Vélemény

Mihályi Péter: Nyolc óra munka

Az orvosi ügyelettel kapcsolatos minapi jogerős bírósági döntés után a közvélemény talán kezdi megérteni, mit jelent tagnak lenni az Európai Unióban. Már kezdett meggyökeresedni az a vélekedés, hogy a közös szabályok betartásáról szabadon dönthetünk, s ha valami Brüsszelnek nem tetszik, akkor majd a kormányunk alkudozni fog, vagy legrosszabb esetben húzza az időt a végtelenségig. Ez nem így megy. Magyar állampolgárok magyar bíróságokon kikényszerítik, ami az EU-szabályok szerint jár nekik, s fütyülnek a kormányra, az ország teherbíró képességére vagy bármi, számukra külsődleges szempontra.

Vélemény

Petrányi Zsolt:"Lehet, hogy rappelek még, csak nem itt"

Regionális kulcsszerepet álmodik a vezetése alá került Műcsarnoknak Petrányi Zsolt (39 éves). A júliusban a tanácsadói testület javaslata dacára, miniszteri huszárvágással kinevezett főigazgató egyik ötlete a cégekkel, magángyűjtőkkel való együttműködés.

Vélemény

Pályi András: Varsói gyors?

Most, hogy látványosan megbukott a lengyel baloldal, és egyre közelebb vannak nálunk is a választások, amikor is van bizonyos esély, hogy felváltja a jobb a balt, újra egyre többen emlegetik a varsói gyorsot, azazhogy a lengyel forgatókönyv szerint zajlik le a hatalmi váltás. Tény, hogy 1993 ősze óta, amikor "Varsó elesett" ( Für Lajos), s tette ezt ráadásul elsőként, azaz a volt szocialista tábor területén a rendszerváltás után először a lengyeleknél váltotta le a jobboldali kormányt az utódpárti elit (ezt követően Budapesten is), a jobb és a bal végrehajtó hatalom papírforma szerinti váltakozása Varsóban is, nálunk is négyévenként menetrendszerűen bekövetkezett.

Vélemény

Szabó Gábor: Kerékkötők

A fővárosi közgyűlés a múlt héten végre maradandót alkotott. Bemutatta, hogyan lehet lejáratni egy hasznos, bár sokak érdekét sértő, nagy nehezen mégis elfogadott közhasznú intézményt. A parkolási előírásokat eddig is alig lehetett áttekinteni, s a rendszert körüllengte a - nem bizonyítható, de gyanítható - korrupció kesernyés illata. Ezt a Városháza és a vele egyébként huzakodó kerületek által kikevert, egységes fizetőparkolás nevű mixtúrát 1993-as bevezetése óta most sikerült végképp deformálni.

Vélemény

Portré Szécsi Gáborrral

Az országos politikai üggyé lett kecskeméti város közepi Malom Center minapi átadásával újabb fontos állomásához érkezett a Fidesztől a szoclib erőtérbe hajtott, 39 esztendős, magát leginkább kommunikációkutatónak tartó filozófus-tanár politikai pályafutása.

Vélemény

Izrael újévi reményei

Hétfőn este véget ér a világ teremtésétől számított 5765. év és Izrael elkezdi ünnepelni 5766-ot. Arafat novemberi halála fordulatot hozott, megújultak a kapcsolatok az új palesztín politikai vezetéssel. Ismét van partner a "másik oldalon". Az Újév beköszöntekor a békefolyamat sikeréhez fűzi reményeit az izraeli közvélemény.

hvg.hu Világ

Hamasz öngólok

A Hamasz palesztin terrorszervezet néhány öngóllal alaposan meggyengítette magát. A Ciszjordániában rendezett helyhatósági választás harmadik fordulójában a Fatah jelentős győzelmet aratott.

Vélemény

Egy lakásbotrány margójára

Gyurcsány legújabb, - ezúttal lakásával kapcsolatos - botrányának elsimításánál kétségtelenül sokat tanult Orbán Viktortól. Akár a volt kormányfő Tokaj-ügyben, úgy a jelenlegi sem közvetlenül maga perel, hanem az ügyben szereplő cégen keresztül. Mindketten jól tudják, ilyen kaliberű politikusoknak a fenti, meglehetősen kétesélyes ügyekben személyesen bíróság elé állni vállalhatatlan rizikó.

Itthon

Talpig vasban

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szerint az eset társadalmi súlya miatt őrizetbe kellett volna venni azt a férfit, aki a minap Érden hét embert elgázolt egy buszmegállóban, egynek pedig a halálát okozta. Az ügyészség azzal érvelt, hogy az előzetes letartóztatás nem befolyásolná a nyomozás eredményességét. Az ügy körüli vita után lassan már mindenki tisztában van az előzetes letartóztatás elrendelésének törvényi szabályozásával, az érvek és ellenérvek tengerében a legtöbben azonban továbbra is érzelmi tényezők alapján foglalnak állást. Teszi ezt a rendőrség is, pedig ha valahol, ott biztosan tudni kellene, hogy "az eset társadalmi súlyára" hivatkozva előzetest elrendelni nem lehetséges.

Vélemény

Meseadó

Arányosság és igazságosság - ezzel kezdődött tavaly az adótörvények tervezetének indoklása, és meglátják, az idén sem adják alább! Mintha csak a régi mese szólna, hogy először mindenki az érdeme, a tehetsége alapján, később majd a szükséglete szerint részesül a közös jóból.

Vélemény

Globális szociálpolitika

Bár a gazdaság globalizációja igen pozitív hatásokkal járt, rengetegen akadnak még olyanok, akik ebből semmilyen hasznot sem húznak. Önmagukban a piaci erők nem is képesek elfogadható választ adni olyan kérdésekre, mint a környezetszennyezés, a szegénység, az egyenlőtlenség növekedése. A globális világgazdaság csak úgy képzelhető el, ha azt globális léptékű szociális cselekvési program egészíti ki.

Vélemény

"Jelentéseinkkel sosem lesz mindenki elégedett"

Sokan fogják bírálni azt a jelentést, amelyet a Freedom House most készít az amerikai szabadságjogok helyzetéről, - jósolja Peter Ackerman, a demokrácia és az emberi jogok globális erősítéséért dolgozó, washingtoni központú szervezet 59 esztendős elnöke. Örül annak, ha "osztályzatuk" miatt egy-egy ország tiltakozik, ez annak a jele: szavuk van.

Vélemény

Portré Derdák Andrásról

"Nagyapám még karosszérialakatos volt, apám már építészmérnök. Anyai ágon viszont az Ecsedi régi nemesi értelmiségi família" - tudatja a 33 éves, magát kultúraközvetítőnek mondó, párizsi kinevezésével egy újabb kultúrpolitikai botránykővé lett művelődési menedzser, mi minden egyesült benne.

Vélemény

Verecke szent tehene

Támogatni leginkább a részegeket kell. És a határon túli magyarokat. Az előbbieket főleg a kicsivel józanabb ivócimborák szokták, arra számítva, legközelebb ők szorulnak támogatásra. Az utóbbiakat anyaországuk segíti, állítólag azért, hogy megmaradjon szülőföldjén, és nehogy viszonttámogassa a lekonyuló demográfiai mutatókat. Működik a sok szövetség, bizottság, hivatal, főosztály, alapítvány, kuratórium, alap, indul pályázat roskadásig, lesz speckó igazolvány. Jaj, mennyi pénzt el kell előbb költeni Magyarországon, hogy kevéske odaátra is jusson!

Vélemény

Morál, stop!

Kevéssé rövid emlékezetű honfitársaink nyilván fel tudják idézni, miről szólt a közbeszély úgy öt esztendeje. Az SZDSZ Lop Stop-táblákkal haknizta végig az országot, jogosan tiltakozva – mások közt – az ellen, hogy Orbánék pártjuk kampánycégének bőkezűen osztogatják az állami megrendeléseket.

Vélemény

Ami négy éve nem megy

A baj az államháztartással van. Most újabbal tetézve: az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat minden bizonnyal nemet fog mondani az autópálya-építés finanszírozására kitalált hungarikumra, a sajátos pénzügyi innovációra. Ez azt jelenti, hogy ha az eredeti 1022 milliárd forintos deficitcélt tudjuk is tartani az idén - ahogy erre a Pénzügyminisztérium újfent megesküszik -, az uniós szabályok szerinti államháztartási hiány a GDP 6-6,2 százaléka körül alakul. Annak ellenére, hogy az idén eddig már 125 milliárd forint tartalékot zároltak, és további 550 milliárd forintos maradvány zárolását írták elő, egyebek mellett pedig NATO-befizetési kötelezettségünknek sem tettünk eleget.

Vélemény

"A megtérülésnél fontosabb a bécsiek elégedettsége"

Az osztrák főváros szociáldemokrata vezetése nem engedi ki a kezéből a közművek irányítását, s a város költségvetésének csak százalékával rendelkeznek. A bécsi polgármester, Michael Häupl szerint az uniós projekttámogatásoknak több a káruk, mint a hasznuk. Az 56 esztendős politikus büszke ugyan Bécs szociális érzékenységére, de megkísérli visszaszorítani az "importkoldusokat".

Vélemény

Portré Talmácsi Gáborról

"Már négyévesen folyton motorra akartam ülni" - emlékszik a korántsem atipikus kezdetre a múlt héten magasabb géposztályba igazoló, de a hét végén még eredeti kategóriájában szerencsésen bukó 24 éves motorversenyző.

Itthon

KSH-elnökök jönnek, KSH-elnökök mennek

Sokan hiszik, hogy az éppen hivatalban lévő kormány előbb-utóbb búcsút int az előd által otthagyott KSH-menedzsmentnek, saját híveivel tölti fel a Központi Statisztikai Hivatalt, akik véletlenül sem közölnek kellemetlen adatokat az ország helyzetéről. Megoldást a KSH-elnökök függelmi helyzetének megváltozása hozna.

Vélemény

"Semmiféle magyarországi jogot nem akarunk"

Kirakatpolitikaként értékeli Gyurcsány Ferenc legfrissebb nemzetpolitikai javaslatait Bugár Béla (47 éves), a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke, aki Pozsonyban és Budapesten is szívós pragmatizmussal képviseli a határon túli magyarok érdekeit.

1
376 377 378 379 380
388

A címlapról ajánljuk