott 14 követelményt, amelyeknek teljesítésével Magyarország kegyensúlyozott fejlődést, versenyképes gazdaságot tud majd magáénak mondani. A cikk rövidített változatát közöljük.

Vélemény

Az MNB elnök 14 pontja avagy a realisták lehetetlenje

„Legyünk realisták, követeljük a lehetetlent”, - adta ki a jelszót még bohó forradalmár korában Joschka Fischer, jelenlegi német külügyminiszter. Valami hasonló járhatott a Nemzeti Bank elnökének fejében is, amikor meghirdette 14 pontját a fiskális és monetáris politikáról.

Vélemény

Még egyszer a kisnyomtatvány-megsemmisítésről

Monok István, az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) főigazgatója az alábbi írásban reagál a HVG augusztus 13. számában, Weeber Tibor OSZK-munkatárs írására, amelyben kulturális bűncselekménynek nevezi a „Pokol” néven emlegetett kisnyomtatvány-gyüjtemény megsemmisítését.

Gazdaság

"Nem vagyunk szibériai medvék"

A Malév csak akkor működhet hatékonyan, ha cselekvőképes tulajdonos áll mögötte - véli Borisz Abramovics (45 éves), a KrasAir orosz légitársaság feje, aki magát természetesen alkalmasnak gondolja e szerep betöltésére. A februárban létrehozott Airbridge Magyarországi Vagyonkezelő Rt. révén részt vesz a Malév privatizációs pályázatán.

Vélemény

Dupla nulla

A teljes államadósság fokozatos leépítését, valamint az éves költségvetés hiányának a nullára csökkentését javasolta a minap - szigorúan "magánvéleményként" - publikált tanulmányában Járai Zsigmond.

Vélemény

Nem délibáb, szimbólum

Mind a régi, mind az új európai uniós országokban gyakran hallani, hogy amióta az integrációs szervek, a brüsszeli bizottság és azon túl az IMF, a Világbank, a Kereskedelmi Világszervezet diktálnak, "a gazdagok meggazdagodnak, a szegények meg még szegényebbé válnak". Ez a megfogalmazás tulajdonképpen felújított formulája a jézusi bölcsességnek: "Akinek van, annak adatik, akinek pedig nincs, attól még az is elvétetik, amije van."

Vélemény

Portré a Német Írók Szövetségének új elnökével

"Látják itt a falon apai családfámat? Ebből is tudni, hogy egyik ősöm Bálint II. von Szendrő palotagróf a 16. század közepén Eger várkapitánya volt, míg a másik ágon Enyingi Török Imre 1521 táján Belgrádot védelmezte a török ellen" - tudatja a közelmúltban a német írók elejévé emelt, 56 esztendős szerző és kultúrmunkás, honnan szelídült már apja is mezőgazdasági mérnökké.

Vélemény

Az ügyek ura

Immáron sokadszor hangzanak el nyilvános kritikai megjegyzések az ügyészség munkájáról. A Kulcsár Attila-ügy kulisszái mögé - és az "egyedi" jogértelmezés, illetve krimináltaktika mellett folytatott kihallgatásba - bepillantást engedő videokazetta nyilvánosságra kerülésénél talán csak az eljárást minősítő bírálatok fennhéjázó elutasítása ártott többet az igazságszolgáltatásnak. Félő, a keletkezett csatazajban ismét elsikkad a lényeg: baj van az ügyészi szervezet alkotmányos, közjogi helyzetével, jogállásával és felelősségi rendszerével.

hvg.hu Világ

Egy volt gázai gazda keservei

Jichák Emergi a gázai övezet egyik legvirágzóbb mezőgazdasági településén, Ganei Tálban élt a múlt hétig. A falu egyik legsikeresebb gazdájaként számos melegháza volt. Shiri Zsuzsa újságíró a hvg.hu számára interjút készített az életét kényszerűségből újra kezdő gazdával.

HVG Gazdaság

"A rock and roll nem lehet hiperkorrekt"

Lovasi András (38 éves) módfelett örül, hogy megvalósul régi vágya, az induló rockzenekarok állami támogatása, de jövőre nem fog ezért hálából a kormánykoalíció pártjaira szavazni. A Kispál és a Borz nevezetű banda frontembere nemigen szíveli a lemezkiadó multikat, de őket még mindig egy fokkal inkább, mint a tisztességtelen eszközökkel operáló hazai vállalkozásokat.

Vélemény

Jön a negyedik közkanális?

Nem tudni, van-e széles e világon olyan állam, amely egyszerre négy közszolgálati tévécsatornát üzemeltet. Szeptembertől kis hazánk “személyében”, az új demokrácia-csatornának köszönhetően, nagy valószínűséggel lesz ilyen ország.

Vélemény

Gellért Kis Gábor, a rádió kuratóriumi elnöke

"Apám a Magyarország hetilap alapító főmunkatársaként Gellért Gábor néven írt, meg kellett különböztetni magam tőle" - emlékszik a sajtótól a politikáig jutó, s az újabb rádióelnök-választási mocsár kapcsán gyakran megszólaltatott, 58 esztendős médiapolitikus, honnan a szerénységet is mutató kettős vezetéknév.

1
372 373 374 375 376
383

A címlapról ajánljuk