Révész: Törpeség vagy Google-ság
Vélemény

Révész: Törpeség vagy Google-ság

Minél inkább lebutul a kampány, annál erősebb a késztetés, hogy butuljunk hozzá ideiglenesen. És minél inkább hozzábutulunk, annál inkább úgy maradunk. Vélemény.

Itthon

Hiller Gyurcsány védnöksége alá került

Az államfőállítás kudarcát a maga javára fordító miniszterelnök személye mára egyet jelent a szocialista párttal. Ennek persze korántsem örül mindenki, a csöndben hazavonuló vidéki bázis egyelőre lenyelte a keserű pirulát, de a hétvégén tanácskozni fog a párt másként gondolkodóinak egy része.

Vélemény

Állami zeneforradalmárok

A kulturális kormányzat meghirdette a hazai könnyűzenei élet felemelésének programját. A „Gyerünk lázadni!” felkiáltással, állami pénzből indított zenei klubforradalom egyik szépséghibája: elfeledkezik a ma már világszínvonalú magyar elektronikus zenéről.

Gazdaság

100 lépés: de hová?

Gyurcsány Ferenc száznapos programja kitűnően szolgálja a kormány kommunikációs céljait, ám hosszabb lélegzetű gazdasági-és szociálpolitikai intézkedési csomaghoz ennél többre van szükség - mutatott rá Csaba László közgazdász, a Közép-Európai Egyetem professzora a hvg.hu–nak adott interjúban.

Vélemény

Fürdővízzel a gyereket

Tizenöt évvel a rendszerváltás után valóban oda jutottunk, hogy csak az eredmény a fontos, a köztársaság eszméi, alkotmányos értékei feláldozhatók egy – bármily tiszteletre méltó – tisztség megnyeréséért? Nem tévesztik szem elől a döntéshozók, hogy mi is a tét?

Vélemény

Orbán-bizottság kontra Gyurcsány-bizottság

Az Orbán illetve a Gyurcsány család vagyongyarapodását vizsgálni hivatott parlamenti bizottságok megalakulásának körülményei, a meghallgatások várható kimenetele nagyszabású politikai színjátékra, mondhatnánk cirkuszi előadásra utalnak. Híven tükrözik a magyar pártpolitika jelenlegi színvonalát.

Gazdaság

"Tetten érhetők a nemzeti szempontok"

Akik Európa demokratizálását akarják, jobban tennék, ha igennel voksolnának az unió alkotmányáról szóló szavazásokon - állítja Kovács László (65 éves). A magyar EU-biztos első komoly uniós fegyverténye az autókkal kapcsolatos adók meglehetősen kusza rendszerének egységesítése lehet.

Vélemény

Portré az SZDSZ ügyvivőjéről

"Gyönyörű hátulgombolós korszakom volt, bandáztunk, lógtunk az utcán. Annyi kalandunk volt, hogy lepipáltuk az ifjúsági regényeket" - tudatja, merről érkezett a liberális politikába az ősei között "minden bácskai népcsoportot" ott tudó, 30 éves újhullámos pártember.

hvg.hu Itthon

Elnökválasztás: átszavazó szocialisták?

Sólyom László letette az államelnöki esküt, a parlament tagjai, párthovatartozástól függetlenül, kétszer is elénekelték a Himnuszt. A hangulat emelkedett volt, de néhány órával később a szocialisták már elkezdték keresni kétségtelen kudarcuk okait. Valósággal sokkolta őket Szili Katalin veresége, bármennyire megtisztelő is második helye az államfői kinevezésért folytatott versenyben.

Zubor Tamás Vélemény

Aki szegény, az a legszegényebb

Az Európai Unió sebeit nyalogatja, megpróbál szembenézni a francia és holland blamázzsal. Brüsszel igyekszik bagatellizálni a dolgot, a magyar megbízottak pedig egyenesen jó hírnek állítják be a két kudarcos szavazást, mondván, a piruló EU most majd kompenzál és gyorsan jóváhagyja a többmilliárd eurós támogatást Magyarországnak.

Itthon

A nép és az elit – népszavazás után, elnökválasztás előtt

Lehet, hogy a népakarat és a politikai elit ambíciói közötti szakadék új korszakot jelent az európai politikában? A konfliktus nálunk az elnökválasztás ügyében élesedhet ki. Az unió alkotmányát brutálisan elutasító francia és holland népszavazás tapasztalatainak elgondolkodásra kellene késztetni a magyar politikai elitet - véli írásában Hack Péter.

Hirschler Richárd Vélemény

Amikor a vámőrség az automata sakkpartnerekre vadászott

Az 1980-as nyár jó hírrel lepte meg a turistákat: hároméves valutakeretüket 10 százalékkal, 5000 forintra emelték. Így több, mint 200 dollárt lehetett kiváltani. A forint azonban még idehaza sem volt átváltható: volt bér-forint és volt költség-forint. A vámőrség parancsnoka kampányt hirdetett az automata sakkpartner-csempészek ellen. Volt olyan Közért, ahol a polcon sorakozó sűrített paradicsomok életkora az öt évet is meghaladta.

eurohirek.hu Itthon

Őszintén az EU-tagságról

Nyugdíjba vonul Thomas Glaser, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének megbízott vezetője. A diplomata szerint sikeres volt az ország első éve az EU-ban, ugyanakkor problémás az állam szerepvállalásának mértéke, a hazai mezőgazdaság és az egészségügy területe. A brit Glaser bírálja a jelenlegi ellenzéket is: szerinte a Fidesz protekcionista és elavultan hagyományőrző.

Vélemény

Portré az Orbán-Tokaj-bizottság elnökéről

"Édesapám sportvezető volt, de aztán nem hagyta, hogy bírálja a pártnómenklatúra, ezért elcsapták. Ő mondogatta: kisfiam, kell egy szakma, a kalapácsért senki sem kapkod" - ismertet meg a családi múltból táplálkozó életfilozófia egyik fő tételével az Orbán-közeli tokaji szőlők ügyében vizsgálódni hivatott bizottság 47 éves vezetője.

Vélemény

"A politikai osztály nem maffiaként működik"

Nem az a fő kérdés, rosszak-e a magyar politikai erkölcsök, hanem inkább az, hogy miért azok, illetve hogy miként javíthatók - állítja a politika mezejét a rendszerváltás idején megjárt filozófus, Kis János (62 éves), akinek nemrégiben jelent meg A politika, mint erkölcsi probléma című kötete.

Zubor Tamás Vélemény

Roma-e vagy?

Az RTL Klub folyamatosan képernyőn tartja Győzikét, aki a butaságot erényként bemutató stílusával éppen azokat a mélyen munkáló, romákkal szembeni előítéleteket erősíti, melyek ellen az RTL egyébként próbál is tenni valamit.

Hack Péter Itthon

Államfőválasztás: bal fék

A kormányzó baloldali koalíció az elnökválasztás régóta előre látható feladatát úgy oldja meg, hogy bárhogyan is alakulnak az elkövetkező napok, a baloldal biztosan veszít az ügyön. A közvélemény-kutatások eredményei azt jelzik, hogy a baloldali szavazók döbbent értetlenséggel szemlélik az eseményeket. A koalíció szavazóinak elbizonytalanodását mutatja, hogy a választási aktivitási adatok történelmi mélyponton állnak.

Vélemény

Szili magával ránthatja Hillert?

Meghatározó szocialista körökben már a kincstári optimizmus is fogytán a közelgő államfőválasztás előtt. Ha Szili nem jön be, Hiller presztízse is megrendül.

Vélemény

"Meg kellene emelni a kilépés árát"

Válságban van-e a 35 éves atomsorompó-egyezmény, amelynek jelentős részben köszönhető, hogy Nagaszaki óta nem vetettek be atomfegyvert a világban? A szerződés gyengülő és a belőle való kilépés növekvő vonzerejéről beszélt egyebek között a HVG-nek Molnár László (47 éves), a New Yorkban most zajló hetedik felülvizsgálati konferencia egyik főbizottságának elnöke.

Vélemény

Portré: Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnökjelöltje

"Bár egyke voltam, mindig nyüzsgött minden körülöttem. Nálunk négy generáció élt együtt harmóniában" - idézi a BAZ megyei Gadnán töltött gyermekkor idilljét a 43 esztendős egyetemi intézet- és tanszékvezető, aki hamarosan a Fidesz harmadik alelnöke lehet. "Fizikusnak készültem, és vonzott a tanári pálya is, de a gimnáziumi érettségi után szüleim kérték, maradjak Miskolcon, ezért jelentkeztem a nehézipari műszaki egyetem gépészmérnöki karára" - emlékezik az indulásra.

Vélemény

Stagnáló lakóingatlanpiac?

Jellemzően nem túl fejlett a magyar lakosság megtakarítási kultúrája. Miután 1997-1998-ban számosan igen komoly veszteségeket szenvedtek el a tőzsdén, majd 2003-ban a magyar kötvénypiaci pánik idején sokak állampapírokba vetett hite is megingott, láthatóan egyetlen biztos pont maradt: az ingatlanpiac. A magyar lakosság túlnyomó többsége számára az abszolút biztonságot, az elveszíthetetlen megtakarítást és a legkisebb kockázatot egyértelműen az ingatlan, ezen belül is a lakóingatlan jelenti, ha nem tekintjük a bankbetétet, amelynek jelentősége ugyancsak kiugró a hazai megtakarítási szerkezetben.

1
373 374 375 376 377
381

A címlapról ajánljuk