Révész: Törpeség vagy Google-ság
Vélemény

Révész: Törpeség vagy Google-ság

Minél inkább lebutul a kampány, annál erősebb a késztetés, hogy butuljunk hozzá ideiglenesen. És minél inkább hozzábutulunk, annál inkább úgy maradunk. Vélemény.

hvg.hu Vélemény

A korrupcióellenesség magával sodorhatja a kormányt

Félő, hogy az Európai Unió nemcsak új tagokkal, de a csatlakozó országok korrupciós hagyományaival is bővül a következő körben - írja a Wall Street Journal. Romániában megvesztegetési vádakkal néz szembe a volt igazságügyi miniszter, a jegybank helyettes elnöke, több mint 1100 orvos és tanár, 170 rendőr, három tábornok, egy szenátor és a mezőgazdasági minisztérium nyolc magas rangú beosztottja.

Vélemény

25 éve írta a HVG (Amikor még 400 ezerért épült egy lakás)

Furcsa világ volt 25 éve, amikor a Neues Deutschland még azt fájlalta, hogy nem a munkaerő kevés, hanem a munkahely sok, amikor a lengyel gazdaságvezetés felháborodott azon, hogy a mértéktelen belső kereslet elszipkázza az árut az export elől. Idehaza a beatzenészeket irigylik 15 ezer forintos havi pénzük miatt, és autóért, lakásért áll sorba a magyar polgár, évekig.

Vélemény

"Nem kell előreszaladni, nem kell kapkodni"

A Demszky-féle városvezetés elfáradt - véli Molnár Gyula (44 éves), az MSZP budapesti elnöke, a miniszterelnök fővárosi megbízottja, aki cáfolta, hogy jövőre a főpolgármesteri pozícióra törne. A XI. kerületi önkormányzat első embere, aki a Lágymányosi-öböl fejlesztésében Leisztinger Tamás cégbirodalmával együttműködő a majdani városvezetéstől azt várja: ne csak üzemeltesse, fejlessze is a fővárost.

Vélemény

Malgot István: szobrász-esszéíró

Azzal tűnik fel 2002-ben , hogy magát baloldaliként megjelölve, kiáll a Fidesz és Orbán Viktor mellett, minek nyomán meghívást kap az egyes számú polgári körbe, és azóta ő szerkeszti a mozgalom Szövetség című lapját.

Vélemény

Országimázs építés Srí Lankán

Valami megmozdult Magyarországon. A tavaly december 26-ai délkelet-ázsiai szökőár pusztítása után az ország óriási lépést tett a nemzetközi együttműködésben, a humanitárius segítségnyújtásban.

Folk György (hvg.hu) Világ

A szovjet birodalom utódállamaiban fokozódik a Moszkva-ellenesség

Oroszország az elmúlt 15 évben gyors pozícióvesztésen ment keresztül a Szovjetunió utódállamival folytatott külkapcsolataiban, olyan inkompetens Kreml tisztviselőknek köszönhetően, akik szövetségest keresve nem jó irányba tapogatóztak – írja az orosz Nyezaviszimaja Gazéta.

Hirschler Richárd Vélemény

25 éve írta a HVG (amikor 5 forint volt egy korsó sör)

1980 januárban a szovjetek megtámadták Afganisztánt, ami azután 22.000 halottjukba került. A HVG a nyugati gazdasági retorziókkal foglalkozott. Idehaza a sör drágulása visszavetette a fogyasztást, felesleges helyettesi kinevezések és a fegyverkezési verseny éleződése borzolta a kedélyeket.

Vélemény

Szent-Iványi István az EU alkotmányról

Az Európai Parlament nemrég nagy többséggel hagyta jóvá az európai alkotmányt, de azt még 23 országnak kell ratifikálnia. Milyen következményekkel jár a jóváhagyás, és mivel az elutasítás? Erről kérdeztük Strasbourgban Szent-Iványi Istvánt, az Európai Parlament magyar liberális delegációjának vezetőjét.

Vélemény

És mégis mozog a posta

Nem túlzás, ha Virág elvtársat idézve kijelentjük, a Magyar Posta és sok kistelepülés kapcsolatában a helyzet fokozódik. A Zempléni Településszövetség népi kezdeményezést indított, melyhez több más régió falvai is csatlakoztak. Az aláírásgyűjtők a helyi postahivatalok felszámolása, illetve "guruló változattal" való helyettesítése ellen berzenkednek.

Gazdaság

"A teljesítmény lebecsülése nem visz előbbre"

Nem elégedett tárcája teljesítményeivel Draskovics Tibor pénzügyminiszter (49 éves) sem, aki mindazonáltal úgy tartja: sikerül megfogni a kiáramló pénzeket, a büdzsé helyzete javulhat, s a gazdaság további bővülése elől is elhárulhatnak az akadályok.

Gazdaság

Kürti Sándor, az év üzletembere

Az egyik legismertebb hazai informatikai vállalkozás, a Kürt Rt. mára a világ több pontján leányvállalatokat is működtet. A cég elnöke, Kürti Sándor pedig az elmúlt tíz évben tíz különféle menedzseri és szakmai díjat nyert el.

Sorkövető Itthon

Népszavazás: a népfelség elve a gyakorlatban

Szemlédi András nagybátyja, Kiss Géza nyugdíjas matematikatanár 1957 márciusa, a sorsjáték bevezetése óta minden héten két szelvénnyel lottózik. Számításaival bizonyítja, bizonyosan kellett lennie legalább egy öttalálatosának. Kiss ezért az utóbbi húsz év sorshúzásainak ellenőrzését kéri a bíróságtól.

Vélemény

Ellenség-e a monopólium?

Bizonyára nem sok izgalmat keltett a magyar közvéleményben a Microsoft cégóriás és az Európai Unió közötti öt éve húzódó jogvita újabb fordulója. Miért is izgatna valakit, hogy az Európai Elsőfokú Bíróság döntése értelmében a Microsoft nem bújhat ki az ellene márciusban hozott szankciók végrehajtása alól, és ezért a szoftveróriás 2005. január 1-jétől köteles Windows operációs rendszereit médialejátszó nélkül is forgalmazni, továbbá versenytársai számára hozzáférhetővé tenni a szerver operációs rendszerének saját fejlesztésű technológiáit? Pedig ennek a kétségtelenül bonyolult informatikai és jogi vitának számos olyan üzenete van, ami a gazdaság és a politika iránt érdeklődőknek idehaza is fontos lehet.

hvg.hu Vélemény

Milyen állatként vezet, ha autóba ül?

A vezetési szokásokról készült felmérés szerint a brit gépkocsivezetők állati ösztöneikre támaszkodnak a zsúfolt városi utcákon. Az elefántok törtetnek, a gorillák erőszakosak.

Vélemény

Ukrajna nem orosz báb

A demokratizálódás végre-valahára átalakítja az egykori szovjet rendszert. Az ukrán és a grúz eseményekben az az egyedülálló, hogy a demokráciára már azokban az országokban is vágynak, amelyek nem szatellitállamok voltak, hanem a Szovjetunió szerves részei. És ez a folyamat nem fog megállni Ukrajna és Grúzia határainál, hanem elkerülhetetlenül átcsap majd Oroszországba is.

Vélemény

Varga Imre szobrász

"Nyolcévesen szép kék színű pannon agyagból kis karakterfigurákat csináltam, és egy pékség kemencéjében kiégettem őket" - árulja el a 81 esztendős, nemrég budapesti díszpolgársággal megtisztelt művész, hogyan tört belőle felszínre a tehetség.

Vélemény

"Nem a privatizációval kell kezdeni a MÁV átalakítását"

Rövid távon könyvelési trükkökkel, illetve az eddigi finanszírozási formáknál drágább kötvénykibocsátással szeretne segíteni a Magyar Államvasutak Rt. (MÁV) pénzügyi gondjain Gaál Gyula (47 éves), aki a gazdasági és közlekedési tárca politikai államtitkári posztját cserélte a MÁV elnök-vezérigazgatói székére. Ha minden úgy megy, ahogy elképzeli, jövőre legalább három külön cégre bontják a MÁV-ot.

Vélemény

25 éve írta a HVG, (amikor 20 forint volt az egytálétel)

Tizenöt évvel ezelött már látszott, hogy a szocialista gazdasági modell, legyen szó lemezkiadásról vagy külföldi kiküldetésről, csak nagykeservesen működik, erről tanúskodnak a HVG 1979 karácsonyi számának cikkei is. Ebből nyújtunk most át egy kisebb csokrot.


A címlapról ajánljuk