Az Egyesült Államok szenátusa kedd este megszavazta a kis hatóerejű atomfegyverek kutatási és fejlesztési tilalmának feloldását, elutasítva az ellenzéki demokratáknak azt az érvelését, hogy ez hasonló taktikai nukleáris fegyverek fejlesztésére ösztönözhet más országokat.

Az amerikai kongresszus felsőháza 51 szavazattal 43 ellenében elvetette azt a demokrata párti indítványt, hogy hosszabbítsák meg az öt kilotonnásnál kisebb hatóerejű nukleáris fegyverek kutatásának és fejlesztésének 1993-ban elfogadott kongresszusi tilalmát. (Napjaink atombombái több száz kilotonnásak, a hirosimai bomba hatóereje 15 kilotonnás volt.)
A republikánusok a hidegháború utáni megváltozott biztonsági kihívásokkal, a terrorizmus és a „latorállamok” jelentette veszéllyel indokolják a tilalom feloldását. Jon Kyl republikánus szenátor szerint megváltozott világunkban indokolt a kis hatóerejű fegyverek birtoklása, ugyanis a terroristák ellen a nagy hatóerejű nukleáris bombák nem jelentenek hiteles elrettentést. A vitában a tilalom meghosszabbítását elutasító törvényhozók legtöbbet hangoztatott érve az volt, hogy a hagyományos bombák nem elég hatékonyak az ellenség bunkerei ellen. Azt is hangsúlyozták, hogy nukleáris minibombák gyártását nem irányozzák elő, s ahhoz újabb kongresszusi jóváhagyásra lesz szükség.
Jack Reed demokrata szenátor szerint kis hatóerejű nukleáris fegyverekről vitatkozni olyan, mintha "kis apokalipszisről" vitatkoznának. A demokraták úgy vélik: a döntés árt a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozására irányuló erőfeszítéseknek és „leszállítja a nukleáris küszöböt".
A kongresszusban most folyik a Pentagon 2004. évi költségvetésének vitája. A kis hatóerejű atomfegyverek kutatásának és fejlesztésének terve a 400 milliárd dollárra rúgó költségvetés része lenne. (MTI)

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!