Vélemény

Szenvedélyes igazoltatók

Nemrég kézigránátot találtak a Határ úti metróban. A rendőrök szerint ez elég indok volt arra, hogy órákkal később mindenkit, aki egy messzi metróállomáson jött föl a mozgólépcsőn, igazoltassanak. De mit lehet tenni: a magyar rendőr szenvedélyesen szeret igazoltatni.

Világ

Orbán Izraelben

Orbán Viktort izraeli tárgyalásaira elkísérte Németh Zsolt, a parlament Külügyi Bizottságának elnöke, aki a helyszínen interjút adott a hvg.hu izraeli tudósítójának.

Vélemény

Portré a világbajnok bokszolóról

2001-ben már világbajnok a kevésbé ismert WBF szervezetnél, nemrég pedig a jóval tekintélyesebb IBO szervezetnél is sikerül súlycsoportjának elárvult övét egy címmeccsen elnyernie.

Vélemény

Kémregények

A nagy tülekedésben összetorlódtak a besúgók és a megfigyeltek a magyar könyvpiacon. Három különböző kiadvány háromféleképpen veti föl letűnt korok máig érvényes dilemmáit, és aki egyfolytában olvassa végig ezt az összességében úgy kétezer oldalt, egy-két dolgot tisztábban lát. De erről majd később.

Vélemény

Heller Ágnes:"Iránban is valamiféle Gorbacsov kellene"

A liberális demokráciák előretörése nem visszafordíthatatlan folyamat, mindazonáltal Teherán nemsokára demokratizálódhat, - állítja Heller Ágnes filozófus (76 éves), aki az elnökválasztás első fordulója előtt járt iráni előadó körúton.

Vélemény

EU belépő: megrostált termelők

Az idén sem lesz primőrszezon - értékelte tömören az uniós csatlakozás agrárgazdasági következményeit egy alföldi gazda ismerősöm, aki már vagy harminc éve hordja fel üvegházi termékeit a budapesti nagybani piacra.

Hack Péter Vélemény

Kétpártrendszer

Hacsak valamilyen drámai fordulat nem következik be a magyar belpolitikában, akkor nem az a kérdés, hogy lesz-e kétpártrendszer, hanem az, hogy mikor? Azok a tényezők, amelyek a politikai élet dinamikáját meghatározzák mind ebbe az irányba mutatnak.

Itthon

Hiller Gyurcsány védnöksége alá került

Az államfőállítás kudarcát a maga javára fordító miniszterelnök személye mára egyet jelent a szocialista párttal. Ennek persze korántsem örül mindenki, a csöndben hazavonuló vidéki bázis egyelőre lenyelte a keserű pirulát, de a hétvégén tanácskozni fog a párt másként gondolkodóinak egy része.

Vélemény

Állami zeneforradalmárok

A kulturális kormányzat meghirdette a hazai könnyűzenei élet felemelésének programját. A „Gyerünk lázadni!” felkiáltással, állami pénzből indított zenei klubforradalom egyik szépséghibája: elfeledkezik a ma már világszínvonalú magyar elektronikus zenéről.

Gazdaság

100 lépés: de hová?

Gyurcsány Ferenc száznapos programja kitűnően szolgálja a kormány kommunikációs céljait, ám hosszabb lélegzetű gazdasági-és szociálpolitikai intézkedési csomaghoz ennél többre van szükség - mutatott rá Csaba László közgazdász, a Közép-Európai Egyetem professzora a hvg.hu–nak adott interjúban.

Vélemény

Fürdővízzel a gyereket

Tizenöt évvel a rendszerváltás után valóban oda jutottunk, hogy csak az eredmény a fontos, a köztársaság eszméi, alkotmányos értékei feláldozhatók egy – bármily tiszteletre méltó – tisztség megnyeréséért? Nem tévesztik szem elől a döntéshozók, hogy mi is a tét?

Vélemény

Orbán-bizottság kontra Gyurcsány-bizottság

Az Orbán illetve a Gyurcsány család vagyongyarapodását vizsgálni hivatott parlamenti bizottságok megalakulásának körülményei, a meghallgatások várható kimenetele nagyszabású politikai színjátékra, mondhatnánk cirkuszi előadásra utalnak. Híven tükrözik a magyar pártpolitika jelenlegi színvonalát.

Gazdaság

"Tetten érhetők a nemzeti szempontok"

Akik Európa demokratizálását akarják, jobban tennék, ha igennel voksolnának az unió alkotmányáról szóló szavazásokon - állítja Kovács László (65 éves). A magyar EU-biztos első komoly uniós fegyverténye az autókkal kapcsolatos adók meglehetősen kusza rendszerének egységesítése lehet.

Vélemény

Portré az SZDSZ ügyvivőjéről

"Gyönyörű hátulgombolós korszakom volt, bandáztunk, lógtunk az utcán. Annyi kalandunk volt, hogy lepipáltuk az ifjúsági regényeket" - tudatja, merről érkezett a liberális politikába az ősei között "minden bácskai népcsoportot" ott tudó, 30 éves újhullámos pártember.

hvg.hu Itthon

Elnökválasztás: átszavazó szocialisták?

Sólyom László letette az államelnöki esküt, a parlament tagjai, párthovatartozástól függetlenül, kétszer is elénekelték a Himnuszt. A hangulat emelkedett volt, de néhány órával később a szocialisták már elkezdték keresni kétségtelen kudarcuk okait. Valósággal sokkolta őket Szili Katalin veresége, bármennyire megtisztelő is második helye az államfői kinevezésért folytatott versenyben.

Zubor Tamás Vélemény

Aki szegény, az a legszegényebb

Az Európai Unió sebeit nyalogatja, megpróbál szembenézni a francia és holland blamázzsal. Brüsszel igyekszik bagatellizálni a dolgot, a magyar megbízottak pedig egyenesen jó hírnek állítják be a két kudarcos szavazást, mondván, a piruló EU most majd kompenzál és gyorsan jóváhagyja a többmilliárd eurós támogatást Magyarországnak.

Itthon

A nép és az elit – népszavazás után, elnökválasztás előtt

Lehet, hogy a népakarat és a politikai elit ambíciói közötti szakadék új korszakot jelent az európai politikában? A konfliktus nálunk az elnökválasztás ügyében élesedhet ki. Az unió alkotmányát brutálisan elutasító francia és holland népszavazás tapasztalatainak elgondolkodásra kellene késztetni a magyar politikai elitet - véli írásában Hack Péter.

Hirschler Richárd Vélemény

Amikor a vámőrség az automata sakkpartnerekre vadászott

Az 1980-as nyár jó hírrel lepte meg a turistákat: hároméves valutakeretüket 10 százalékkal, 5000 forintra emelték. Így több, mint 200 dollárt lehetett kiváltani. A forint azonban még idehaza sem volt átváltható: volt bér-forint és volt költség-forint. A vámőrség parancsnoka kampányt hirdetett az automata sakkpartner-csempészek ellen. Volt olyan Közért, ahol a polcon sorakozó sűrített paradicsomok életkora az öt évet is meghaladta.

eurohirek.hu Itthon

Őszintén az EU-tagságról

Nyugdíjba vonul Thomas Glaser, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének megbízott vezetője. A diplomata szerint sikeres volt az ország első éve az EU-ban, ugyanakkor problémás az állam szerepvállalásának mértéke, a hazai mezőgazdaság és az egészségügy területe. A brit Glaser bírálja a jelenlegi ellenzéket is: szerinte a Fidesz protekcionista és elavultan hagyományőrző.

1
378 379 380 381 382
386

A címlapról ajánljuk
Még több hír a Nissan támogatásával