Szponzort keres világzenéjéhez Speak, a „Hungarian rapper”

2007. június 13., szerda, 14:15 • Utolsó frissítés: 2007. június 13., szerda, 14:28


Közel kilencszázezren nézték már meg az interneten Speak, a „magyar rapper” videoklipjét. A világbékéről sajátos stílusban éneklő Deák Tamás szerint valójában ő nem is rapper, inkább amolyan hírmondó. Webcelebeket bemutató sorozatunk első részében őt kerestük fel.

Speak, a béke angyala
Kevés magyar előadó mondhatja el magáról, hogy világszerte ismerik a nevét. Deák Tamás, a YouTube-on „magyar rapperként” ismert Speak ezen kevesek közé tartozik: a videomegosztó oldalra nyolc hónapja feltett videoklipjét és annak „mutációit” már közel kilencszázezer internetező nézte meg. Ha az ENSZ vezető munkatársainak vagy más, a világ sorsáért aggódó nemzetközi szervezetnek lett volna egy csöppnyi esze, már rég Speak klipjét használnák gerillareklámként. Deák ugyanis a világbékéről énekel, illetve szövegel: egy temetőben mászkálva, kopaszra nyírt fejjel, bőrkabátban, leginkább egy kelet-európai gengsztert idéző kinézettel fejti ki gondolatait – angolul – a terroristák viselt dolgairól, a háborúkról és arról, hogy mindez egyetlen egy okra vezethető vissza: a csúnya bizniszre. A klipben központi szerepet játszik még egy háttámaszként szolgáló Porsche, s többször elhangzanak olyan, a Speak-stílus hamisítatlan védjegyének számító zseniális kifejezések, mint a „jíííkámon” és a „csekk disz”.

„Ez egy szép dal. Nem buta és primitív, ellentétben azokkal a zenékkel, amelyeket sokszor a tévében látok. Az én számom nem a kábítószerezésről szól és nem a fegyvereket, a gengszterizmust propagálja” – magyarázza a jelenleg Cipruson, egy vendéglőben dolgozó Speak a hvg.hu-nak, miért bántja az, hogy sokan támadják a dal miatt, mondván: lejáratja Magyarországot. Utólag azért elismeri: lehet, hogy hiba volt a porschés-bőrkabátos imázst erőltetni, még akkor is, ha több helyen hangoztatta, a klipen szereplő luxusautó nem az övé volt. „A legszomorúbb, hogy a legrosszabb kritikákat a magyar honfitársaimtól kapom. Ennyit a magyar összetartásról, a magyar népemről” – teszi hozzá kissé szomorúan. Megtudjuk, a hozzászólásokra – legyen szó pozitív vagy negatív kritikákról – soha nem válaszol. Viszont a videoklipjére készült paródiaklipeket egytől egyig megnézi. Leginkább az tetszik neki, amelyben a készítők a Szökés című amerikai filmsorozat egyik jelenetébe helyezték el monológját.

Második oldal »


Szponzort keres világzenéjéhez Speak, a „Hungarian rapper”
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
AJÁNLJUK MÉG
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X